reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2020

@Ewarut ... To naprawdę cud... Gratuluję Ci tego z całego serduszka... A który aktualnie masz tydzień?

Ja co do Duphastonu to wolę to brać. Jak nie byłam w ciąży to lekarka z poradni niepłodności mi to właśnie zapisała abym brała od 16 do 25 dnia cyklu na uregulowanie cykli.. Miałam to na bardzo niskim poziomie. A teraz to byłabym się to odstawić aby nie poronic..
9+5 dziś.
Dziękuję [emoji8]

reklama
Tez mam taka nadzieje..
Czemu odstawiasz dupka? Badalas poziom progesteronu? Mi ginekolog znów dała receptę na 7 opakowań i biorę go 3x dziennie [emoji849]
Ja po wizycie u nowego ginekologa też się dowiedziałam że mam przestać brać dupka a brałam go 2x1 od kad zobaczyłam 2 kreski na teście - tak zalecił stary lekarz. Nowy lekarz od razu powiedział że nie widzi wskazań (biorąc pod uwagę nawet poprzednie poronienie) i tylko wspomniał że każda tabletka to ingerencja w naturę.. Cieszę się że już od tygodnia go nie biorę... Brzuch trochę opadl i wzdęcia mniejsze.. Więc stanowczo komfort się podniósł...

Ja po wizycie u nowego ginekologa też się dowiedziałam że mam przestać brać dupka a brałam go 2x1 od kad zobaczyłam 2 kreski na teście - tak zalecił stary lekarz. Nowy lekarz od razu powiedział że nie widzi wskazań (biorąc pod uwagę nawet poprzednie poronienie) i tylko wspomniał że każda tabletka to ingerencja w naturę.. Cieszę się że już od tygodnia go nie biorę... Brzuch trochę opadl i wzdęcia mniejsze.. Więc stanowczo komfort się podniósł...

A miałaś wcześniej badany poziom progesteronu zanim zaczęłaś to brać?
Mój przed Duphastonem to 0.14.. więc praktycznie mój organizm to nie produkowal

Czesc mamusie, postanowiłam do was dołączyć. U mnie ostatnia miesiączka zaczęła się 6 lutego, więc według kalendarza jestem w 8 tygodniu ciąży. Na wizycie byłam już dwukrotnie - 12 marca widać było malutki pęcherzyki ciążowy, 26 marca miał on już około 20 mm, lekarz stwierdził, że niewiele jeszcze widać, chociaż "jakieś struktury widać, ale mało wyraźnie". Uspokoił mnie, że ciąża wygląda po prostu na młodsza, niż wychodzi z kalendarza i ma czas się rozwinąć i nie ma co sie martwić na zapas. Kolejna wizyta 14 kwietnia, wtedy sie okaże co i jak. Staram się byc dobrej myśli, bardzo pragnę tego dziecka. Czasem włączają mi się czarne myśli, ale staram się nie stresować.

A miałaś wcześniej badany poziom progesteronu zanim zaczęłaś to brać?
Mój przed Duphastonem to 0.14.. więc praktycznie mój organizm to nie produkowal
Nigdy nie miałam badanego progesteronu. Więc nie wiem na jakiej podstawie poprzedni doktorek stwierdził że u mnie to konieczność.. Jeszcze powiedział że będę musiała go brać do 13 tygodnia i wypisał mi kolejne recepty.. Dobrze że ich nie realizowałam

A ktory masz tydzień, że go nie bierzesz??

@Paraply , czy mają jakieś tam znikome słyszałam, głosy , że u chłopców coś się tam dzieje , ale to jest taki mały odsetek, że nawet nie warto wspominać. A pomysł ile ciąż by nie było donoszonych gdyby nie luteina. Ja bym tym w ogóle głowy nie zawracała sobie
. Też biorę lutka i nie myślę o ewentualnych powikłaniach
Podobno luteina nie ma wplywu na organizm a podtrzymuje ciążę jesli jest niski progesteron , ale gdzieś rzucilo mi sie w oczy , ze duza ilość progesteronu wpływa jakoś na hemoroidy i chyba u mnie tak wpłynęło, bo zauważyłam , ze mi wyszły [emoji51]
Wybaczcie , ze wspominam taki nieciekawy temat ale przy okazji zapytam czy któraś miala z tym problem w ciąży i jak z tym walczyć?

reklama
No dokładnie. Na dodatek szef kazał mi się zadeklarować czy będę na l4 przez całą ciąże bo w innym przypadku nie może nikogo zatrudnić na zastępstwo. A skąd ja mam niby wiedzieć jak to dalej się potoczy? Czy donoszę ciąże? [emoji3525] Chyba jeszcze za wcześnie na takie deklaracje?

P.S. L4 w ciąży jest płatne 100%, prawda?
Tak, 100% płatne :)

Do góry