reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

@Unficzka

Teraz jest ciężko.. Ale to minie. Dziecko będzie rosło a macierzyństwo każdego dnia będzie Ci dawać coraz więcej radości.
Każda z Nas bez względu na przekonania i metody wychowawcze jest najlepsza mamą dla swojego dziecka bo chce dla niego jak najlepiej.
Po burzy zawsze wychodzi słońce 😗
Ja odliczam do wiosny, czekam na słoneczko a wtedy ruszam na spacery pełna para. Wtedy jest zupełnie inna aura, prozaiczne rzeczy cieszą oko. Zobaczysz.

reklama
Chyba każda z nas ma kryzysy i zwatpienia.. Ja też czasem stekam do teściowej że chyba sobie nie daje rady itd..
Myślę że te pogody też są takie dobijające.. Już nie mogę się doczekać słonecznych dni.. Pamiętam w tamtym roku te mrozy.. Ale i słońce było.. A teraz szaro buro i ponuro..
O tak luty dla mnie w kategorii najgorszy miesiąc roku bezapelacyjnie wygrywa. Ja mam tak, że każda ciąża jest u mnie jednym wielkim kryzysem. Moje dzieci całe szczęście swoją totalna bezproblemowością w okresie niemowlęcym wynagradzaja. Tak czy siak czekam na słońce.

W jakiej pozycji śpią wasze dzieciaczki w nocy? Chodzi mi o to czy kładziecie je na boczku czy na pleckach? Mój do tej pory spał cały czas na boku bo dużo ulewał i boję się o kształt jego główki.

Pierwsze 6 tygodni kładłam na boku, później na plecach. Chyba balabym się teraz kłaść na boku bez nadzoru, bo często z boczku przekręca się na brzuszek, a w takim przypadku obawialabym się żeby się nie udusił. Tak samo mówią, żeby dziecko nie leżało cały czas na wznak bo główka może się odkształci. Dlatego myślę, że złotego środka nie ma, trzeba w każdej pozycji po trochu 🙂

W jakiej pozycji śpią wasze dzieciaczki w nocy? Chodzi mi o to czy kładziecie je na boczku czy na pleckach? Mój do tej pory spał cały czas na boku bo dużo ulewał i boję się o kształt jego główki.
Ja mojego kładłam na prawym boczku, kiedy był noworodkiem, bo tak mu się spało najlepiej. Niestety do czasu, kiedy zauważyłam u niego asymetrię właśnie prawej strony, którą miał prawdopodobnie z brzucha (dlatego wołał tę stronę), a ja możliwe, że jeszcze ją pogłębiłam 😔 teraz kiedy śpi sam w łóżeczku to woli lewy bok, w wózku na wznak, a jak z nami to na prawym i lewym, zależnie z której piersi pociąga, na wznak również.
Trzeba uważać, bo u tak małych dzieci o zniekształcenia główki bardzo łatwo.

Najbardziej lubi na plecach, chociaż teraz muszę uważać, bo nauczył się obracać na brzuszek, też w nocy. Na początku życia cały czas leżał na plecach z głową skręcana na lewo. Przekręcałam mu ja co jakiś czas na prawo, bo właśnie balam się, że będzie miał płaska główkę z jednej strony. Teraz już sam przekręca raz w jedną, raz w drugą, później cały się przrkraca ma boki no i teraz czasem na brzuszek.

Ja niestety już mam problem z główką. Nieduży ale jednak ja to widzę. Mała ciągnie głowę na prawo, choć coraz mniej. Śpi na wznak ale głowy nigdy na wprost nie trzyma jak śpi. Na boku spać nie umie zaraz się wywala albo na brzuch albo z powrotem na plecy. Jak jej układałam ręczniki to też ryk. Ciągle ja poprawiam na lewą stronę, ale i tak przez sen ona się przekreca. Czekam na poduszkę ortopedyczna dla niej i zobaczymy co lekarz na to.

@margola29 ja z tym byłam u neurologa i nic nie poradziła oprócz próbowania przestawienia syna na drugą stronę, by przestał faworyzować swoją prawą. Podchodzić z drugiej, ustawiać zabawki z drugiej, przekręcić łóżeczko, żeby dziecko patrzyło z drugiej strony, kiedy leży. U nas podziałało przez chwilę, a potem synek zrobił się taki żywy, że z każdej strony było go pełno 😄🥰 główka troszkę krzywa została, do tego jedno oczko mniejsze (większe ma od patrzenia w swoją ulubioną stronę), ale podobno do roku się wszystko wyrówna. W kolejce do lekarza za nami też było dziecko z asymetrią główki. To dopiero była krzywizna, jak to zobaczyłyśmy uznaliśmy, że przy tym nasz nie ma wcale 🙉

reklama
@margola29 ja z tym byłam u neurologa i nic nie poradziła oprócz próbowania przestawienia syna na drugą stronę, by przestał faworyzować swoją prawą. Podchodzić z drugiej, ustawiać zabawki z drugiej, przekręcić łóżeczko, żeby dziecko patrzyło z drugiej strony, kiedy leży. U nas podziałało przez chwilę, a potem synek zrobił się taki żywy, że z każdej strony było go pełno 😄🥰 główka troszkę krzywa została, do tego jedno oczko mniejsze (większe ma od patrzenia w swoją ulubioną stronę), ale podobno do roku się wszystko wyrówna. W kolejce do lekarza za nami też było dziecko z asymetrią główki. To dopiero była krzywizna, jak to zobaczyłyśmy uznaliśmy, że przy tym nasz nie ma wcale 🙉
Ja jak mogę od początku odciazam jej tą głowę. No ale ułożenie w brzuchu zrobiło swoje i jak śpię to nie wiem że głowę obraca. Asymetrii w twarzy nie ma, ale boję się że ten problem jest np.ze względu na kręcz szyjny i trzeba rehabilitowac.

Do góry