reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Dziewczyny,
Czy Was też dalej bolą piersi?
Mnie już na jakieś 3 tygodnie przestały i myślałam, że to koniec ...a od kilku dni znowu bolą i znowu urosły...już o 3 rozmiary 😱
Mnie bolą cały czas - ale to głównie przy dotyku. Codziennie staram się też masować je podczas smarowania olejkiem - podobno to pomaga laktacji.
I moje piersiątka też nie urosły. Jak były B, tak dalej są. Może jedynie zauważyłam, że są trochę bardziej nabrzmiałe, ale staniki noszę cały czas te same, co przed ciążą. Mam nadzieję, że chociaż do C podskoczą :)

reklama
A ja odebrałam wyniki i na szczęście cholestazę można wykluczyć, bo wszystkie enzymy wątrobowe i kwasy żółciowe wyszły bardzo dobrze. Nie ukrywam - trochę odetchnęłam :)
Jedynie leukocyty mi trochę podskoczyły, są ponad normę, podobnie CRP - ale czytałam, że i tak mieszczą się w zakresie dla ciężarnych. Już nie mogę doczekać się jutrzejszej wizyty :)

Dziewczyny,
Czy Was też dalej bolą piersi?
Mnie już na jakieś 3 tygodnie przestały i myślałam, że to koniec ...a od kilku dni znowu bolą i znowu urosły...już o 3 rozmiary [emoji33]
Mi niestety cały czas rosną, mimo że były już dostateczne, aż mi w pracy zwracają uwagę, że brzucha nie ma, bo wszystko do góry poszło... Boli coraz mniej, w porównaniu z początkiem to teraz tylko delikatna nadwrażliwość[emoji6].

Za to ogólnie ostatnio jakieś duże niezadowolonie ze swojego wyglądu czuje. Nie zmieniłam się, jeszcze nie przytyłam, ludzie mówią mi komplementy (nawet Ci którzy nie wiedzą o ciąży) itp., a ja czuje się taka nieatrakcyjna. Wiem, że ciało będzie się zmieniać, jestem na to przygotowania, ale tak mi zaczęło być źle ze swoją fizycznością...

Wczoraj zaczął mnie strasznie boleć brzuch w okolicy pępka, tak jakby kółka czy jakieś ukłucia, w pierwszej chwil się przestraszyłam ale przeczytałam że to może być przez rozciąganie się macicy, właśnie dzisiaj rozpoczęłam 18 tydz., miałyście podobne dolegliwości? Dodam że w nocy miałam problem żeby przewrócić się z jednego boku na drugi...
A to nie miałam tego.. ale problemu z przewracaniem strasznie zaczęłam 20

Dziewczyny, miałyście może wątpliwości związane z wynikiem NT w tej albo poprzednich ciążach? Znalazłam sobie "ciekawy" wątek, gdzie dziewczyna miała podwyższone NT, ale poprawne NIFTY (jak ja) i po wstępnym wykluczeniu problemów, w 16-18 tygodniu wyszły problemy związane z sercem czy układem nerwowym. Czy u Was podwyższone NT objawiło się jakkolwiek u dzieci bądź wcześniej na badaniu połówkowym etc?

Dziewczyny, miałyście może wątpliwości związane z wynikiem NT w tej albo poprzednich ciążach? Znalazłam sobie "ciekawy" wątek, gdzie dziewczyna miała podwyższone NT, ale poprawne NIFTY (jak ja) i po wstępnym wykluczeniu problemów, w 16-18 tygodniu wyszły problemy związane z sercem czy układem nerwowym. Czy u Was podwyższone NT objawiło się jakkolwiek u dzieci bądź wcześniej na badaniu połówkowym etc?
To zależy jak bardzo podwyższone. Trzeba chyba zaufać lekarzowi. U mojej córki było lekko podwyższona NT na prenatalnych, norma bodajże do 2,5 a było 2,6-2,8. Coś takiego, dokładnie nie pamiętam. Ale ryzyko było niskie z USG i pappy więc powiedzieli że zobaczymy jak będzie na połówkowych. Wszystko było ok. Córeczka zdrowa. Lekarz pytał wtedy czy byłam przeziebiona z temperaturą, akurat tak było, mówił że może od tego. Jeśli Nifty był prawidłowy to nie ma sensu się martwić. To dokładne i wiarygodne badanie.

To zależy jak bardzo podwyższone. Trzeba chyba zaufać lekarzowi. U mojej córki było lekko podwyższona NT na prenatalnych, norma bodajże do 2,5 a było 2,6-2,8. Coś takiego, dokładnie nie pamiętam. Ale ryzyko było niskie z USG i pappy więc powiedzieli że zobaczymy jak będzie na połówkowych. Wszystko było ok. Córeczka zdrowa. Lekarz pytał wtedy czy byłam przeziebiona z temperaturą, akurat tak było, mówił że może od tego. Jeśli Nifty był prawidłowy to nie ma sensu się martwić. To dokładne i wiarygodne badanie.
U mnie właśnie bardzo pobieżnie podchodzi się do takich spraw i chyba będę musiała sama przypilnować, zeby zrobione było porządne badanie serca itd - teraz żałuję, ze nie zrobiłam wlaśnie PAPPa (odradzili mi, mówiąc, ze przeciez robię NIFTY), ale obiektywnie patrząc np samo białko PAPPa może wskazywać na nieprawidłowosci, niekoniecznie tylko te 3, które bada NIFTY :/ Trochę może za bardzo popłynęłam w zmartwieniach, bo wiem, ze szanse są niewielkie, ale nie bardzo mam zaufanie do lekarzy tu, wiele elementów obowiązkowych w PL dalej się nie działo u mnie, jak badania cukru, również zero odczytywania tętna dziecka (jedynie "serce bije":D), zero dopplera etc

Witam
Ja w poprzedniej ciąży miałam podwyższone NT ,tylko dosyć wysoko po ponad 5 i była wada genetyczną i wada serca ale Tamtej ciazy nie donosiłam.
Teraz jestem właśnie w 19 tc i NT jest w normie i na echu pokazala sie tylko i albo aż wada serca.Narazie jestem w trakcie badan ,jak powazna bedzie to wada.Takze na Nt nie ma reguly.Moze byc w normie a tez moze byc cos nie tak.

reklama
Witam
Ja w poprzedniej ciąży miałam podwyższone NT ,tylko dosyć wysoko po ponad 5 i była wada genetyczną i wada serca ale Tamtej ciazy nie donosiłam.
Teraz jestem właśnie w 19 tc i NT jest w normie i na echu pokazala sie tylko i albo aż wada serca.Narazie jestem w trakcie badan ,jak powazna bedzie to wada.Takze na Nt nie ma reguly.Moze byc w normie a tez moze byc cos nie tak.
Także żeby wykluczyć że napewno coś jest nie tak ,trzeba zawsze zrobić echo serca plodu chociaż raz w trakcie ciazy,a jak podejrzenie wady genetycznej to wtedy amniopunkcje.Tylko to da 100%pewności

Do góry