reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

Po szczepieniu....
Dalismy pierwsza dawke pneumokokow.

Młody wazy 7400g i ma 68cm, czyli dość mały jak na ten wiek - tak sie dowiedzialam.
Mały bo niewiele je... dalej ciagnie swoje 120ml mleka oraz pol sloiczka na posilek stalu popite 60ml soku.

reklama
nimfi ja Lili jak karmię odciągniętym moim mleczkiem to nigdy nie zjadła więcej niż 120 ml. czy to miała 3 m-ce czy teraz jak ma 6 m-cy. Obiadek co prawda wcina cały i do tego 30 ml soczku. Tylko mala je równo co 3 godzi (w dzień i w nocy) może gdyby jadła więcej to by było rzadziej ale przecież jej na siłę karmić nie będe

ewika kuba tak samo juz od pol roku zjada 120ml mleczka i ani kropli wiecej :) z tym ze on w nocy ma przerwe w karmieniu od 20 do 3-4.

nimfii w porównaniu do Liwi Kubuś malutko waży ale widocznie tyle mu wystarcza a dał wam lekarz jakieś zalecenia co do rozszerzenia diety;-)

mirelka tak jak wspomnialam na watku o żywieniu -
zalecil 3 posilki mleczne i 2 niemleczne.

Poza tym na problemy z trawieniem marchewki zalecil aby podac ja surowa a nie gotowana bo gotowana bardziej zapiera. A tak pozatym mamy wolna reke aby podawac wszystko co mozna podac od 6 msc :)
Za soba mamy ziemniaki, dynie, szpinak, pietruszke, seler, cukinie, słodkie ziemniaki, kukurydze oraz mieski z kurczaka i indyka. Z owocow wszystkie jakie mozna bylo podac podalismy.
Przed nami walka z marchewka, oraz kalfior, brokuły, kalarepa... ale to juz sama przygotuje. no i miesko cielcinka i rybki, oraz gluten w postaci kaszki manny Bobovity.

Nimfii Ty mu zmień smoczki na większe bo mu się już nie chce ciągnąć jak na początku 2-3 razy sie przyksztusi ale potem się nauczy Korni też pierwsze 2-3 razy sie krztusił troche ale potem wpadł w rytm i pije 4 i szybciej mu leci i wtedy więcej wypije przy mniejszym wysiłku> ja zmieniałam smoczki na nocne karmienie potem w nocy i dalej już beż problemu bo na noc spokojniej pił w półśnie.

nimfii moim zdaniem alma ma rację ,moja też pije już z 4 a na noc mm z kaszką dostaje z trójprzepływowego albo kaszkowego , tylko do soczków daje 3
jestem ciekawa ile moja waży bo do niedawno równała się z twoim Kubusiem , ale my na szczepienie i ważenie idziemy 22 maja

Jeszcze w zeszlym tygodniu Kuba byl na smoczku 2 bo z 3 sie ksztusil. Teraz jest juz na smoczku 3 i ladnie z niego pije tzn nie ksztusi sie ale wylewa mu sie bokami tak ze pol pieluchy pod buzka ma mokre :p Nie wypija wiecej mimo zmiany smoczka. Tyle ze wypija w kilka minuta, czyli szybciej :)

reklama
Do góry