reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2021

Witam
Ja w poprzedniej ciąży miałam podwyższone NT ,tylko dosyć wysoko po ponad 5 i była wada genetyczną i wada serca ale Tamtej ciazy nie donosiłam.
Teraz jestem właśnie w 19 tc i NT jest w normie i na echu pokazala sie tylko i albo aż wada serca.Narazie jestem w trakcie badan ,jak powazna bedzie to wada.Takze na Nt nie ma reguly.Moze byc w normie a tez moze byc cos nie tak.
Dzięki za odpowiedź, bardzo współczuje tego, co musiałaś przejść :( Faktycznie to NT było strasznie wysokie! Chciałabym jeszcze dopytać, czy echo serca jest standardowym badaniem w którymś tygodniu? Czy może zostało zlecone ze względu na poprzednie problemy? Ja właśnie myslalam o tym badaniu i też obawiam się wady serca, ale chcę wiedziec jak najszybciej i przemyślec leczenie - tak jak mowisz "tylko i albo aż", ale na szczęście te wady serca są często uleczalne i w obecnych czasach martwia mnie duużo mniej - mój młodszy brat też taką miał, nie miała wpływu na jego życie i do 10 r.z. nie było juz problemu. :)

reklama

Dzięki za odpowiedź, bardzo współczuje tego, co musiałaś przejść :( Faktycznie to NT było strasznie wysokie! Chciałabym jeszcze dopytać, czy echo serca jest standardowym badaniem w którymś tygodniu? Czy może zostało zlecone ze względu na poprzednie problemy? Ja właśnie myslalam o tym badaniu i też obawiam się wady serca, ale chcę wiedziec jak najszybciej i przemyślec leczenie - tak jak mowisz "tylko i albo aż", ale na szczęście te wady serca są często uleczalne i w obecnych czasach martwia mnie duużo mniej - mój młodszy brat też taką miał, nie miała wpływu na jego życie i do 10 r.z. nie było juz problemu. :)
U mnie w tej ciazy ginekolog wysłał mnie na badania prenatalne w 11-14 tc i wtedy już tam coś mieli podejrzenia.U mnie to tak bardziej z problemów z pierwszej ciąży.Ale echo serca plodu może zrobić każdy najbardziej między 19 a 21 tc,jak już jest serce widoczne.u mnie samo podwyższone nt w pierwszej ciąży, było wskazaniem do echo serca plodu,albo zrobić można prywatnie.Dla np.siebie jeśli się ma wątpliwości.

U mnie w tej ciazy ginekolog wysłał mnie na badania prenatalne w 11-14 tc i wtedy już tam coś mieli podejrzenia.U mnie to tak bardziej z problemów z pierwszej ciąży.Ale echo serca plodu może zrobić każdy najbardziej między 19 a 21 tc,jak już jest serce widoczne.u mnie samo podwyższone nt w pierwszej ciąży, było wskazaniem do echo serca plodu,albo zrobić można prywatnie.Dla np.siebie jeśli się ma wątpliwości.
Dzięki serdeczne za info, w takim razie postaram się na najbliższej wizycie to zaplanować razem z połówkowymi, u mnie co prawda jeszcze kilka tygodni do nich. Trzymam również super mocno kciuki za Twojego bobasa i jego serduszko <3

9
Dzięki serdeczne za info, w takim razie postaram się na najbliższej wizycie to zaplanować razem z połówkowymi, u mnie co prawda jeszcze kilka tygodni do nich. Trzymam również super mocno kciuki za Twojego bobasa i jego serduszko <3
Jeszcze możesz się dopytać swojego ginekologa żeby spojrzał dobrze na serduszko i jakby coś było nie tak to i on by to widział.Jak ma w miarę dobry sprzęt. Jak by coś podejrzewał to wtedy on może skierować na echo do odpowiedniego ośrodka .A jak Duże u Ciebie wynosi NT?

U mnie dla tego wieku jeszcze mieści się w normie, ale jest w 95 centylu, lekarka tego w ogóle nie skomentowała, ale ona własnie nic nie komentuje, np infekcja intymna wg niej nie wymaga leczenia, więc moje zaufanie spadło mocno i szukam sama rzeczy, których powinnam przypilnować, szczególnie, ze mamy w rodzinie historię chorób serca i to oboje - ja i mąż.

U mnie dla tego wieku jeszcze mieści się w normie, ale jest w 95 centylu, lekarka tego w ogóle nie skomentowała, ale ona własnie nic nie komentuje, np infekcja intymna wg niej nie wymaga leczenia, więc moje zaufanie spadło mocno i szukam sama rzeczy, których powinnam przypilnować, szczególnie, ze mamy w rodzinie historię chorób serca i to oboje - ja i mąż.
Z samego wywiadu ,ze juz były w rodzinie wady serca powinna Cie skierowac na Echo.
W razie czego lepiej wiedzieć teraz i się przygotować ewentualnie na leczenie i pomoc dla dzidziusia,jakby coś było jednak nie tak.
Ale życzy ci Żeby wszystkie badania wyszły ok ❤ i nie trzeba było si martwić ❤ ja nie dziękuję za kciuki żeby nie zapeszyc.Mam nadzieję że u mnie jednak będzie jakaś lagodniejsza ta wada i obędzie się bez operacji ;)

reklama
Do góry