Kurczę obiecałam sobie nie dyskutować o szczepieniach ale tak mnie korci
Nie chcę przerzucać się argumentami, ale tylko wspomnę, ze to nie jest prawda, ze ta szczepionka powstała ekspresowo. Technologia mRNA w kwestii szczepionek jest w badaniach od dekady, ale bez konkretnego celu zadna firma nie wyda miliardów na ogromne kadry i nowe linie produkcyjne i badawcze. Teraz po prostu stało się to, co zawsze przyspiesza sprawe - USA wrzuciło dosłownie miliardy w te badania, zaangażowały się ośrodki badawcze na całym świecie, głównie w US i bazujac na tej technologii mRNA, ktora już istniała i była badana, stworzono szczepionkę mRNA na covid. Ta ostatnia cześć jest absolutnie najłatwiejsza i nie wymagała żadnego geniuszu, po prostu „zaprogramowali” szczepionkę mRNA pod RNA tego konkretnego wirusa. Żadne triale medyczne tez nie były przyspieszone, po prostu szukanie ludzi u funduszy do takich badań zajmuje lata, a tutaj ludzie sami sie zgłaszali, a kasa spływała z budżetów wielu krajów na świecie. W USA kobiety w ciazy od początku szczepień maja pierwszeństwo, bo są uznane za wysokie ryzyko, wiec tam zaszczepiono ich do tej pory setki tysięcy i dalej nie widać czerwonych flag. Nie przekonuje absolutnie do zmiany decyzji, jedynie chce wyprostować ten jeden fakt, który ciagle się pojawia i po prostu nie jest prawdą. Izolowanie się jest na pewno odpowiedzialnym pomysłem, jeśli nie planujesz szczepień. Ja poczekam na drugi trymestr, poczytam nowe badania i myśle, ze nie będę się obawiać, plus przekazanie przeciwciał dziecku zawsze fajna sprawa, będzie miał lepszy start rodząc się w pandemii
Btw polecam na yt np „mRNA vaccines, explained”, bardzo obrazowo pokazuje proces od początku do końca.