reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

reklama
Dziewczyny, wszystkie piszecie o tych prenatalnych i ja już głupieję. Czy siejecie taką panikę i wszystkie na te badania idziecie? Czy wszystkie jesteście 35+? Z tego co wiem, to te badania są przeznaczone przede wszystkim dla kobiet obciążonych genetycznie i tych 35+. Nie miałam zamiaru ich robić, ale z drugiej strony ciągle o nich czytam i już się gubię w tym wszystkim.

w XXI w to normalne badanie tyle, że dla jednych płatne dla innych nie. Większość lekarzy na nie kieruje z tego też względu że jest robione na nowoczesnym sprzęcie, którego nie znajdziesz w stand. gabinecie.Badanie na tym etapie pozwala też określić płeć.Jak tu już było napisane nie musisz sie na nie decydować.Dodatkowo jest robione badanie z krwi, które najwięcej kontrowersji wywołuje. Ja mam to w komplecie-w tej placówce w której będzie robione nie moge zrezygnować z badań z krwi...chyba.Wiem, że mają świetny sprzęt i w 12 tyg poznałam 5 lat temu płeć dziecka.

Claudia za darmo ? Ale ty chyba nie masz na mysli tego badania gdzies jest usg plus pobranie krwi bo badanie to za darmo nie jest nigdy chyba ze ktos ma 35 lat a Ty nie masz z tego co czytam

ma skierowanie i pewnie lekarz napisał o obciążeniach też kwalifikuje.Szkoda że mój nie był taki odważny 5 lat temu :)

Ostatnia edycja:
Kazdy lekarz musi poinformowac pacjentke ze moze zrobic usg prenatalne one rozni sie tylko tym ze jest dodatkowo pobierana krew.... Nie slyszalam zeby lekarze nie kierowali bo nie ma dobrego sprzetu... Usg genetyczne miedzy 11 a 14 tyg jest wykonywane na tym sprzecie co usg prenatalne kiedy jest pobierana dodatkowo krew.
Przecież sprzet musi byc dobry zeby zmierzyc kosc nosowa itp...

W Warszawie kosztuje teraz 350zl moze zalezy gdzie ja mam znizke mala ale nie bede korzystala z tego chyba ze mi lekarz zasugeruje cos przy usg to wtedy moze.

U mnie lekarka na nfz tez daje skierowanie na to wlasnie usg z przyziernoscia i tez jest za darmo. I takie usg kasieczna bedziesz miala na pewno chyba nie ma juz lekarza ktory by go nie zlecal. Rany dziewczyny nie dość ze przespalam noc bez wstawania to jeszcze obudzilam bez mdlosci. Az dziwnie sie z tym czuje. Dobrze ze cycki bolą bo bym zaczęła rozkminiac.

reklama
Cześć.
Moja córka pobija rekordy... dziś wstała o 5.30 :( A jeszcze kilka tygodni wcześniej spała do 7.30 - 8.00. Oczy mam na zapałki i marzę o poduszce. Wieczorem mamy problem z zaśnięciem, ma krótka 1h drzemka w ciągu dnia i takie sensacje nam się teraz porobiły...
Moje USG genetyczne będzie w 11t5d - nie mogę się doczekać.

Do góry