reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2015 :)

reklama
Z rana najlepiej cos zjes nie podnoszac glowy I wogole wszytsko robic w zwolnionym tempie mnie to wszytsko zaczyna sie w ciagu dnia a mdli mnie z reguly z glodu:szok: wiec jem dzisiaj znowu mialam sen film I do tego w odcinkach bo chlopaki wstawali
GAzowane napoje a kolki u dziecka to raczej nie ma nic ze soba wspolnego:-) ale juz np wit d3 niby ma wplyw na szybszy wzrost kosci u dzieci u mnie teraz prowadza takie badania chca dowiesc tej tezie I wapn spozywany w ciazy w wiekszej ilosci wplywa na zeby juz w 10 tyg dzidek ma zalazki 20 zebow

Ewelisia ja biore dodatkowo wapn w tabsach ale tez jem nabial teraz na grupie na fb blizniakowej jedna mama miala problem z zebami u 15 miesiecznych dzieci I wlasnie stomatolg odp ze wazne jest to ile tego wapnia mamy w ciazy bo to ma duzy wplyw na zeby

reklama
Gosikkk współczuję Ci bardzo. Lekarz na pewno od razu zastosuje odpowiednie leczenie i nie będzie jakiś komplikacji. Przeczytałam coś takiego (wypowiedź lekarza):
Dodatnie swoiste przeciwciała w klasie IgG przeciwko toksoplazmozie, przy dodatnich w klasie IgM, u osoby dorosłej zwykle świadczą o niedawnym (w ciągu 6 ostatnich mies.) przebyciu zakażenia Toxoplasma gondii. Ponieważ zdarza się, że IgM anty-Toxo utrzymują się długotrwale, jak też stosunkowo często wychodzą fałszywie dodatnio, dodatni wynik anty-toxo IgM wymaga potwierdzenia w laboratorium referencyjnym. Ponieważ jest Pani dopiero w 6. tygodniu ciąży i objawy kliniczne mogące odpowiadać toksoplazmozie miała Pani kilka miesięcy temu, zatem jest bardzo prawdopodobne, że toksoplazmozę przechorowała Pani jeszcze przed ciążą i wówczas byłaby Pani bezpieczna od ryzyka toksoplazmozy wrodzonej płodu. Pani wyniki to zatem niekoniecznie zła wiadomość.

Jednakże, nawet gdyby przebyła Pani toksoplazmozę w ciąży, to jeszcze nie oznacza, że zawsze dojdzie do zarażenia dziecka. W pierwszym trymestrze dochodzi do zakażeń płodu w około 15% ciąż (czyli zdecydowana większość, 85% płodów będzie niezarażona), ale konsekwencje zdrowotne są najpoważniejsze. W trzecim trymestrze ryzyko zakażenia płodu wynosi 60% (czyli 4 na 10 dzieci nie ulegnie zarażeniu), natomiast następstwa zdrowotne są znacznie łagodniejsze.
By dokładniej określić, kiedy doszło do zakażenia badania serologiczne powtarza się zwykle po 3-4 tygodniach. Możliwa jest też diagnostyka prenatalna płodu. Proszę zatem z nadzieją poczekać na wyniki kolejnych badań zamiast już teraz się zamartwiać na zapas.

Do góry