reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2015 :)

Ewel najlepiej jak to lekarz sprawdzi. Ja tylko opisałam mniej więcej jak to u mnie wygląda. Sama się nie nakręcaj bo stres może tylko zaszkodzić. Bądź dobrej myśli, trzymam kciuki. Wystarczy, że ja leżę - naprawdę nie potrzebuję wspołtowarzystwa :-D

reklama
Cześć!

Rozmawiałyście o płci więc napisze co ja uważam.
Nie ma co się sugerować tym co mówi lekarz bo pomyłki się zdarzają i to wiele z nich wychodzi przy urodzeniu dopiero.
Mój lekarz w pierwszej ciąży twierdził, że ma pewność, że nigdy się nie pomylił i rzeczywiście się sprawdziło, ale do końca byłam nastawiona, że różnie bywa i nie miałabym odwagi kupować różowych ciuszków i sukienek.
Teraz podchodzę podobnie. Znam wiele przypadków gdzie przy porodzie płeć nagle się "zmieniała" więc ja tam do końca nie dowierzam.
Uważam jednak, że jak lekarz ma dobre oko i dobry sprzęt to pozna płeć nawet w 12 tygodniu. I dla niego niewielka różnica czy to tydzień 12 czy 18, jeżeli widzi to widzi...ale margines błędu trzeba zachować :)

A jeżeli chodzi o ruchy to mój lekarz twierdzi, że w 16 czy 17 tygodniu ruchów się nie czuje i kobiety mylą z jelitami. Ja tam mu nie wierzę bo wiele z was czuło wcześniej. Zresztą ja też wcześniej coś tam czułam, a od 17 tc już regularnie choć rzadko.

Rani a bierzesz jakieś leki? Może pisałaś, ale nie doczytałam...
Częste masz te skurcze? Bolesne?
Ja też na Twoim miejscu wolałabym mieć ten krążek i święty spokój niż się stresować.

Twardnienie brzucha to czuć tak przynajmniej ja tak czuje jakby mnie ktoś ścisnął paskiem i mam dół brzucha twardy jak decha po paru chwilach puszcza mi sie tak dzieje szczególnie rano jak mam pełen pęcherz i jak dziecko zacznie szalpucic to tez takie wrażenie jakbym kamień tam miała jeżeli to sie zdążą często to lekarze dają fenoterol kiedyś to przepisywali albo jakiś końska dawkę magnezu ale ostatnio oglądałam bosacka i było o witaminach i niby przyswajamy 20% tylko z tabsow a resztę wysikujemy i muszę sobie sprawdzić swoją dietę i zacząć jeść więcej rzeczy z magnezem
Malaja mi sie sprawdziła płeć ale zawsze lekarz mi ja określał po 20 tyg ale znam dziewczynę co miał byc chłopaczek a wyszła panienka i jeździła w niebieskim wózku i spLa w niebieskim łóżeczku :) ale już np z córka nie chciałam wiedzieć ale czułam ze to dziewczynka i przeczucie mnie nie zmyliło teraz tez mam przeczucie ze dzioszka równowaga musi byc za dużo siusiaków :)

Moja daleka znajoma chciała podobno skarżyć lekarza bo jej złą płeć podał, a ona pokój już miała cały przygotowany.
Ale znam też sytuację gdzie lekarz pomylił się co do stanu zdrowia dziecka i nie dopatrzył istotnej choroby i to niestety też się zdarza. I to dobry lekarz z dobrym sprzętem. Nie ma co go winić, USG nie jest badaniem idealnym i trzeba mieć to na uwadze.

Malaja z leków mam luteinę, magnez i nospe. Skurcze nie są bolesne ale czuję wtedy dyskomfort. Co do ilości to różnie, dzisiaj 2 razy, wczoraj chyba 4. Musze sobie jakieś kreseczki rysować lub coś, bo powinnam te skurcze dokładnie policzyć, lekarz na pewno zapyta następnym razem.
Ten krążek to ja bym chętnie kazała od razu zakładać, ale najpierw musiał pobrać wymaz i czekam na wyniki ok. 2 tygodnie.

A właśnie wie któraś z Was czy ten krążek jest na receptę czy to dają w gabinecie? Zapomniałam zapytać lekarza, wiem tylko, że na pewno nie jest refundowany

Ewel mysle ze u ciebie jest wszystko ok brzucha malego juz nie masz z tego co widzialam wiec to pewnie tez wpływa :) ale dobrze masz z tym pakietem ze jak tylko masz watpliwisci mozesz isc do lekarza i sie uspokoic. Daj znac po.

Reni chyba sie go kupuje w aptece ale szyjka ci sie skraca? Ja nie jestem tak do końca przekonana mi sie szyjka w dwóch ciążach skracała ale nie zgodziłam sie na szewek ani krążek to jest tak ze pewna czec kobiet donosi a druga już nie a wszystko co sie dziej wokoło szyjki może ja drażnić różni lekarze rożne opinie i raczej sobie nie pochodzis z nim tylko leżenie wiadomo czego sie nie zrobi dla dziecka ja osobiście wolałabym leżeć plackiem brać leki ale krążek nie

reklama
Sylka dzieki kochana za pocieszenie moze nic sie nie dzieje i czuje tak bo wszystko rosnie jednak wole skonsultowac bo dzis silniej to czuje.
Napisze po wizycie dziewczyny

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Do góry