reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

Wczoraj jak wracaliśmy z usg to uśmiech nie znikał z mojej twarzy i jak ostatnio nie mam na nic siły to wczoraj po usg mąż stwierdził że roznosi mnie energia, chyba ze szczęścia. Bardzo mnie uspokoiło i ucieszyło to usg. Niesamowicie było zobaczyć takiego małego człowieczka i to jak się porusza u mnie w brzuchu. Coś pięknego i niesamowitego....
Poza tym ciesze się ze mam już zrobione badanie genetyczne i że nie muszę się już tym stresować.
Sylka trzymam kciuki za Twoja wizytę.

reklama
Hej, hej! :-)
Ja po wczorajszej wizycie mega szczęśliwa! Dzidzia zdrowa, więc nareszcie odetchnęłam z ulgą. Nosek mamy taki duży jak tatuś haha. Od główki do pupy mamy już 7 cm. Termin przesunął nam się na 27 października, więc dzidzia starsza o 5 dni :-)
Dzisiaj idę jeszcze odebrać ważne wyniki (cytologia, toxo, hiv itp.), więc siedzę jak na szpilkach :no:
Sylka trzymam kciuki! Dawaj odrazu znać co i jak z Twoimi bąbelkami ;-);-)

Ostatnia edycja:
Oletka, a ja narzekałam że mam na 15.45.. i cały dzień nie mogłam sobie zajęcia znaleźć, a nie wiem co bym ze sobą zrobiła jakbym miała na 18.30. Trzymam kciuki!

Witam Was dziewczyny :)
To mój pierwszy wpis tutaj. Wiem o ciąży od końcówki marca, termin porodu mam wyznaczony na 12.11. Mam 26 lat, to moja pierwsza ciąża, jestem całkowicie zielona w temacie i mam do Was jedno pytanie. Czy mogłybyście napisać mi co nieco o tym USG prenatalnym?? Jaki m/w jest jego koszt, w którym tygodniu byłoby najlepiej je zrobić, czy wyniki są od razu?? Jeżeli jesteście już po takim badaniu jak ono przebiega?? Wiem, że są różne opinie na temat tego badania, ale chciałabym je zrobić żeby wiedzieć czy z maluszkiem na pewno wszystko OK.
Z góry dziękuję :)

Asia witaj :)
Ja robiłam prenatalne wczoraj i płaciłam razem z badaniem ginekologicznym 130 zł (tak mało dlatego że nie robiłam tego badania w Krakowie tylko w mniejszym mieście w małopolsce u poleconego lekarza), aczkolwiek wiem że w Krakowie takie usg to koszt ok. 250 zł. Najlepiej zrobić takie usg między 12 a 14 tygodniem ciąży (z tego co ja wiem). Wyniki? To jest tak że lekarz robi Ci usg przez powłoki brzuszne, bądź przezpochwowo i mówi Ci na bierząco co widzi. Przede wszystkim czy widzi kość nosową i jaka jest przezierność karku i wtedy jest w stanie określić czy dzidzia jest zdrowa. Następnie sprawdza czy widać rączki, nóżki, jaki jest przepływ na zastawce trójdzielnej, oraz czy ma prawidłowy obraz serduszka, jamy brzusznej, wątroby kręgosłupa i mózgu.
A i oczywiście sprawdza czynność serduszka :)

Ostatnia edycja:
USG genetyczne

To jedno z najważniejszych obecnie badań, które powinno być wykonane u każdej przyszłej mamy właśnie między 11. a 14. tygodniem ciąży (czyli między 9. a 12. tygodniem od zapłodnienia). Badanie jest nieinwazyjne, całkowicie bezpieczne dla kobiety i dziecka, a pozwala z dużą precyzją określić ryzyko wystąpienia wad genetycznych płodu (zespołu Downa, Edwardsa czy Patau). Pozwala zidentyfikować nawet do 90 proc. przypadków zespołu Downa. Zwykle jest to USG wykonywane drogą przezbrzuszną. Podczas badania lekarz mierzy tzw. przezierność karkową (NT), czyli zbiorniczek płynu na karku płodu, a także długość ciemieniowo-siedzeniową płodu (CRL) oraz ocenia obecność lub brak kości nosowej (NB). Na podstawie tych parametrów oraz wieku ciężarnej można wyliczyć liczbowe ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Wynik nieprawidłowy oznacza podwyższone ryzyko – wtedy proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która wykluczy lub potwierdzi zaburzenia chromosomalne płodu. Badanie jest refundowane amniopunkcja platna chyba ze mama ma więcej niz 35lat

Ostatnia edycja:
Zalezy do jakiego lekarza chodzisz. Jedni zlecaja je sami z siebie inni nie jesli nie masz wskazan. Pierwsze prenatalne powinnas zrobic ok 12 -13 tygodnia to takie bardzo dokladne usg na ktorym mozna sprawdzic czy dziecko rozwija sie prawidlowo i oszacowac prawdopodobienstwo zespolu downa. Na tym usg zwykle mozna juz okreslic plec dzidzi, jesli masz wskazania moze ci zlecic tez badania z krwi to sa dokladniejsze badania genetyczne. Jesli w tych 2 badaniach wyjdzie cos zle moze zlecic ci inwazyjne badania amniopkcje to pobieranie chyba wod plodowych i z nich robia dokladniejsze badania ale to juz serio kusialo by byc cos zle zeby je zlecili. Jesli nie masz wskazan czyli ty nie masz zadnej wady genetycznej ani nikt z rodziny waszej a lekarz sam z siebie nie zrobi ci to koszt takiego usg to ok 200 zl

reklama
Szansa na refundowane badanie prenatalne jest też jeśli lekarz prowadzący wypisze Ci na nie skierowanie; na przykład ze względu na podejrzenie wady serca. (Mimo, że takiej nie ma). Tak miała moja kuzynka. Tylko podobno terminy na takie badanie są bardzo długie. Przynajmniej w Poznaniu i można się nie załapać do 14 tygodnia:(

Do góry