reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

Dzięki, odpuszczę sobie to Tantum Rosa.
Słyszałam o piance Ginexin - używałaś ją już? Zastanawiam się czy nie zostawia mocnego uczucia mentolu...

Szczerzej mówiąc to kupiłam dwa opakowania, jedno wrzuciłam do torby do szpitala, drugą zostawiłam w domu na po porodzie. Jak będę wieczorem w domu to użyje i napiszę wrażenia 🙂

reklama
Nie mogłam wczoraj wejść na forum ale widzę ze dalej czekamy na kolejne dzieciaczki. My właśnie dostałyśmy wypis Zosi do domu!!! JesCze czekam na swój i późnym popołudniem powinnam już zobaczyć chłopców 🥰🥰 tęsknie strasznie a oni tez nie mogą się doczekać. Facetime pomaga.

Bardzo się cieszę, super że już wracacie do domku, w końcu będziecie razem całą rodziną 😍!

No wzięłam ten mały w kosmetyczce dla dzidziusia. Myślisz że wziąć duży?
U mnie w szpitalu to pepkiem zajmują się położne. Na wieczór zabierają na pielęgnację. Przemywaja wacikami paszki, pachwiny, ogarniają pępek, przebierają. Mama tylko przewija i w ciągu dnia coś zmienia jak dzidziuś uleje. Moja koleżanka mówiła mi że leżała właśnie w tym samym szpitalu i od kiedy 3lata temu urodziła pierwsze dziecko to nigdy tak nie odpoczeła. 😁

Ja już spakowana.
Muszę sobie tylko wrzucić jeszcze butelke z Dziubkiem, talerz, kubek i sztućce i "pantofle", obecnie 35+5.
Pisze listę co spakowałam może komuś się przyda.

HIGIENA mama:
3 paczki podkładów na łóżko
1 paczka wkładek poporodowych
1 paczka wkładek laktacyjnych
3 pary majtek siateczkowych
Miniaturki kosmetyków
Ręcznik
2 rolki papieru toaletowego
1 rolka papieru kuchennego

UBRANIA mama:
2 koszule do karmienia
3 staniki do karmienia
Klapki pod prysznic
Klapki po oddziale
Szlafrok

HIGIENA dzidziuś:
1 paczka pampersów
Pieluchy tetrowe
Krem pod pieluszkę
Octenisept
Chusteczki nawilżane

UBRANIA dzidziuś:
Pajace 50/56 3 sztuki
Pajace 56/62 2 sztuki
Skarpetki
Czapeczki

DODATKOWO :
Rożek
Kocyk
Talerz, kubek, sztućce
Butelka z dzióbkiem
Woda butelkowana 4l
Butelka dla dzidziusia
Smoczek x2
Krem do brodawek
Nakładki na toaletę
Płyn dezynfekcyjny
Paczka maseczek
Dokumenty

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam. Dajcie znać co wy pakujecie. 😘
Weź mały recznik do wycierania rąk. Ręce się myje przy małym dziecku bardzo często, czasem nie ma gdzie rozwiescic, żeby przeschnął. Ja spakowałam dwa takie małe reczniki do rąk i średni do mycia.
A tak to bardzo podobnie, z tym że dla dziecka wszystko daje szpital.

Nie mogłam wczoraj wejść na forum ale widzę ze dalej czekamy na kolejne dzieciaczki. My właśnie dostałyśmy wypis Zosi do domu!!! JesCze czekam na swój i późnym popołudniem powinnam już zobaczyć chłopców 🥰🥰 tęsknie strasznie a oni tez nie mogą się doczekać. Facetime pomaga.

Kochana a powiedz, ubranka dla dzidzi dali szpitalne czy od początku tylko w tych naszych? 🙂 Ile wzięłaś kompletów? Przepraszam, jeśli już pisałaś, niby sprawdziłam, ale umknęło mi gdzieś 😒

Aha już chyba wiem, jest na tej kartce ze szpitala, żeby w rożek zawinąć też pierwsze ciuszki, więc pewnie od początku w naszych 🙂 bierzecie 3 komplety?
Wiesz co ostatecznie przez trzy doby użyłam dwóch pajacyków i jedno body. Teraz ja na wyjście przebiore. Bardzo przydał się otulacz taki bawełniany na zamek (taki typ swaddleme) no i leżała ubrana w body pajacyk i ten otulacz. Do tego rozek którym ja przykrywała albo nie. Otulacz się przydawał bo na komendę proszę rozebrać dzieci będzie wizyta, czekałam jeszcze do godziny na faktyczna wizytę. Wiec ja rozbierałam ale ubierałam w ten otulacz plus rozek i było jej ciepło. Użyłam czapeczkę. Niedrapki nie. Skarpetek tez w ogóle.

Wiesz co ostatecznie przez trzy doby użyłam dwóch pajacyków i jedno body. Teraz ja na wyjście przebiore. Bardzo przydał się otulacz taki bawełniany na zamek (taki typ swaddleme) no i leżała ubrana w body pajacyk i ten otulacz. Do tego rozek którym ja przykrywała albo nie. Otulacz się przydawał bo na komendę proszę rozebrać dzieci będzie wizyta, czekałam jeszcze do godziny na faktyczna wizytę. Wiec ja rozbierałam ale ubierałam w ten otulacz plus rozek i było jej ciepło. Użyłam czapeczkę. Niedrapki nie. Skarpetek tez w ogóle.
dziękuję 🙂

I to prawda, w ciąży nie możesz używać tego jako irygator, tylko spryskaj tym od zewnątrz. Tak samo porodzie moja lekarka poleca się tym pryskać, ale nie za często bo może wysuszać. Na po porodzie kupiłam jeszcze piankę Ginexid- moja przyjaciółka polecała, więc Jej zaufałam 🙂.
Moja położna właśnie mówiła, że ona po porodzie się skusiła na ginexid i bardzo tego żałowała 😁 mówiła, że myślała, że wypali ją tam przez zawarty mentol.
Ostatecznie mówiła, że to moja decyzja ale żebym miała na uwadze, że tak może się stać jak u niej i miała coś dodatkowo, np tantum rosa 😁

reklama
Moja położna właśnie mówiła, że ona po porodzie się skusiła na ginexid i bardzo tego żałowała 😁 mówiła, że myślała, że wypali ją tam przez zawarty mentol.
Ostatecznie mówiła, że to moja decyzja ale żebym miała na uwadze, że tak może się stać jak u niej i miała coś dodatkowo, np tantum rosa 😁
No właśnie ja i bez porodu jak użyję przypadkiem coś z mentolem, to potem nie jest mi z tym dobrze... a po porodzie efekt na pewno będzie jeszcze większy, więc trochę obawiam się tej pianki.

Do góry