reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2021

reklama
Hej, dzień dobry. Ktoś świętuję ze mną wejście w 8 miesiąc 🙂💙 to już 32 tc i do terminu coraz bliżej
5.10 mam wizytę u lekarza i bd musiała się dopytać wszystkiego co związane z porodem i wezmę się za pranie.
Kosmetyczne rzeczy mam już spakowane w kosmetyczkach 👍
Z perypetii życiowych wyżyna mi się 8semka na górze więc wypas 🤬 ale mam nadzieję, że wstrzyma się do porodu 😂 plecy bolą, jakoś nie mogę sobie miejsca w łóżku znaleźć.. Jak się ułożę to wstaje o 2 w nocy siusiu jak wrócę to nie mogę zasnąć i tak cała noc... To chyba jakieś przygotowania do nocnego wstawania do malucha 😂 ale przyznam wam szczerze że jestem już zmęczona

Z zakupów zostały mi woreczki strunowe do ciuchów, otulacz do fotelika, czapka i szalik dla małego, baza isofix i dla mnie jeszcze jeden stanik do karmienia.

Zgodnie z moim terminem zostało dokładnie półtora miesiąca i odliczam już każdy tydzień.

Hej, ja dziś 34+4, wczoraj byłam na wizycie (teraz mam już pokazywać się mojemu gin co tydzień 🙉).
Mały wg USG wazy 2,4 kg. Leży tak jak powinien, głowa w dół. Szyjka długa ale miękka, wiec mam najbliższe 2 tygodnie na maxa się oszczędzać, żeby nie było wcześniaka;) No i mam odstawić Acard i do końca ciąży brać… zastrzyki z heparyną, Clexane. Nie wiem jak to przetrwam… 😱
W weekend tak mniej więcej spakowałam torbę dla mnie i malucha do szpitala, w razie co mąż dołoży tylko nieliczne rzeczy. Mam jeszcze do kupienia kilka niezbędnych rzeczy z wyprawki, m.in. monitor oddechu, bujaczek- leżaczek.
Ma któraś z was już? Nie mogę się zdecydować na żaden bujaczek :/ podobają mi się te huśtawki InGenuity. Macie jakies opinie o nich?
Zastrzyki przez problem z żyłami?
Jesli chodzi o bujak to ja chciałam kupić babybjorn ale stwierdziłam, że na pewno ktoś z rodziny będzie chciał coś kupić, będą sie składać to powiem ze poproszę to 😁😁 i tak przez pierwsze zapewne dwa miesiące nie będę używać go więc nie spieszy mi się jeszcze z kupnem.
Na codzień do spania do salonu mam chicco baby hug :)

Teraz musisz się oszczędzać! Oby do 37+0 i później wola nieba :)
Mi zostało dopakowac torbę i juz wszystko będzie gotowe :)

Ile sztuk ubranek i jakie bierzesz do szpitala dla maleństwa?

Moja położna twierdzi, że ciężko określić ile zestawów będzie potrzebne, że niby należy zawsze przygotować się na pięć dni, ale żeby nie brać zbyt dużo, bo przecież w każdej chwili ktoś może donieść. Sama zostawie przygotowane komplety w domu, jakby mi zabrakło to mąż dowiezie 🙂

Ile sztuk ubranek i jakie bierzesz do szpitala dla maleństwa?
Zgodnie z wymaganiami szpitala 4 komplety.
3 pajace : 1 po porodzie 2 na zmianę
1 rampers na długi rękaw
Przewidywany pobyt to 2 doby.
A w razie "wu" naszykuje mężowi jeszcze 3 komplety w woreczkach i podpisze, żeby jak zabraknie wiedział co mi dowieźć.

Nie chce pakować za dużo rzeczy bo do listopada niewiele ale jednak jeszcze trochę a niewiem czy np ktoś mi pomoże wwieść torbę na oddział, czy np mąż będzie mógł mnie odprowadzić na ten oddział, a oprócz ciuchów muszę mieć pampersy, Podkłady, wkładki itd...
Z córką w 2017 roku mąż ze mną pojechał, nie miałam np żadnej pomocy z izby przyjęć chociażby żeby torbę donieść na II piętro..

Podobno lepiej się nie nastawiać, że po dwóch dniach się wyjdzie, bo może Maluszek nie przybierać, mieć żółtaczkę, że zawsze na początku bezpieczniej jak jest w szpitalu, nie ma co się spieszyć itp i lepiej na tyle dni się przygotować, a później miło zaskoczyć... Do mnie to też kiepsko przemawia, chciałabym żebyśmy najszybciej jak to możliwe wrócili do domku!

reklama
Podobno lepiej się nie nastawiać, że po dwóch dniach się wyjdzie, bo może Maluszek nie przybierać, mieć żółtaczkę, że zawsze na początku bezpieczniej jak jest w szpitalu, nie ma co się spieszyć itp i lepiej na tyle dni się przygotować, a później miło zaskoczyć... Do mnie to też kiepsko przemawia, chciałabym żebyśmy najszybciej jak to możliwe wrócili do domku!
A bierzesz rzeczy higieniczne?
Bo u mnie szpital w zasadzie nic nie gwarantuje od siebie i wiele będę musiała spakować w torbę dlatego biorę 4 komplety tj w tej liście na 2 dni.. Nie chcę tachać (niewiem czy dobrze napisałam 🙈) niewiadomo jakiej ilości rzeczy..

Czy myślisz, że mimo prawdopodobnej Cesarki spotkanie z położna pracująca na oddziale to dobry pomysł?
Chciałam się właśnie umówić na takie spotkanie żeby dowiedzieć się jak to wygląda od strony położniczej i dopytać co spakować lub wypakować z torby..

Do góry