Nie jest za późno! Przeczytałam rekomendacje PTGiP i jest napisane, że u kobiet poniżej 35 roku życia należy rozważyć wykonanie usg piersi w 1 lub 2 trymestrze ciąży, a u kobiet powyżej 35r.ż. koniecznie wykonać. Ja, pomimo, że jestem poniżej 35, to i tak chcę mieć. Chociaż mam trochę żal do mojego lekarza prowadzącego - bo pytałam go wcześniej o to, to powiedział mi, że to po 16 tc na spokojnie... A teraz też czytam, że łatwiej wykonać badanie na początku ciąży. To kolejny powód, dla którego postanowiłam zmienić lekarza prowadzącego... W każdym razie lekarze ginekolodzy podobno mówią, że nie trzeba robić usg piersi w ciąży, bo trudno, bo łatwo pomylić gruczoły mleczne z jakimiś zmianami - ale jest to nieprawda! Doświadczony lekarz wykonujący usg jest w stanie zrobić takie badanie bez problemu. A przez takie zwlekanie lekarzy, niestety statystyki są takie, że kobiety w ciąży są diagnozowane o kilka miesięcy później, niż kobiety nieciężarne. Dlatego jeśli masz taką możliwość - ja bym skorzystała.