reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopadowe maluszki- bilanse i zdrowie

no właśnie na temat szczepień to jestem kompletnie zielona i mogłaby mnie któraś oświecić jak to jest z tymi szczepionkami płatnymi (czy naprawdę są konieczne i kiedy) oraz o co chodzi z tymi skojarzonymi i dlaczego są lepsze od tych normalnych

reklama
ja jestem własnie po szczepieniach..Sa obowiazakowe i zalecane oczywiscie jak ktos sie uprze to nie musi dziecka szczepic słyszałam o takiej pani i sprawe w sadzie wygrała.Szczepionki bezpłatne sa takie same jak 6w1 czy 5w1 chodzi o ilosc wkłuc bezpłatne to 14wkłuc a np6w1 jest 5 a 5w 1 jest 7 wkłuc.Ja wziełam pierwsze 6w1 a potem jade tymi 5w1 tak mi doradziła pani doktor oczywiscie chodzi tez o ilosc substancji pomocniczych(konserwantow)w bezpłatnych masz trzxy strzykawki wiec 3 razy wiecej konserwantow niz w jednej strzykawce.U nas koszt 5w1 to 110zł a 6w1 to 170zł.

Co do lezenia na brzuszku to ja sie cieszyłam ze podnosi głowke a sie okazało ze robi to zle bo podnosi tez nogi wiec opiera sie na miednicy i teraz muszze mu tyłek trzymac do podłoza:-):-)

Dzisiaj bylismy i ma zaklejony pepek wie ktoraz jak długo sie z tym plastrem chodzi?

I jeszcze ma wodniaka jadra musze cos podkładac zeby były wysoko przez co siusiak tez jest wysoko wiec co siku sie przebieramy:tak:

Margana ja raczej wezmę skojarzone. poza tym ze dziecko ma mniej wkluć to podobno te szczepionki mają mniej skutków ubocznych...

U mnie na szczęście są bezpłatne te wszystkie szczepionki. Nie szczepią chyba tylko na rotawirusa, muszę zapytać i zastanowić się czy szczepić w razie czego-to jest szczepionka doustna.

nimfii : właśnie na Strzelecką się umówiłam. 15 grudnia czyli zaraz po skończeniu 6 tyg życi.
Druga poradnia jest na Prądnickiej, więc na Strzelecką i łatwiej dojechać i bliżej. Jeżeli się okaże że nam zafundują wszystko poza pneumokokami to na to jedno wyłożymy pieniążka... Mi się wydaje że rota i pneumokoki to to samo?

To mozesz mi pozniej napisac z ciekawosci czy bedzie Was prowadzic dr Palczewska (jako pediatra) oraz dr. Domaradzka (jako w poradni szczepien) ;-) Bo nas wlasnie one prowadzily.
Zobaczysz co ci powiedza bo moze cos sie zmienilo przez ten ostatni rok, ale poza obowiazkowymi szczepieniami zalecane sa wlasnie rotawirusy (to wirus wywolujacy biegunke itp), pneumokoki i meningokoki (te min odpowiadaja za zapalenie opon mozgowych) i sa wg mnie wazniejsze niz rotawirus. Bo jak zachoruj dziecko na rota to sie pomeczy z brzuszkiem i biegunkami, ale czasem dzieci lekko to przechodza. Za ta szczepionke akurat placilam ok 300zl. Natomiast pneumo (mialam bezplatne) i menigo w moim odczuciu sa zbyt grozne aby na nie nie zaszczepic - przyanajmniej ja bym sie bala nie zaszczepic. Za duzo sie nasluchalam o skutkach ubocznych po przebytej chorobie.

A z ciekawszych rzeczy jeszcze napisze ze USG bioder na Strzeleckiej zrobili mi za darmo, tak samo USG glowki. Tylko musiala mnie skierowac tam wlasnie dr Palczewska.

Ostatnia edycja:
Pneumokoków kiedyś nie było (7 lat temu) potem je wymyślili był tylko dodatkowo płatny HIB teraz są pneumo i menonigokoki bo trzeba za coś kasę brać z tego co wiem to Hib ma podobne działanie jak pneumo. A od rota wirusów też kiedyś nie było szczepionki moja córka miała nie wiem czy to rota przed skończeniem ok roku i miała biegunke ze 3 dni i było dużo picia i gasrtolit z mlekiem pieluszki tetrowe i szybko jej przeszło.

reklama
Margana Ja biorę 6w1, synka też tak szczepiłam. I szczepię jeszcze na rotawirusy, synka nie zaszczepiłam i trzy razy mi na to chorował i jeszcze nas pozarażał. A to jest najgorsza choroba dla dziecka, bo szybko odwadnia. Dlatego jeżeli tylko mogę Małą od tego ustrzec to to zrobię.

Do góry