reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

W wiekszosci przypadków juz widac plec na tym usg. Doktorka mi mowila ze juz od 10 tyg mozna okreslic tylko nie zawsze juz tak widac. Kolezanka moja byla w 12 tyg i sie dowiedziala.

reklama
A ja bym chciala wiedziec, choc czuje, ze bedzie dziewczynka. Mam nadzieje, ze na pierwszym USG sie dowiem tym bardziej, ze to bedzie 12 lub 13 tydz, chociaz oczywiscie najważniejsze, żeby wszystko dobrze było z malenstwem.

Dziewczyny, wszystkie piszecie o tych prenatalnych i ja już głupieję. Czy siejecie taką panikę i wszystkie na te badania idziecie? Czy wszystkie jesteście 35+? Z tego co wiem, to te badania są przeznaczone przede wszystkim dla kobiet obciążonych genetycznie i tych 35+. Nie miałam zamiaru ich robić, ale z drugiej strony ciągle o nich czytam i już się gubię w tym wszystkim.

No zobaczymy co tam wyjdzie w tym moim tsh ja robilam badania w styczniu i mialam dobre wiec to rypowo ciazowe pewnie dlatego kazal ronic jeszcze raz testy czytalam ze czesto skacze a za chwile wraca do prawidlowego poziomu no nic ufam mu wie co robi :-) tyle ze boje sie tego tycia z tarczycy
Witam nowa mame :-)

Ja nie jestem 35+ i nie jestem obciazona ale moj lekarz mowi ze kazdej kobiecie powinno sie nalezec i jakos to omija i juz 2 ciaze wystawia mi skierowania. Jak daja za darmo to biore :-) przynajmniej zobacze dokladnie malenstwo

Dziewczyny, wszystkie piszecie o tych prenatalnych i ja już głupieję. Czy siejecie taką panikę i wszystkie na te badania idziecie? Czy wszystkie jesteście 35+? Z tego co wiem, to te badania są przeznaczone przede wszystkim dla kobiet obciążonych genetycznie i tych 35+. Nie miałam zamiaru ich robić, ale z drugiej strony ciągle o nich czytam i już się gubię w tym wszystkim.
Ja nie robie kochana mialam na mysli usg miedzy 11 a 14 tyg gdzie mierzona jest kosc nosowa itp. Wiec sie nie martw;-) malo dobrych opinii slyszalam zreszta o tych badaniach.

Ja nie jestem 35+ i nie jestem obciazona ale moj lekarz mowi ze kazdej kobiecie powinno sie nalezec i jakos to omija i juz 2 ciaze wystawia mi skierowania. Jak daja za darmo to biore :-) przynajmniej zobacze dokladnie malenstwo
Claudia za darmo ? Ale ty chyba nie masz na mysli tego badania gdzies jest usg plus pobranie krwi bo badanie to za darmo nie jest nigdy chyba ze ktos ma 35 lat a Ty nie masz z tego co czytam

USG genetyczne

To jedno z najważniejszych obecnie badań, które powinno być wykonane u każdej przyszłej mamy właśnie między 11. a 14. tygodniem ciąży (czyli między 9. a 12. tygodniem od zapłodnienia). Badanie jest nieinwazyjne, całkowicie bezpieczne dla kobiety i dziecka, a pozwala z dużą precyzją określić ryzyko wystąpienia wad genetycznych płodu (zespołu Downa, Edwardsa czy Patau). Pozwala zidentyfikować nawet do 90 proc. przypadków zespołu Downa. Zwykle jest to USG wykonywane drogą przezbrzuszną. Podczas badania lekarz mierzy tzw. przezierność karkową (NT), czyli zbiorniczek płynu na karku płodu, a także długość ciemieniowo-siedzeniową płodu (CRL) oraz ocenia obecność lub brak kości nosowej (NB). Na podstawie tych parametrów oraz wieku ciężarnej można wyliczyć liczbowe ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Wynik nieprawidłowy oznacza podwyższone ryzyko – wtedy proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która wykluczy lub potwierdzi zaburzenia chromosomalne płodu. Badanie jest refundowane, jeśli przyszła mama ma więcej niż 35 lat. W pozostałych przypadkach trzeba za nie zapłacić (ok. 200 zł).

reklama
Do góry