reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

A czy becikowe to od państwa nie jest przypadkiem wypłacane każdemu bez względu na dochody przy drugim i kolejnym dziecku?
Becikowe - jednorazowo 1000zł kryteria 1922zł netto na czlonka rodziny (wliczajac narodzone dziecko)
A ile przy tym trzeba sie nachodzic :/
NO i najwazniejsze, trzeba miec zawiadczenie od ginekologa ze bylo sie pod opieka lekarska od 10 tc.

reklama
Dzięki dziewczyny uspokoilyscie mnie trochę z tym ułożeniem ;-) ale pójdę na usg na szczęście mam z tego PZU z pracy taka możliwość wolę niech sprawdzi wagę i ponownie ułożenie, może uda się dostać w tym tyg a jak nie to ostatecznie w następnym...

Ogólnie lekarka jest ok, badania zleca itd jedynie z tym usg taka dziwna dlatego ponownie już bym sobie darować do niej chodzić :-(

To jednak trochę nas jest co będzie rodzic SN :-)

nooooo właśnie pamiętam jak rodziłam Jasia 4 lata temu to się szło do mopsu składało wniosek i kasa była na koncie a teraz podobno jest tyle papierów i latania że ja mam ich 1000 w d.... łaski bez....

nooooo właśnie pamiętam jak rodziłam Jasia 4 lata temu to się szło do mopsu składało wniosek i kasa była na koncie a teraz podobno jest tyle papierów i latania że ja mam ich 1000 w d.... łaski bez....
No wlasnie kiedys bylo lepiej a teraz biurokracja. PIT z poprzedniego roku, zaswiadczenia z pracy, od lekarza i inne papiery.
I jezeli sie nie zalatwi tego wszystkiego do roku jak sie dziecko urodzi to przepada kasa. Ja skorzystam ale pewnie nie od razu jak sie dziecko urodzi, musze sie dowiedziec dokladnie jakie papiery sa potrzebne zeby nie jezdzic dwa razy do pracy ;)

ja się nastawiałam na poród sn
nawet na tą pełnie księżyca się szykowałam

oczywiście dzisiaj wszystko się odmieniło
moja lekarka nie zgodziła się na poród sn bo młody ma już 3590 wagi, mało wód płodowych a blizna po poprzedniej cesarce może nie wytrzymać akcji porodowej
więc na 03.11 mam skierowanie do szpitala

mleka modyfikowanego nie kupuję
nastawiam się na karmienie piersią
w razie czego do apteki mam 3 minuty to się dokupi
to samo z laktatorem i butelką

co do becikowego to jeszcze się nie dowiadywałam ale dzisiaj lekarka mi dała zaświadczenie, że przebywałam pod opieką lekarską od 8tc i to jest podobno potrzebne

Miniaaa twój robi za granicą to pewnie na dziecko tam będziecie załatwiać dodatek?
ja w Polsce nie biorę bo w austrii będziemy załatwiać i wtedy muszę.mieć zaświadczenie ze nie biorę z dwóch krajów

A ta moja lekarka co robiłam dodatkowe usg ma urlop do 9'11 i mają mi szukać innego,jeżeli będzie jakiś daremny to ide prywatnie w poniedzialek

reklama
Do góry