reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2015 :)

jakich w dziewczyny gabarytów jesteście??? w 12 tygodniu robi się usg przez brzuch. ja ważę 77 kg a mam wzrostu 175. więc kruszynką nie jestem. a 11 tygodniu było super widać wszystko przez brzuch

reklama
Cześć!

Ja się nie sugeruję wcale wielkością z USG jeżeli nie odbiega bardzo od terminu miesiączkowego bo przecież wielkość zarodka zależy chyba od tego jak lekarz "kliknie". Wystarczy, że zaznaczy wielkość o milimetr bliżej lub dalej i już ten milimetr wiele zmienia dla takiego małego dziecka. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Moje dziecko na pierwszym usg było 4 dni do przodu w stosunku do miesiączki, na drugim trzy dni do tyłu czyli spora rozbieżność. Teraz znów było dwa dni do przodu. Ja myślę, że do tych 3- 4 dni to kwestia pomiaru.
Ja w każdym razie sugeruję się datą od ostatniej miesiączki.

Cheetah ja nie przypominam sobie, że musiałam mieć pełny pęcherz. U mnie do 26 tygodnia lekarz normalnie mnie badał przed USG. Jakbym miała mieć przy tym pełny pęcherz to czarno to widzę ;)
Coś mi się jedno usg kojarzy że rzeczywiście piłam sporo wody. Może to w 22 tygodniu?
Nie pamiętam...

Makartaka mi jak jestem w ciązy też nie przeszkadza bo ttakie wizyty to przyjemnośc na którą się czeka i nie myśli się o tym, że się rozbiera przed kimś...ale jak nie jestem w ciąży to nienawidzę tego

Z tego co wiem to prenatalne powinno sie robic przez brzuch bo dopochwowo nie jestes w satanie zobaczyc z kazdej strony dziecka lozyska itp. Ja mialam 21 kwietnia robione przez brzuch malenstwo mialao prawie 5,5 cm wychodzilo 11 tydzien i 6 dni do nastepnego badania pozostaly 2 tyg a ja juz tak nie moge doczekac sie ruchow ale takich prawdziwych a nie ni to jelita ni cos tam

Ach, a co do ruchów...
Chmm ja od kilku dni czuję i jestem pewna, że to co czuję to właśnie TO ale pisać nie chciałam bo raczej sądziłam, że to trudne do uwierzenia.
To takie bardzo delikatne pukanie, a że mam ten swój detektor to wiem też gdzie dziecko jest i gdzie mogę go odczuwać.

A ja mam 160 i 50 kg.

ja dopiero 20 maja idę na genetyczne, jeszcze się naczekam, i teżbym chciała przez brzuch, niechtatuś dzisiusiazobaczy, bo jak dowcipnie to go nie zapraszam do środka ;)

Ja zawsze uważałam, że to krępujące jak się studenci kręcą podczas porodu i nie rozumiałam dziewczyn, które wyrażają na to zgodę. Mi gdzieś w 8h porodu (rodziłam 9h) przyszli studenci i okazało się, że jest mi to zupełnie obojętne. W tamtej chwili mogłaby nawet mi pielgrzymka przed kroczem przejść i też miałabym to gdzieś :p

Ja waze 77 kg a ma 167 I przez brzuch wszytsko elegancko widac u nas kaza wypic 600ml na godzine przed wiec zawsze po zanim zacznie sie rozmowa I lece sie do wc bo bym chyba sie zsikala :-) do studentow nic nie mam wkoncu gdzies sie musza uczyc ale jak lezalam z chlopakami mialam cale pielgrzymki bo mialam bardzo zadka patologie I kazdemu z osobna musialam wszytsko tlumaczyc od poczatku nawet jedna mi sie zspytala w jakiej pozycji poczelismy dzieci:-Dczasem bylo zabawnie a czasem okropnie pamietam jak lezalam 4 godzina pod ktg I przylazla jaks chinka japonka nie wiadomo jaka skosnooka w kazdym razie I taka lamana angielszczyzna zadawala pytania ze mowie do niej dziecko idz najpier jezyka sie naucz pozniej wroc bo szkoda kasy na studia jak cie pacjenci nie beda rozumiec co mowisz :-)

Co do tego czy przez brzuch czy dowcipnie to zależy od lekarza ale bywa tak ze tym oponka robi dowcipne. Wiec to różnie bywa niezależnie czy oponka jest mala czy duża. Co do zabierania męża to nie mam problemu by byl przy jakimkolwiek usg porodzie i w ogóle. Był teraz ze mna i byl tak zapatrzony w monitor ze go nie wzruszylo. Ale każdy ma inaczej. Co do studentów na pewno nie komfortowe ale na fantomach sie uczyc nie będą bo kto nas później będzie leczyć. Jak to sobie tak wytlumacze jest to do przeżycia. :)

reklama
Ja szczerze studentów nie chce już widzieć szczególnie zakładających wenflony to co ja z nimi przeszłam to później już pielęgniarki mi wszystko robiły bo zdążyłam wyjść ze szpitala a miałam takie siniaki na rękach że szkoda gadać...

Do góry