reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

reklama
Z rana najlepiej cos zjes nie podnoszac glowy I wogole wszytsko robic w zwolnionym tempie mnie to wszytsko zaczyna sie w ciagu dnia a mdli mnie z reguly z glodu:szok: wiec jem dzisiaj znowu mialam sen film I do tego w odcinkach bo chlopaki wstawali
GAzowane napoje a kolki u dziecka to raczej nie ma nic ze soba wspolnego:-) ale juz np wit d3 niby ma wplyw na szybszy wzrost kosci u dzieci u mnie teraz prowadza takie badania chca dowiesc tej tezie I wapn spozywany w ciazy w wiekszej ilosci wplywa na zeby juz w 10 tyg dzidek ma zalazki 20 zebow

Ewelisia ja biore dodatkowo wapn w tabsach ale tez jem nabial teraz na grupie na fb blizniakowej jedna mama miala problem z zebami u 15 miesiecznych dzieci I wlasnie stomatolg odp ze wazne jest to ile tego wapnia mamy w ciazy bo to ma duzy wplyw na zeby

reklama
Gosikkk współczuję Ci bardzo. Lekarz na pewno od razu zastosuje odpowiednie leczenie i nie będzie jakiś komplikacji. Przeczytałam coś takiego (wypowiedź lekarza):
Dodatnie swoiste przeciwciała w klasie IgG przeciwko toksoplazmozie, przy dodatnich w klasie IgM, u osoby dorosłej zwykle świadczą o niedawnym (w ciągu 6 ostatnich mies.) przebyciu zakażenia Toxoplasma gondii. Ponieważ zdarza się, że IgM anty-Toxo utrzymują się długotrwale, jak też stosunkowo często wychodzą fałszywie dodatnio, dodatni wynik anty-toxo IgM wymaga potwierdzenia w laboratorium referencyjnym. Ponieważ jest Pani dopiero w 6. tygodniu ciąży i objawy kliniczne mogące odpowiadać toksoplazmozie miała Pani kilka miesięcy temu, zatem jest bardzo prawdopodobne, że toksoplazmozę przechorowała Pani jeszcze przed ciążą i wówczas byłaby Pani bezpieczna od ryzyka toksoplazmozy wrodzonej płodu. Pani wyniki to zatem niekoniecznie zła wiadomość.

Jednakże, nawet gdyby przebyła Pani toksoplazmozę w ciąży, to jeszcze nie oznacza, że zawsze dojdzie do zarażenia dziecka. W pierwszym trymestrze dochodzi do zakażeń płodu w około 15% ciąż (czyli zdecydowana większość, 85% płodów będzie niezarażona), ale konsekwencje zdrowotne są najpoważniejsze. W trzecim trymestrze ryzyko zakażenia płodu wynosi 60% (czyli 4 na 10 dzieci nie ulegnie zarażeniu), natomiast następstwa zdrowotne są znacznie łagodniejsze.
By dokładniej określić, kiedy doszło do zakażenia badania serologiczne powtarza się zwykle po 3-4 tygodniach. Możliwa jest też diagnostyka prenatalna płodu. Proszę zatem z nadzieją poczekać na wyniki kolejnych badań zamiast już teraz się zamartwiać na zapas.

Do góry