reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2020

Hej, dołączam do Was, wczoraj byłam na pierwszym USG, to był 6 tydz 3 dz i fasolka miała 0,56 cm i serduszko tak biło 💓💓
Tylko męża nie wpuścili, bo wirusy 😒
Od kilku dni mam non stop ból głowy+mdłości, leżę tylko w łóżku i obkładam sobie czoło zimnymi szmatkami 😅😅 jestem nie do życia, też tak macie?
I jeszcze pytanie czy na tej pierwszej wizycie gin mierzył Wam ciśnienie?
Trzymajcie się!

Hej!:)
Ja mialam na pierwszej wizycie mierzone cisnienie, w tym dniu tez dowiedzialam sie ze jestem w ciazy co mnie totalnie zaszokowalo i moje ciisnienie w rezultacie wynioslo 154🤣🤣

reklama
Hmm no właśnie mi nie zmierzył chociaż mówiłam mu, że mnie tak głowa boli paskudnie cały czas. A sama zapomniałam go poprosić żeby zmierzył... Ale mieszkamy w Bawarii, oni to mają trochę inne podejście 😅

Wow! a jak w ogole wyglada w Szwecji podejscie do L4 w ciazy i ile trwa macierzynski? Co kraj to inne zasady.

Dostanie zwolnienia w ciąży graniczy z cudem. Ja w pierwszej ciazy w 6 mcu mialam rwe kulszowa ze nie moglam sie ruszac i chodzic tak bolalo to kazali chodzic do fizjoterapeuty a zwolnienie i tak nie dostalam. Na 2 mce przed rozwiazaniem można starac sie o zasilek ciazowy ze względu na trudne warunki pracy ale to tez ruletka czy sie dostanie czy nie. Macierzynski jest juz bardzo ok bo na matke przypada 240 dni i na ojca 240 dni urlopu rodzicielskiego. Ojciec moze odstapic te dni matce (zachowujac jedynie obowiazkowe 90 dni dla siebie), czyli matka moze byc w domu z dzieckiem 390 dni i ma wyplacane 80% wyliczane z pensji. Ogolnie uwazam ze z macierzynskim jest bardzo dobrze ale zwolnienie w ciazy to jakad masakra. Dlatego naprawde wam zazdroszcze ze macie ten komfort isc na L4 tak wczesnie 🙂

Dzień dobry [emoji4] ja dziś o 17.40 mam usg. Aktualnie jestem na zaległym urlopie bo kilka dni temu skończył mi się macierzyński (rodzicielski) i zastanawiam się czy wykorzystać cały urlop czy tylko część i już iść na l4. Moja gin mówi że szkoda urlopu i mam już iść na l4.
[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]
To ja wymieniam na pomarancze[emoji23] one dają radę na wieczorne mdlosci
Ojj tak pomarańcze [emoji7] mam na nie bzika w tej ciąży [emoji16]
Oh miałam telefon z luxmed, wizyta która umówiłam będzie telefonicznie [emoji2368]
Na szczęście usg będzie normalnie w poniedziałek [emoji110]
Widzę że nie tylko u mnie luxmed odmawia wizyty. Na szczęście pobranie krwi zrobiłam u nich bez problemu.

Tylko, że oni i osoba, która aktualnie mnie zastępuje mają ciężko. Dodatkowe obowiązki a do tego jeszcze dobrze nie zorientowani w nich, więc chcą wziąć kogoś na zastępstwo i oczekują ode mnie deklaracji. No ale niestety, tym razem nie pójdę na rękę. Bo zawsze idę a wszyscy tam mają mnie gdzieś. Masz rację, czas myśleć o sobie. [emoji34]

Co do koronawirusa to tak na chłopski rozum skoro wywołuje podobne objawy jak gryba czyli niewydolność oddechową, zapalenie oskrzeli, płuc, kaszel, gorączkę itp to będą podawać podobne leki jak na grypę a większość tych leków nie są wskazane dla kobiet w ciąży. A bez nich podejrzewam, że szanse na zdrowie są nikłe bo wirus sam nie przejdzie. Nie wyleczymy się syropkiem na kaszel tylko podadzą coś mocniejszego co może uszkodzić lub źle wpłynąć na płód.

Ja też się zawsze wszystkim przejmowałam, w końcu powiedziałam dość. Nikt ci nie podziękuję za to że pracowalas dłużej w ciąży, a zdrowie twoje i dziecka teraz najważniejsze. Poza tym muszą się liczyć z tym, że kobieta może zajść w ciążę, nieważne w jakim wieku. Także nie przejmuj się totalnie

Dostanie zwolnienia w ciąży graniczy z cudem. Ja w pierwszej ciazy w 6 mcu mialam rwe kulszowa ze nie moglam sie ruszac i chodzic tak bolalo to kazali chodzic do fizjoterapeuty a zwolnienie i tak nie dostalam. Na 2 mce przed rozwiazaniem można starac sie o zasilek ciazowy ze względu na trudne warunki pracy ale to tez ruletka czy sie dostanie czy nie. Macierzynski jest juz bardzo ok bo na matke przypada 240 dni i na ojca 240 dni urlopu rodzicielskiego. Ojciec moze odstapic te dni matce (zachowujac jedynie obowiazkowe 90 dni dla siebie), czyli matka moze byc w domu z dzieckiem 390 dni i ma wyplacane 80% wyliczane z pensji. Ogolnie uwazam ze z macierzynskim jest bardzo dobrze ale zwolnienie w ciazy to jakad masakra. Dlatego naprawde wam zazdroszcze ze macie ten komfort isc na L4 tak wczesnie 🙂
Mi sie właśnie dzisiaj kończy l4 od rodzinnego i bardzo mnie ciekawi czy ginekolog da mi dalej zwolnienie. Pracuje fizycznie, dużo osób na zmianie a jeszcze przeziębienie mnie złapało. Na dodatek żadnych leków wziąć nie można, więc zostaje syrop z cebuli, czosnek na kanapki i herbaty z miodem i imbirem z cytryną.

Wow.. Nadrobilam wszystkie wpisy od rana :-) troche naskrobalyscie :-)
Witam Nowe Kolezanki :-) Nudnych 9miesiecy dla Was :-)
Ja siedze wlasnie w pracy i sie nudze bo nic sie nie dzieje.. Tylko od czasu do czasu jakis klient po karme wleci..

Dzień dobry [emoji4] ja dziś o 17.40 mam usg. Aktualnie jestem na zaległym urlopie bo kilka dni temu skończył mi się macierzyński (rodzicielski) i zastanawiam się czy wykorzystać cały urlop czy tylko część i już iść na l4. Moja gin mówi że szkoda urlopu i mam już iść na l4.Ojj tak pomarańcze [emoji7] mam na nie bzika w tej ciąży [emoji16]Widzę że nie tylko u mnie luxmed odmawia wizyty. Na szczęście pobranie krwi zrobiłam u nich bez problemu.
środki bezpieczenstwa...

reklama

O kurcze ciekawe z tym l4! Z czego to wynika ze AZ tak ciezko je dostac o mamo😱 fajnie ze przynajmniej macierzynski jest tak dlugi i ojciec dziecka tez moze go sporo wziac :)

Do góry