reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Bo u mnie na tym etapie wykryto w pierwszej ciąży wadę łożyska, która uniemożliwiła dalszy rozwój dziecka. Z synkiem na tym etapie miałam też liczne zwapnienia na łożysku, które miałam pod obserwacja w szpitalu. Ja usg jak mogę to unikam, ale ze względu na moje problemy robimy takie szybkie i jeśli mojej lekarce nie pasuje coś w ogólnym widoku to się bardziej na tym skupia. Czyli mierzyliśmy wcześniej tylko krwiaka, a teraz tylko szyjkę. Nie znam wagi ani wymiarów maleństwa dowiem się teraz na połówkowych.
a że się spytam z łożyskiem na pierwszy rzut oka było widać że cos nie tak tzn na usg ?mi ostatni jak byliśmy na usg to mówił że wszystko w porządku z łożyskiem ale człowiek dalej się martwi , i to jeszcze nie przyszło na świat a ja się martwię zresztą jak pewnie większość z was , dzisiaj w nocy miałam takie jakby ciągnięcia mięśni jak się przekręcałam też tak macie dziewczyny ?

reklama
Tak też mam takie ciągnięcia. Dla mnie najwygodniejsza pozycja to na plecach. Jak położę się na boku to brzuch mnie ciągnie. Czasem jak chce za szybko wstać to czuję taki ścisk że muszę spowrotem się położyć na kilka minut, żeby przeszło.

Ja kocham truskawki. Ale jak je myję, to najpierw moczę je ok 5 min w samej wodzie, płuczę, kolejne 5 minut moczą się w wodzie z sodą, znów płuczę, a na końcu 5 minut w wodzie z octem jabłkowym i też płuczę. Jest sporo zabawy przy tym, ale czytałam w wielu źródłach, że w ten sposób myte owoce są lepsze - bo soda i ocet rozpuszczają pestycydy i inne świństwa, którymi są pryskane owoce :) I ja też jestem spokojniejsza :)
Niezłe, ja bym chyba zwariowała jakbym tak miała myć;)
Truskawki jem codziennie po ok 2 kg (normalnie i robię koktajle) i myje tylko pod woda. Te nasze polskie to nie maja tyle świństw co owoce sprowadzane z zagranicy.

a że się spytam z łożyskiem na pierwszy rzut oka było widać że cos nie tak tzn na usg ?mi ostatni jak byliśmy na usg to mówił że wszystko w porządku z łożyskiem ale człowiek dalej się martwi , i to jeszcze nie przyszło na świat a ja się martwię zresztą jak pewnie większość z was , dzisiaj w nocy miałam takie jakby ciągnięcia mięśni jak się przekręcałam też tak macie dziewczyny ?
Na razie jest okej, ale ja to i tak się uspokoję po prawidłowych połówkowych, a tak naprawdę odetchnę jak ciąża skończy 24 tyg, bo jeśli stanie się niewydolne później to każdy tydzień po 24 daje dziecku jakieś szanse na przeżycie.

Jak tam znosicie upały? Ja juz widzę jak wody nabieram. A to początek dopiero! Dużo wody, ruchu ale ta woda to chyba nie zejdzie do porodu :/. Macie jakieś sztuczki?

wczoraj wizyta kontrolna u lekarza. Wszystko w porządku, kolejna wizyta i standardowe badania za 5 tygodni. Pytałam go o jego sugestie odnośnie rodzaju porodu w moim przypadku (opowiadałam ze miałam ciężki SN i normalna CC). Powiedział ze sugeruje CC. Do kwalifikacji w szpitalu jeszcze długo i zobaczymy jaka będzie ostateczna opinua

jeśli chodzi o bóle które czujecie to postarajcie się nie martwić. Póki to nie są skurczowe bóle to nie powinnyście się martwić. Wszelkie ostrzejsze ruchy mogą powodować jakiś dodatkowy dyskomfort.

jutro jadę oglądać wózek 🙈poluje na bardzo konkretny używany wiec może się okazać ze wózek pojawi się dość wczesnie :)

Niezłe, ja bym chyba zwariowała jakbym tak miała myć;)
Truskawki jem codziennie po ok 2 kg (normalnie i robię koktajle) i myje tylko pod woda. Te nasze polskie to nie maja tyle świństw co owoce sprowadzane z zagranicy.
Tez podziwiam @hikari_ona za proces i cierpliwość :) jem ok 0,5 kg dziennie tez póki są. Śmieje się ze Zosia zamiast głowy będzie mieć truskawkę jak tak dalej pójdzie :) myje pod woda tak jak cale życie. Ale tez wiem ze jak ktoś jest przyzwyczajony do wyższego rygoru to naprawdę może mu zaszkodzić coś gdy nagle zmieni nawyki. Ważne żeby na zdrowie 🍓🍓🍓

Tez podziwiam @hikari_ona za proces i cierpliwość :) jem ok 0,5 kg dziennie tez póki są. Śmieje się ze Zosia zamiast głowy będzie mieć truskawkę jak tak dalej pójdzie :) myje pod woda tak jak cale życie. Ale tez wiem ze jak ktoś jest przyzwyczajony do wyższego rygoru to naprawdę może mu zaszkodzić coś gdy nagle zmieni nawyki. Ważne żeby na zdrowie 🍓🍓🍓
Ja się śmieje że mój syn jak się urodził składał się w 50% z truskawek i 50% z malin. Teraz córka będzie z krokietów i nektarynek. 😂

Dziewczyny,
Czy któraś z Was ma skurcze ale częste?
Ja ogólnie miałam je od dawna ale od wczoraj jest ich nawet kilka na godzinę ...i czuję raz na jakis czas kłucie jakby w pochwie/szyjce :/
Zmartwiłam się tym i zapisałam się na jutro do mojego lekarza...
A na razie na wszelki wypadek leżę.

reklama
To przed porodem jest jakaś kwalifikacja? Ojej nie wiedziałam 🙉
Wiesz co nie jestem specjalistka na pewno i być może zależy od szpitala no i tego czy twój lekarz prowadzący pracuje tam. Ja będę rodzic w szpitalu gdzie kwalifikacja do ewentualnej cesarki jest konieczna i trzeba się na to zarejestrować posiadając skierowanie od lekarza prowadzącego. Ty chyba tez z Krakowa prawda? Ja tym razem chyba wybiorę Ujastek. Właśnie tez czytałam ze przywrócili odwiedziny dla osób zaszczepionych/ozdrowieńcow/ważny 72h test 😇

Do góry