reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Ja też mam zadyszkę, nawet przy krótkim spacerze. Ale bardziej martwi mnie to, że od wczoraj znów boli mnie brzuch i czuję takie kłucie po prawej stronie podbrzusza. Miałam tak na początku ciąży, lekarz powiedział, że mam duże ciałko żółte w prawym jajniku i dlatego może boleć, ale już od jakichś 2 tygodni było naprawdę dobrze, a od wczoraj znów się zaczęło :(
W ogóle jakoś się stresuję - jutro mam wizytę kontrolną (obecnie mam 9t3d) i martwię się, czy na pewno wszystko jest ok.
Mi brzuch jeszcze się nie zaokrągla, jak Wam - i jak siedzę, to dalej są dwie fałdki ;) Od początku ciąży schudłam prawie 3 kg. Pomimo tego, że nie mam wymiotów, ani dużych mdłości, to jem bardzo mało :( Boję się, że powinnam jeść więcej, żeby maleństwo dobrze się rozwijało, ale nie daję rady :( Wczoraj np. źle się czułam i przez cały dzień mogłam zjeść tylko kanapki z żółtym serem i ogórkiem kiszonym, więc zjadłam ich na cały dzień może 7, a do tego trochę arbuza. Dziś rano śniadanie, później jabłko i kawałek arbuza i teraz mój narzeczony zrobił mi niepsodziankę i zamówił sushi, to trochę zjadłam (oczywiście pieczone).
Ale nie wiem dlaczego, ale mam taką obawę, że lekarz jutro powie, że coś jest nie tak :(
Ja za każdym razem idąc ba wizytę mam dokładnie tak jak Ty. I to nie jest dobre. W pt mam prenatalne wiec już wariuje powoli 😳

Rany ale zbieg okoliczności, ja właśnie przełożyłam z pon na piątek hehe😊na która masz? Ja na 11:40
Ja raniutko bo stwierdziłam ze w pracy nie usiedzę inaczej. 7:40. Właśnie oglądałam wyniki z poprzednich ciąż dla porównania. Ryzyko podstawowe teraz będzie kosmicznie wysokie ze wzgl na wiek. Liczę ze korygowane obniży plus ostatecznie nifty tez rozwieje wątpliwości.
Powodzenia. Dawaj znać jak w piątek :)

Piszecie o zadyszce. Ja póki co normalnie funkcjonuje. Ćwicze nadal (w domu z jakimiś hantelkami czy lekkim keglem) ale totalnie słucham co mogę czego nie. I jakos dość wyraźnie mi daje ciało sygnały. Hantelki musiałam wziąć lżejsze :) rozciąganie i spacery nawet rower jeszcze wpada (nie wyczynowo tylko tak z dzieciakami). Chciałabym utrzymać taka regularna umiarkowana aktywność bo mi na glowe dobrze robi :)
Niestety moje ćwiczenia nijak się maja z waga. Kilogram do przodu niewiadomo z czego bo jem optymalnie. Poprzednie ciąże zawsze chudłam 3 kilo w pierwszym trymestrze a zaczynałam z trochę niższa waga. Zostaje mi na najbliższe 6 miesięcy jedynie 10 kilo do mojej maksymalnej wagi. Za nic nie chce jej przekroczyć :)
Tez mi już widac wypukly brzuszek co jest mało komfortowe bo jeszcze bardzo niewiele osób wie. Na szczęście pracuje z domu wiec jeszcze w pracy nie musiałam sie dzielić. Wie jedynie moje szefostwo :)
Nie martwcie się jak na tym etapie za mało czy z dużo przybieracie. Kazdy organizm inaczej reaguje. Dzidziolki na pewno maja się dobrze jeśli prowadzimy się zdrowo :) brak apetytu tez nie wpływa na nie złe. Ale warto się odżywiać regularnie i zdrowo.
trzymajcie się ciepło :)

Haha przynajmniej tyle dobrego.. Z jaką waga zaczynacie? Ja przytyłam strasznie bo brałam sterydy i po nich przybyło mi 10kg😑 startuje z wagą 91.4kg
Ja raniutko bo stwierdziłam ze w pracy nie usiedzę inaczej. 7:40. Właśnie oglądałam wyniki z poprzednich ciąż dla porównania. Ryzyko podstawowe teraz będzie kosmicznie wysokie ze wzgl na wiek. Liczę ze korygowane obniży plus ostatecznie nifty tez rozwieje wątpliwości.
Powodzenia. Dawaj znać jak w piątek :)
A w jakim jesteś wieku? Ja 37 skończone i właśnie zastanawiam się nad pappa bo na bank wyjdzie zle a z drugiej strony lekarz nie zaleca nic innego bo w ciąży bliźniaczej i tak nie wiadomo którego bobasa coś będzie dotyczyć, trochę w kropce jestem 😟

A w jakim jesteś wieku? Ja 37 skończone i właśnie zastanawiam się nad pappa bo na bank wyjdzie zle a z drugiej strony lekarz nie zaleca nic innego bo w ciąży bliźniaczej i tak nie wiadomo którego bobasa coś będzie dotyczyć, trochę w kropce jestem 😟
Ja skończyłam 39 właśnie i to czwarta ciaza (poprzednie 1 poronienie, nam już dwójkę dzieci). Ze względu na wiek optymistycznych wyników nie dostaniemy nigdy. Zwłaszcza jak masz bliźniaki. Rozważ pappa no i postaw ba super diagnostykę prenatalna. Zasięgnij opinii gdzie w Twojej okolicy zrobić to najlepiej. Ja robię w sumie trzy: 1 z luxmedu bo tam mam pakiet, 2 w ramach pappa i 3 to wyczekane prywatne :)
Mam w okolicy właśnie dwie świeże mamy bliźniaków. Jedna 37 druga 43 lata. Wszystko super się udało. Dotarły do 37ego tygodnia i dzieciaczki zdrowe :)

reklama
Do góry