reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe mamy 2020

Dziewczyny, a co myślicie o tym bardzo często powtarzanym zdaniu, że skoro ciąża jest młodsza to owulacja się przesunęła? Chodzi mi o to, że większość ciąż jest min. kilka dni młodsza niż to wynika z @, a wiele dziewczyn albo wykonuje testy owu i wie kiedy jest albo ma owu zawsze jak w zegarku a mimo to ciąże są młodsze. Mówi się, że do dwóch tygodni jest ok, jeśli jest jeszcze mniejsza to może to oznaczać problemy. Ale ilu z nas owu przesuwa się o tydzień? Nie sądzę, żeby to było aż tak częste przy regularnych cyklach.
W poprzedniej ciąży miałam różnicę 9 dni, a jednocześnie wiem, że ostatnie seksy były w dniu spodziewanej owu. Plemniki nie wytrzymają tyle czasu w drogach rodnych. Mało prawdopodobne jest chyba, że niektóre zygoty dzielą się wolniej, skoro do 10-12 tygodnia podobno wszystkie zarodki rosną tak samo a potem górę biorą uwarunkowania genetyczne. I mam hipotezę, że może zygota (czy jak ten zlepek kilku komórek się na początku nazywa) dość często dzieli się na dwie części (czyli de facto zmniejsza się o połowę liczba komórek w zygocie, co powoduje, że jest opóźniona w stosunku do czasu zapłodnienia) a potem jedna z zygot obumiera. Co myślicie?
Nie pomogę w rozważaniach bo mi się w obu ciążach wszystko zgadzało, a wręcz pierwszą ciążę miałam 2 dnia starszą niż OM a teraz jeden dzień, ale to mi się zgadza.

reklama
Wydaje mi się, że badanie moczu w ciąży jest dość istotny. To tylko parę groszy, a głowa spokojniejsza.
Powodzenia na wiUtach dziś.
A ja wpadłam w panikę bo myślałem, że do świąt mam jeszcze 2 tygodnie, a tu wielki tydzień. Aj a domu syf totalny i brak mocy na jakie kolejek sprzątanie. A mam ponad 200 metrów więc mam co robić..i ogródek.
Jakis dramat. A nie ma mi za bardzo kto pomoc. Trudno spędzę święta w syfirie.
A jeszcze mam pytanie, nie znacznie może jakiegoś portalu z używanymi ciążowymi ubraniami. Bo szkoda mi kasy na nowe, a ja niemota nie mogę nic znaleźć.

Dzień dobry :)

My kierujemy się wiekiem ciąży z usg, różnica 3 tygodnie, jakbysmy kierowali się wiekiem z Om to 18. 10 wyciągali by dziecko a to 3 tygodnie za szybko.

Piękna dziś pogoda na siedzenie w domu :) Na obiad mamy zaplanowana pizzę dziś :)

@Nalsonik bardzo mi przykro :(

Okropne rzeczy piszecie z tymi niebijacymi serduszkami na usg... Nie ma wcześniej żadnych symptomów ze coś jest nie tak?

Ja mialam tak samo jak dziewczyny. W 8 tyg mialam leciutkie plamienie to pojechalam na ip i wszystko bylo ok, serduszko bilo. Kolejne usg mialam w 13 tyg i tam sie okazalo ze serce zatrzymalo sie w 10+2, nie mialam zadnych objawow ze cos jest nie tak, zadnego plamienia, zadnych bólów no nic. Cieszylam sie bardzo przed usg ze juz zaczelam 2 trymestr i teraz musi byc dobrze a chwile potem szok ze serce juz nie bije 😭

Dokładnie tak jak napisałaś... ja miałam tak samo, żadnego krwawienia i poszłam na usg a tam już ciąża przestała się rozwijać i serduszko przestało bić i na drugi dzień od razu do szpitala jechałam :(
No doadnie.To jest masakra.Dzisiaj mam USG .11 tydzień .Aż się boje co będzie.A wizyta dopiero o 18 😰 A Ty w którym tygodniu jesteś teraz?

Ja mialam tak samo jak dziewczyny. W 8 tyg mialam leciutkie plamienie to pojechalam na ip i wszystko bylo ok, serduszko bilo. Kolejne usg mialam w 13 tyg i tam sie okazalo ze serce zatrzymalo sie w 10+2, nie mialam zadnych objawow ze cos jest nie tak, zadnego plamienia, zadnych bólów no nic. Cieszylam sie bardzo przed usg ze juz zaczelam 2 trymestr i teraz musi byc dobrze a chwile potem szok ze serce juz nie bije 😭
U mnie było to samo w poprzedniej ciąży.Żadnyvh objawów że coś może być nie tak.Żadnego plamienia ,żadnych skurczy.I w 9 tyg okazało się ,że ciąża zatrzymała się na 6 tyg. Zupelnie nie byłam na to przygotowana.Tym bardziej,że w pierwszej ciąży też poroniłam ale miałam krwawienie więc z góry wiedziałam że pewnie pozamuatane.A tym drugim razem to na mnie spadło niespodziewanie :( Dlatego tak się boje dzisiejszej wizyty.Bo ostatnio w 7 tyg na USG też widziałam serducho więc dało mi to ogromna nadzieję ,a teraz boje się ,że moja bajka może się znowu tak skończyć.Wiem,marudzę ,ale muszę to z siebie wyrzucić dziewczyny.Trzymajcie za mnie kciuki dzisiaj.usg dopiero o 18.

reklama
U mnie było to samo w poprzedniej ciąży.Żadnyvh objawów że coś może być nie tak.Żadnego plamienia ,żadnych skurczy.I w 9 tyg okazało się ,że ciąża zatrzymała się na 6 tyg. Zupelnie nie byłam na to przygotowana.Tym bardziej,że w pierwszej ciąży też poroniłam ale miałam krwawienie więc z góry wiedziałam że pewnie pozamuatane.A tym drugim razem to na mnie spadło niespodziewanie :( Dlatego tak się boje dzisiejszej wizyty.Bo ostatnio w 7 tyg na USG też widziałam serducho więc dało mi to ogromna nadzieję ,a teraz boje się ,że moja bajka może się znowu tak skończyć.Wiem,marudzę ,ale muszę to z siebie wyrzucić dziewczyny.Trzymajcie za mnie kciuki dzisiaj.usg dopiero o 18.
Trzymam mocno kciuki, na pewno będzie dobrze :)

Do góry