reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

U nas jak noce były normalne, tak teraz jest dramat. Syn z tego gorąca co chwilę płacze, daje mu cyca to z nim zasypia, ale przez to ja mogę leżeć tylko na bokach, a ciężko mi tak 😕 Mieszkamy na piętrze przy dachu. Wczoraj do spania mieliśmy 27 st, okno otwarte na oscierz. Znam wszelkie sposoby unikania nagrzewania pomieszczenia przez słońce, ale na dłuższą metę to i tak nie działa ☹️ jak byłyśmy tylko we dwoje używaliśmy wentylatora, a z małym teraz i on odpada... Lato będzie ciężkie ☹️

reklama
W życiu, żadnego usypiania w łóżeczku.... Na noc zasypia przy butelce, próbowałam w nocy jak i w dzień uśpić w łóżeczku. Trzy godziny będziesz leżeć ale spać nie pójdzie. Wezmę na ręce, śpi po tym w ciągu minuty, także nauka w ogóle się nawet nie zaczęła. A jakie miałaś objawy, że idą zęby? I w dni gdy masz dwór drzemki to ile czasu jest czuwają i o której wtedy idzie spać na noc?
Wyszedl mi strasznie długi wywód więc przesłałam w wiadomości prywatnej :)

Snu nocnego staram się pilnować od początku żeby to była plus minus 30min. ta sama godzina. A więc rytuał wieczorny z kąpaniem zaczynamy zawsze między 19:15 a 19:45. Przeważnie zasypia koło 20:30
Okna aktywności mamy teraz 2h50min do 3,5h - ostatnie wychodzi przeważnie najdłuższe.

Wyszedl mi strasznie długi wywód więc przesłałam w wiadomości prywatnej :)

Snu nocnego staram się pilnować od początku żeby to była plus minus 30min. ta sama godzina. A więc rytuał wieczorny z kąpaniem zaczynamy zawsze między 19:15 a 19:45. Przeważnie zasypia koło 20:30
Okna aktywności mamy teraz 2h50min do 3,5h - ostatnie wychodzi przeważnie najdłuższe.

A jak w dzień na drzemkami śpi długo to budzisz czy dajesz się wyspać ile chcę?

A jak w dzień na drzemkami śpi długo to budzisz czy dajesz się wyspać ile chcę?
Daje się wyspać ile chce, bo moja to taki typ ze jak się ją obudzi to będzie marudzić do kolejnej drzemki :)
Jedynie jak już późniejszym popołudniem mi zaśnie na długo to zaczynam się trochę głośniej zachowywać :) ale czekam aż sama się obudzi.

U nas jak noce były normalne, tak teraz jest dramat. Syn z tego gorąca co chwilę płacze, daje mu cyca to z nim zasypia, ale przez to ja mogę leżeć tylko na bokach, a ciężko mi tak 😕 Mieszkamy na piętrze przy dachu. Wczoraj do spania mieliśmy 27 st, okno otwarte na oscierz. Znam wszelkie sposoby unikania nagrzewania pomieszczenia przez słońce, ale na dłuższą metę to i tak nie działa ☹️ jak byłyśmy tylko we dwoje używaliśmy wentylatora, a z małym teraz i on odpada... Lato będzie ciężkie ☹️

My też mamy sypialnie zaadaptowaną ze strychu więc latem jest podobna temperatura (mimo tego mamy mieszkanie dwupoziomowe, więc jak nie zdążymy schłodzić sypialni to śpimy na dole w salonie). Nasz sposób: mamy granatowe rolety które odbijają światło (takie dwustronne), rolet latem gdy jest słońce nie odsłaniamy, całą dobę o ile nie pada u góry są otwarte okna żeby był przeciąg, dwie godziny przed spaniem włączamy wiatrak, udaje się nim zbić temperature o około 2 stopnie... Czyli jest tylko 24 🤣

A liczyłyście chociażby orientacyjne ile godzin na dobę przesypiają maluszki? Bo u nas wychodzi 9-10h...
U nas śpi łącznie 12-13 godzin, w dzień ma 4 drzemki o różnej długości, od 30 minut do 1,5 godziny. Okna aktywności to 2,5-3 godziny, jak przeciągniemy to bardzo marudzi I krzyczy, ciężko uśpić. W nocy bez zmian budzi się co 2 godziny. Dzisiaj bylo mu za ciepło i co 1,5 h chciał cyca. Zęby dalej nie wyszły i trochę się uspokoił. Były wcześniej momenty, że przygryzał mi brodawki, slina ciekla strumieniami a dzisiaj dorwał się do moich palców u stóp, ale to chyba kolorowe skarpetki go przyciągnęły.

U nas śpi łącznie 12-13 godzin, w dzień ma 4 drzemki o różnej długości, od 30 minut do 1,5 godziny. Okna aktywności to 2,5-3 godziny, jak przeciągniemy to bardzo marudzi I krzyczy, ciężko uśpić. W nocy bez zmian budzi się co 2 godziny. Dzisiaj bylo mu za ciepło i co 1,5 h chciał cyca. Zęby dalej nie wyszły i trochę się uspokoił. Były wcześniej momenty, że przygryzał mi brodawki, slina ciekla strumieniami a dzisiaj dorwał się do moich palców u stóp, ale to chyba kolorowe skarpetki go przyciągnęły.

Biedne skarpetki 🤣. U nas jak biorę go na ręce przodem do gryzie mi rękę i ślini 😅.
A ogólnie w czym teraz śpią Wasze dzieci? U nas w pokoju małego około 21 stopni, body na długi rękaw, cienkie śpioszki i śpiworek.

reklama
Do góry