reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe mamy 2017

Mi w zeszły czwartek na wizycie pani doktor, która prowadzi ciążę, powiedziała, że jej wygląda na dziewczynkę, a we wtorek na prenatalnych, inny lekarz stwierdził, że na tym etapie jeszcze nie widać płci. Nie wiem czy nie chciał zgadywać, czy po prostu miał już nas dość, bo nameczył się, żeby wszystko znaleźć i pomierzyć. No cóż, uparty Maluszek :D

Napisane na F3111 w aplikacji Forum BabyBoom
powiedz mi proszę, bo naczytałam się już i kompletnie nie ogarniam. To jest moja pierwsza ciąża. Mój lekarz prowadzący nie jest rozmowny, najchętniej nie mówiłby nic, i każde moje pytanie jest dla niego drogą przez mękę, ale wiem, że to dobry lekarz.

W każdym razie, czy te badania prenatalne robi się przy każdej ciąży? Czy to jest to samo co badania genetyczne? Nie mam jeszcze wiedzy ciągle doczytuję, ale co strona to inaczej to rozumiem.

reklama
Hej Kochane... wczoraj całe popołudnie spędziłam na dworze stąd nie pisałam, ale wieczorem przeczytałam Wasze posty... .
Ja oczywiście w domu bo lekarz zapowiedzial ze do pracy mnie nie pusci... po 2 tyg . skończyły się ciągle telefony z pracy co i jak zrobic, więc i stres mniejszy teraz. Jutro maz z corka jedzie na pielgrzymke po komunii a mnie tak strasznie zal ze nie moge. Lezenie nie niby meczy... ale jak za duzo chodze to czuję caly brzuch i kręgosłup oraz pachwiny... matko ... jestem juz chyba za stara a chciałam miec po tym jeszcze jedno. Dzisiaj planuje delikatnie ogarnac dom... delikatnie bo nic nie mogę dzwigac .. i odpoczynek z książką na tarasie... obiad typowo piątkowy... nie wiem czy tylko na Śląsku czy w calej Polsce... ziemniaczki młode z koperkiem, mizeria, sałata maslowa z sosem i sadzone...
Co do brzuszka... to niestety jak nie wdzieje ciążowych gatek to za wiele nie widac.. w sukience delikatnie wystaje jakbym zjadła porzadny obiad... na wadze chyba nadal zero plus, ale dla mnie to dobrze bo nie jestem chuda niestety... tak po cichu licze ze maly czy mala mnie trochę wyciągnie ... cieszcie się brzuszkami... ja bym chciała miec większy... w poprzedniej ciąży tydzien przed terminem promotorka zapytała mnie czemu nie moge przyjechać po wpis za tydzień.. cala moja grupa w śmiech hehehe a babka widywala mnie co tydzien... mam nadzieje ze w tej ciazy wyjdzie wczesniej bo w zeszlej kolo 7 miesiąca dopiero.

rfxge6hhcx5oy37q.png

Dzień dobryy!
Taki piekny poranek, a ja spałam do 10.. no sama na siebie jestem zła, bo tyle dnia zmarnowałam. Zjadłam właśnie śniadanie, wstawiłam pranie i zaraz będę chować to wyschnięte, bo się już spora górka uzbierała.
@Mycha07 , u mnie brak dzieci, więc i czasu mam dużo więcej, choć jakoś na sprzątanie ciągle mi go brakuje... :D Nie zazdroszczę sytuacji w domu, zostałaś tak naprawdę sama z dwójką, a niedługo trójką dzieci, ale kto da rade jak nie kobiety! Wszystko na pewno się ułoży tak, że dacie radę ogarnąć wszystko, nie ma co się martwić na zapas :)
@Bezkonserwantow czekamy na sukienkii.. ja mam 3 czerwca wesele, a 4 komunię siostrzenicy mojego M, nie mam jeszcze w ogóle sukienek, w przyszłym tygodniu zamierzam wyruszyć na sklepy.
Co do wielkości brzucha to wczoraj miałam taką sytuację, że siostra M przyszła do mnie na plotki (nie wie o tym, że jestem w ciąży, w ogóle od niego z rodziny wie naprawdę mało osób) i zauważyłam, że się patrzyła na mój brzuch, potem poszła na dół do teściowej i podobno jej się pytała czy jestem w ciąży. Teściowa udała głupa, że nic nie wie, no i biedna miała przyjść do mnie znowu, żeby się mnie zapytać wprost, ale już nie zdążyła, bo jej mąż przyjechał i pojechali do domu :D
a znowu dwa dni temu właścicielka hotelu ode mnie z pracy mówiła, że nic po mnie nie widać, że jestem w ciąży i mnie to wkurzyło :D
Swoją drogą, ludzie powinni się trochę pilnować z tymi swoimi głupimi komentarzami, jak można komuś mówić, że ma duuży brzuch a koleżanka miała mniejszy :/

hej dziewczyny!
i u mnie lepszy dzionek. Powoli opuszcza mnie wstrętne przeziębienie, dzisiaj się zwlekłam z łózka i nawet trochę posprzątałam. Co do brzuszków, to ja jestem na naszym forum z tych najmłodszych ciążowo, bo dopiero 12 tydzień leci, ale brzuszek już jest. Wygląda na razie jakbym ciut przytyła i talia zanika :), waga na +1 kg, ale wreszcie opamiętałam się z jedzeniem. Tak jak wcześniej po prostu miałam napady wilczego głodu i na niezdrowe rzeczy tak teraz mi przeszło.

Ewka_85 ja tam bym się cieszyła z takiego zgrabnego brzuszka, ja jestem niska i w poprzedniej ciaży to nawet schudłam, ale wyglądałam i tak jak bomba, z takim wielkim arbuzem z przodu :)

@Ewka_85 smaka mi zrobiłaś tym obiadkiem, młode ziemniaczki mmm:) i mizeria , chyba musze to samo dziś. Mnie tez ciągną pachwiny -tyle ze mam na odwrót jak za dlugo siedzę i nagle wstane to okropny ból, Dopiero jak rozruszam się

Mój synek 3.5 latni wyjątkowo niedobry się zrobił, ciągle tylko mama i mama, chodz tu chodz tam, stęka marudzi i męczy , najgorsze ze sam sie nie umi zabawić , pora chyba do przedszkola synka wysłać bo oszaleje niedługo :)

powiedz mi proszę, bo naczytałam się już i kompletnie nie ogarniam. To jest moja pierwsza ciąża. Mój lekarz prowadzący nie jest rozmowny, najchętniej nie mówiłby nic, i każde moje pytanie jest dla niego drogą przez mękę, ale wiem, że to dobry lekarz.

W każdym razie, czy te badania prenatalne robi się przy każdej ciąży? Czy to jest to samo co badania genetyczne? Nie mam jeszcze wiedzy ciągle doczytuję, ale co strona to inaczej to rozumiem.
Ja też jestem pierwszy raz w ciąży i miałam dużo pytań, wątpliwości i tym podobne, ale trafiłam na dobrą ginekolog, która cierpliwie odpowiada na każde moje pytanie. Szkoda, że Twój lekarz ma takie podejście, powinien zrozumieć, że masz prawo nie wiedzieć wszystkiego i rozwiać Twoje wątpliwości. Co do badań prenatalnych, to mi lekarka powiedziała o nich podczas wizyty w 8tc. Tłumaczyła, że dla kobiet powyżej 35 roku życia są obowiązkowe i refundowane, natomiast w przypadku młodszych mam, nie trzeba ich robić, ale ona jako lekarz zachęca, bo dzięki nim można wykryć ewentualne wady i np. sprawdzić ryzyko zespołu downa. Może któraś z dziewczyn jest lepiej zorientowana w tym temacie i bliżej Ci to wytłumaczy. :)

Napisane na F3111 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej
Rano bylam na kontroli z Alankiem i usluszalam piekne slowa "w poniedzialek do przedszkola". W koncu poloze sie na lezaku i poczytam ksiazke [emoji6]
Ja w pierwszej ciazy w 20 tc dosc mocno przeziebilam sie. Powiedzialam lekarce, ze w ciazy jestem, skomentowala to tylko "nie widac" [emoji6]
Teraz w srode skonczylam 13 tc i widac juz...smieje sie, ze teraz przynajmniej nie musze wciagac brzucha :D
Na szybkosc pojawienia sie brzucha w pierwszej kolejnosci ma wplyw kondycja miesni brzucha (tzn pomijam sytuacje osob otylych, bo wtedy rzeczywiscie brzuch dlugo wyglada jakby przytyly). W kolejnych ciazach brzuszek pojawia sie szybko, bo miesnie sa juz slabsze ;) u szczuplych dziewczyn brzuszek zaokragla sie wczesniej, ale jesli maja mocne miesnie brzucha to nie bedzie tak szybko rosl ;)

reklama
Leonkaa , jakos bede musiala to przetrwac, pierwsze 2 tyg mam.nadzieje, ze tata dzieci bedzie pomagal bo wezmie urlop a pozniej bedziemy myslec, oby do swiat, bo wtedy maja dluga przerwe, po nowym roku powinna juz wiosna isc. Chociaz tutaj z ta pogoda to roznie bywa.

Lornetka nas komunia czeka w nastepnym roku, ale jak juz bedziemy robic , to prawdopodobnie tylko chrzestna przyleci I zarezerwuje miejsce w restauracji, bo nie bedzie mi sie chcialo w domu przygotowywac ;)

Ja dzis tez wstawalam do malej, bo sobie piczke odparzyla, bo nie podciera po sikaniu! Chyba nie ma czasu na to! I tak w nocy ja smarowalam po czym ja szczypalo ehhh dzis rano juz ok, zaczerwienie zeszlo. Ale ona to potrafi w nocy wystraszyc, ma dlugie wlosy I jak tak cichutko przyjdzie I stanie przy lozku, I mowi cichutko mama....
Nie ma wzdec, zabardzo nie wiem nawet jak to wyglada :D

Ja mam upieczony sernik, krowke, karpatke, wuzetke, raffaello I zaraz bede konczyc malinowa chmurke.... moge tylko wylizac miski ;)

Katia zabardzo nie mamy wyboru, mozemy tylko ponarzekac I pomarudzic, ja tylko sie boje, ze bede miala jakies komplikacje po porodzie albo cos z dzieckiem bedzie nie tak... a tak jak wczesniej pisalam , bede miec 2 tyg na dojscie do siebie. I najbardziej boje sie huraganow, 2lata temu praktycznie byl jeden huragan za drugim, ulewy.... czasami bywaja zimy bardzo lagodne, bez opadow I po 10st, wiec mam tylko nadzieje, ze w tym roku nas oszczedzi!

Bezkonserwantow, narazie ukrywam brzuszek ;) nikt nie pyta I ja tez jeszcze nie rozpowiadam, nawet rodzinie jeszcze nie mowilismy ;)

Katia gitara! Odwaznie ;)

Iska najbardziej mnie boli, ze bede musiala zrezygnowac z pracy :( A naprawde super juz rozwinelam skrzydla, zaczelam dobrze zarabiac... 3 lata na to pracowalam, wiec naprawde bol pozostanie :/
Teraz jakos dajemy rade jak syn z chora noga tyle byl, az ciezko uwierzyc ze to juz ponda 6tyg!

Dla mnie to komplement, jak.ktos mowil ze mam duzy brzuch, widac kazda lubi co innego. U mnie narazie taka pilka z przodu ;)

Do góry