reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2020

Ja nie mam nic. Wszystko pooddawałam bo już planów nie było. Jeszcze w tamtym roku oddałam ciuchy po najmłodszym. Ostatnio odkupiłam kokon od dziewczyny i wanienkę ze stelażem, dała w gratisie nowy ręcznik i parę kocyków. No więc tyle mam[emoji14] Nawet zabawki powyrzucałam bo tylko zagracały a chłopaki już się dawno nie bawią. Patrzę za podgrzewaczem i tymi butelkami. Może mi któraś mama wytłumaczyć jak to zorganizować w nocy?[emoji38] W sensie woda. W podgrzewaczu, termosie? Jak to robić, żeby było łatwo i szybko[emoji85]
U nas była w woda w podgrzewaczu, tylko mleko dosypać i gotowe.

reklama
Ja nie mam nic. Wszystko pooddawałam bo już planów nie było. Jeszcze w tamtym roku oddałam ciuchy po najmłodszym. Ostatnio odkupiłam kokon od dziewczyny i wanienkę ze stelażem, dała w gratisie nowy ręcznik i parę kocyków. No więc tyle mam[emoji14] Nawet zabawki powyrzucałam bo tylko zagracały a chłopaki już się dawno nie bawią. Patrzę za podgrzewaczem i tymi butelkami. Może mi któraś mama wytłumaczyć jak to zorganizować w nocy?[emoji38] W sensie woda. W podgrzewaczu, termosie? Jak to robić, żeby było łatwo i szybko[emoji85]
U nas na noc zawsze był termos z gorącą wodą i butelka źródlanej niegazowanej żeby schłodzić wodę. Bez sensu dla mnie było podgrzewać cała noc w podgrzewaczu. No i mleko zawsze w porcjach odmierzone w pojemniczkach żeby tylko przesypać do butelki. Jak nie będzie Ci się chciało myć butelki po karmieniu to fajnie przygotować na noc tyle butelek ile karmień i np miskę z wodą - pustą butelkę rozkrecasz, wrzucasz do wody i już wiesz że nic nie zaschnie a rano do zmywarki/mycia i ewentualnie sterylizator.

A macie już jakieś wózki na oku? Ja ciągle buszuje po stronach internetowych i nie mogę znaleźć. Chciałabym wózek 2w1 z kubełkowym siedziskiem w spacerówce, coś jak joolz day ale trochę taniej 🙄
Ja szukam wozka z jak największą gondolą. Widzę po maluchach w pracy jak różnie dzieci rosną. Do 7 miesiąca średnio powinno dziecko jeździć w gondoli (do samodzielnego siadania). Statystycznie to rozmiar 74/80. A moje dziecko nie będzie miało po kim być małe 😂

U nas na noc zawsze był termos z gorącą wodą i butelka źródlanej niegazowanej żeby schłodzić wodę. Bez sensu dla mnie było podgrzewać cała noc w podgrzewaczu. No i mleko zawsze w porcjach odmierzone w pojemniczkach żeby tylko przesypać do butelki. Jak nie będzie Ci się chciało myć butelki po karmieniu to fajnie przygotować na noc tyle butelek ile karmień i np miskę z wodą - pustą butelkę rozkrecasz, wrzucasz do wody i już wiesz że nic nie zaschnie a rano do zmywarki/mycia i ewentualnie sterylizator.
Wypróbuję wszystko[emoji846] Co do wózka to dla mnie ważne było żeby miał pompowane koła i przednie skrętne z możliwością zablokowania. W 6 miesiącu zmieniłam na spacerówkę na półpłasko i było ok. Po połówkowych już zacznę szukać konkretów. W ogóle to jakoś boję się tych połówkowych. Na FB się naczytałam różnych historii, że na prenatalnych wszystko ok a na połówkowych powychodziły wady itd. i już zaczynam troszkę fiksować...

Wózek, fotelik zostawiam na koniec. To wymaga czasu, rozeznania itd. :D
Ale chciałabym już coś pomału zacząć kompletować. Przecież tego jest tyyyyyyyyle do kupienia. Macie jakąś listę?
Ostatnio wpadłam gdzieś na rozwiązanie żeby zamiast niani elektronicznej kupić kamerę która łączy się z telefonem. Nianie mają ograniczony zasięg ale w sumie wifi na ogródku też nie działa :p

Wózek, fotelik zostawiam na koniec. To wymaga czasu, rozeznania itd. :D
Ale chciałabym już coś pomału zacząć kompletować. Przecież tego jest tyyyyyyyyle do kupienia. Macie jakąś listę?
Ostatnio wpadłam gdzieś na rozwiązanie żeby zamiast niani elektronicznej kupić kamerę która łączy się z telefonem. Nianie mają ograniczony zasięg ale w sumie wifi na ogródku też nie działa :p
Jeszcze nie mam listy ale myślę że przy 4 dziecku człowiek już jest mądrzejszy i kupuję niezbędne minimum [emoji1787] Jak sobie pomyślę ile kiedyś miałam ciuszków to [emoji86] a pralka i tak codziennie włączona. Większości nie założyliśmy bo były już za małe. Też myślę nad nianią. Nie wiem jak rozwiązać kwestię wychodzenia z psem. Więc chyba chusta albo nosidło, mata z zabawkami i już później krzesełko do karmienia to takie rzeczy które na pewno kupię. Z kosmetyków oilatum, Frida do nosa, octanisept i sól fizjologiczna.

Więc chyba chusta albo nosidło
Na początek chusta zdrowsza dla malucha. Do nosidła dobrze żeby dziecko samodzielnie siadało. A jeśli chusta się nie sprawdzi to dobranie nosidła pod okiem doradcy - ważne żeby naprawdę dobrze podpierało małe ciałko.
Jakbyście miały pytania jakiekolwiek w tym temacie to zapraszam :) zajmuję się tym zawodowo :D

To prawda, przy 4 dziecku już wiadomo co zbędne z polecanych gadżetów.

No i przecież nie mogę kupić wszystkiego bo zaraz będzie Mikołaj i Gwiazdka i dziadkowie na pewno będą szukać prezentów :D Więc takie rzeczy jak mata do zabawy czy krzesełko zostawiam na prezenty.

Na początek chusta zdrowsza dla malucha. Do nosidła dobrze żeby dziecko samodzielnie siadało. A jeśli chusta się nie sprawdzi to dobranie nosidła pod okiem doradcy - ważne żeby naprawdę dobrze podpierało małe ciałko.
Jakbyście miały pytania jakiekolwiek w tym temacie to zapraszam :) zajmuję się tym zawodowo :D

To prawda, przy 4 dziecku już wiadomo co zbędne z polecanych gadżetów.

No i przecież nie mogę kupić wszystkiego bo zaraz będzie Mikołaj i Gwiazdka i dziadkowie na pewno będą szukać prezentów :D Więc takie rzeczy jak mata do zabawy czy krzesełko zostawiam na prezenty.
Kurcze super! Ja się zgłoszę na pewno. I faktycznie. Przecież zaraz są Święta. Zupełnie o tym zapomniałam[emoji849] w tym roku będą chyba takie małe bo nie będę się dwoić i troić. Myślę jak to ogarnę. Średni od września do szkoły, treningi, tańce. W styczniu chciałabym zrobić chrzciny ale też nie będę szaleć bo w maju komunia najstarszego i średniego... Te pierwsze pół roku chyba będzie najcięższe pod względem organizacji.

Ahh co Wam powiem! Obowiązkową pozycją w wyprawce będzie króliczek Alilo. Jeśli nie kupię sama to na pewno będzie na liście prezentów. Jestem w nim zakochana! Mała zabawka do rączki dziecka - z kołysankami, piosenkami, odgłosami różnymi, nauką kolorów, szumami itd.

reklama
Ahh co Wam powiem! Obowiązkową pozycją w wyprawce będzie króliczek Alilo. Jeśli nie kupię sama to na pewno będzie na liście prezentów. Jestem w nim zakochana! Mała zabawka do rączki dziecka - z kołysankami, piosenkami, odgłosami różnymi, nauką kolorów, szumami itd.
Aż zaraz poszukam i zobaczę co to to [emoji7]

Do góry