Niestety ale wśród mojej rodziny i znajomych rodzą się tylko duże dzieci ponad 3 kilo kolo 4 kilogramów... nawet bliźniaki każdy powyżej 3 kilo... I każdy się pytał jak to się stało ze taka baba jak ja urodziła tak małe dziecko... myślę że oni mnie nakręcili... na szczęście nie mam innych powodów by się martwić Mam zdrowe dziecko... może jestem głupia ale cala ciążę myślałam o zdrowiu swojego dziecka i obawiałam się żeby coś die nie stało złego i wszystko potoczyło się dobrze...
reklama
My dzis bylismy u mojego rodzinnego i mlody jest poniżej 3 centyla. Wazy 7750kg a powinien mini 8,5kg. Dzis pierwszy dzien po macierzyńskim i jestem na opiece na dziecko. Pewnie juz do konca roku
Napisane na HTC One_M8 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na HTC One_M8 w aplikacji Forum BabyBoom
Olcia przecież dla wcześniaków są inne siatki centylowe. Wiadomo, że jak mały miał conajmniej 2 kg deficytu stosunku do rówieśników urodzonych w terminie to tak łatwo ich nie dogoni. To lekarz nie wie tego?
Poszukaj siatek dla wcześniaków
Poszukaj siatek dla wcześniaków
Moja os jakiegoś czasu dostaje mleko raz w nocy kolo 250 -280 ml z kleikiem ryżowym plus w ciągu dnia jogurt lub twarożek z owocami lub budyń na mleku wiec traktuje to jako drugi mleczny zwłaszcza ze zjada dosyć dużo... mały jogurt jogobella plus pół kostki twarogu... lub 250 ml budynku... od dawna mleko pije tylko w nocy a raczej nad ranem 5-7...
Moja się przyzwyczaiła i zawsze na kolacje kasza manna z jabłkiem... zjada 300 ml i dopiero nad ranem mleko...
Mam pytanie jakiej konsystencji są zupy które podajecie dzieciom... ja od zawsze gotuje olewam wodę do poziomu zanurzenia warzyw i dopiero blenderuje... jeśli podaje makaron to tez złoto marchwi mięsa i w sumie podaje gęste... siostra moja stwierdziła że to jest gęste jak drugie danie a zupa powinna być płynna...
Mam pytanie jakiej konsystencji są zupy które podajecie dzieciom... ja od zawsze gotuje olewam wodę do poziomu zanurzenia warzyw i dopiero blenderuje... jeśli podaje makaron to tez złoto marchwi mięsa i w sumie podaje gęste... siostra moja stwierdziła że to jest gęste jak drugie danie a zupa powinna być płynna...
A czemu płynna? Ja w domu podaje raczej geste (ale nie blenduje już od dawna tylko kroje warzywka i mięsko+ ryż albo jakieś kluseczki). Jak je taką zupę jak my to je rzadką, w żłobku też jada rzadkie ale potem ma II danie.
Nie wiem czy to jakaś różnica. Wiadomo, że rzadką się mniej naje i trzeba to uwzględnić w kolejnym posiłku i dać go np szybciej...
Tak myślę, ale ja na żywieniu się nie znam
Nie wiem czy to jakaś różnica. Wiadomo, że rzadką się mniej naje i trzeba to uwzględnić w kolejnym posiłku i dać go np szybciej...
Tak myślę, ale ja na żywieniu się nie znam
Ja tez uważam ze powinno się patrzeć na wcześniaki w porównaniu do wieku wynikającego z planowanego terminu urodzenia... a nie rzeczywistego...
Ja się boję ze moja jest przy dużą i przy ciężka... chociaż nie wiem dokładnie ile waży... tylko ten śmiesznie wielki okrągły brzuszek... żadnych geterkow i spodni nie mogę na niego wciągnąć bo albo upijaja albo się zsuwaja...
Ja się boję ze moja jest przy dużą i przy ciężka... chociaż nie wiem dokładnie ile waży... tylko ten śmiesznie wielki okrągły brzuszek... żadnych geterkow i spodni nie mogę na niego wciągnąć bo albo upijaja albo się zsuwaja...
reklama