reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny, których dzieci tak rzadko budzą się w nocy. Karmicie piersią czy mm? Przy każdej pobudce?
Ja karmie piersią. Ale od jakiegos miesiąca mała się nie najadla na wieczór i bardzo się złościła przy piersi i teraz karmienie na noc to tylko butelka z mm (co jest w sumie super bo usypiamy z partnerem co drugi dzień 😁) W ciągu dnia i w nocy karmienie piersią.
Jeśli budzi się do 2 razy to karmie. Chociaż przy drugim razie najpierw próbuje poszumieć albo dać smoczka. Ale np w nocy teraz musi zjeść z dwóch piersi żeby się nie obudzić za 2h. Jak dostaje z dwóch piersi to śpi dalej 4-5h.
Wczesniej jak budziła się więcej, albo bardzo krótko po karmieniu się przebudzala to wtedy nie karmilam od razu tylko próbowałam ululac. Ale dodam ze ja akurat mam chyba dość prosty egzemplarz nocny. Ona od początku nie budziła się zbyt często. W dzień jest trudniejsza 😅

reklama
Ja moje daje kaszke jaglana/owsiana na wodzie z helpa z jakimś owocem rozgniecionym albo potarkowanym. I zjada super. Ma 5,5mc. Czemu balas się kaszy?

Moja dzisiaj odkryła ze w śpiworku w łóżeczku można się też obracać na brzuch więc usypianie trwało godzinę bo panna się świetnie bawiła... Tylko jeszcze nie ogarnia że są szczebelki i 3 razy walnęła..
bo to pierwsze spotkanie z glutenem

Ja karmie piersią. Ale od jakiegos miesiąca mała się nie najadla na wieczór i bardzo się złościła przy piersi i teraz karmienie na noc to tylko butelka z mm (co jest w sumie super bo usypiamy z partnerem co drugi dzień 😁) W ciągu dnia i w nocy karmienie piersią.
Jeśli budzi się do 2 razy to karmie. Chociaż przy drugim razie najpierw próbuje poszumieć albo dać smoczka. Ale np w nocy teraz musi zjeść z dwóch piersi żeby się nie obudzić za 2h. Jak dostaje z dwóch piersi to śpi dalej 4-5h.
Wczesniej jak budziła się więcej, albo bardzo krótko po karmieniu się przebudzala to wtedy nie karmilam od razu tylko próbowałam ululac. Ale dodam ze ja akurat mam chyba dość prosty egzemplarz nocny. Ona od początku nie budziła się zbyt często. W dzień jest trudniejsza 😅

A w dzień nadal pilnujesz tych okien aktywności 2:25-2:30h? I ile u Was trwają drzemki?

A w dzień nadal pilnujesz tych okien aktywności 2:25-2:30h? I ile u Was trwają drzemki?
Tak, nadal pilnuje. Obecnie tak między 2-2,5h. Ale rano to juz 2h od wstania śpi. Bo jak ja przeciągnę to bardzo płacze przy zasypianiu. Drzemki są 3 w ciągu dnia. Łącznie śpi w dzień około 4h. Najdłuższa ta druga koło południa - często ponad 2h. Chociaż też jej się zdarza ostatnio że ta pierwsza trwa 2h więc później ta druga jest krótsza.
Ta trzecia to już takie 20 - 30min żeby dotrwać do wieczora.
A dodam jeszcze że u nas mm na noc zupełnie nie wpłynęło na sen. Jest dokładnie tak samo jak przy piersi

A kaszka od razu przez snem taka rzadka, że z butelki czy w jaki sposób? Wypróbuję każda opcje, która u Was działa😁
Ostatnio chodzi spać równo 19, więc ja robię kaszkę o 18 na wodzie bez owoców, bo niektóre dzieci gorzej śpią po owocach na noc. Karmię ją normalnie łyżeczką, potem kąpiel, piżamka i poprawiamy cycem. Wkładam do łóżeczka daje smoczka, siadam obok czytam książkę, a ona się na mnie patrzy, aż w końcu zasypia. Za pewne za jakis czas zęby zepsują naszą rutynę. 😝

Tak, nadal pilnuje. Obecnie tak między 2-2,5h. Ale rano to juz 2h od wstania śpi. Bo jak ja przeciągnę to bardzo płacze przy zasypianiu. Drzemki są 3 w ciągu dnia. Łącznie śpi w dzień około 4h. Najdłuższa ta druga koło południa - często ponad 2h. Chociaż też jej się zdarza ostatnio że ta pierwsza trwa 2h więc później ta druga jest krótsza.
Ta trzecia to już takie 20 - 30min żeby dotrwać do wieczora.
A dodam jeszcze że u nas mm na noc zupełnie nie wpłynęło na sen. Jest dokładnie tak samo jak przy piersi

To u nas pilnuję tych drzemek i okna aktywności trwają około 2,5h, czas drzemek około 40min, bardzo sporadycznie jedna dłuższa na spacerze koło 16 trwa z godzinę. Czyli to robię dobrze 😁. Z tym, że ostatnia drzemka kończy się koło 17, a idzie spać o 21, wcześniej nie chce. Nie wiem czy w związku z tym powinnam kłaść go na jeszcze jedną drzemkę i później kłaść na noc i starać się żeby poszedł na noc szybciej spac niż po 4h czuwania?

Ostatnio chodzi spać równo 19, więc ja robię kaszkę o 18 na wodzie bez owoców, bo niektóre dzieci gorzej śpią po owocach na noc. Karmię ją normalnie łyżeczką, potem kąpiel, piżamka i poprawiamy cycem. Wkładam do łóżeczka daje smoczka, siadam obok czytam książkę, a ona się na mnie patrzy, aż w końcu zasypia. Za pewne za jakis czas zęby zepsują naszą rutynę. 😝

Oby Wasza rutyna przez zęby nie była popsuta 😁. Mój wieczorem zasypia od razu po zjedzeniu butelki, pobudki nocne są gorsze bo zje i zaśnie, a jak odkładam do łóżka to się budzi, więc muszę wyciągnąć i chodzić po mieszkaniu żeby zasnął na rękach bo sam tego nie umie 😔

reklama
Do góry