reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2015 :)

reklama
W ogole tak jak pisalam ostatnio cos mu sie wymyslilo i caly czas chce byc na rekach. Chyba odbija stracony czas, bo mysmy go nie nosili w ogole wczesniej a i na rece rzadko, tylko na lozku, w wozku, na lezaczku badz na kocu zabawa. Moze to byl blad i on teraz musi to nadrobic. A wiadomo ze na rekach to wiele sie nie nauczy. Mam nadzieje ze mu szybko przejdzie bo nic nie moge w domu zrobic.
hej nie myśl, że dziecko coś traci będąc na rękach :) maluchy doskonale czują co jest im w danej chwili najbardziej potrzebne. bujanie/noszenie na rękach pobudza przedsionek, a to jest najważniejszy system odbierający bodźce z ruchu, integruje pozostałe zmysły i pozwala integrować wszystkie bodźce. Twoje dziecko po prostu wie co dla niego dobre ;) najlepszym p[zykładem są dzieci z chorobą sierocą - niby tyle czasu mają na rozwój fizyczny, a z powodu braku blioskości i noszenia na rękach zamiast się rozwijać siedzą i kiwają się. ale szczerze to ja podziwiam rodziców, którzy dają radę nosić swoje dzieci na rękach, ja wymiękam po 15 minut z moim 9,5kg klockiem, gdyby nie chusta nie dawałabym rady ;)

Widzę, że nowe mamy się pojawiły to i ja przestane byc tylko obserwatorka i sie przylącze :)
Witam wiec i po krotce nas przedstawie :) Nasz synek urodzil sie 10 listopada w 32tc z hipotrofia (wazyl 960g) Ladnie przybieral i teraz wazy ok 5.600kg. Jest na mm, do ok piatego miesiaca na mleku dla wczesniakow a teraz 1. Rozwazam zmiane na 2 ale po konsultacji z pediatra. Jak zmienilismy mleko to zaczelismy wprowadzac warzywka, pozniej owocki, teraz zaczyna testowac krolika. Czasem sie buntuje i nie chce nic innego niz mleko ale raczej zajada z apetytem. Mleka zjada ok 120 na porcje 6x.
Ladnie przesypial noce od 20 do 6-7. Ale pediatra stwierdzila ze 8h bez jedzenia to max wiec je na spiocha jeszcze o 22.
Teraz budzi sie w nocy na picie ok 2-3, dostaje wode i dalej spi do ok 5..
Staram sie trzymac staly rytm dnia ale czase bywa trudno...
Rozwojowo przekreca sie na brzucha i z brzucha na plecy. W gondoli w pozycji na brzuchu odwraca glowe i probuje zlapac sie za jej brzegi co mnie przeraza... :o probuje podciagac nogi pod brzuch i jak go karmie to sie podciaga o mnie do siedzenia ale stram sie go troche powstrzymymac a skubaniec Maly a taki silny :)
Ma asymetrie i ze wzgledu na brak prawego uszka caly czas nadsawia sie lewym. Ale sie rehabilitowalismy, teraz cwiczymy w domku, w czerwcu zaczynamy rehabilitacje blizej domu bo jezdzilismy kawal drogi :/
Uwielbia sie tulic, miziac i dawac buziaki:)
To tak mniej wiecej o nas :)

A duzo wody pija Wasze dzieci? Moj gaardzil woda i nagle z dnia na dzien zaczal pic duzo wiecej ok 150ml. Kupilam mu kubek treningowy od 6 msc ale raczej zamienie go na niekapka.

Ja chodzę. Teraz mamy wizyty co 2 tygodnie, ale już od miesiąca jest dobrze i właściwie to tylko kontrole.
Moja miała asymetrię i wyregulowało się szybko bo po 2 miesiącach ćwiczeń. Jak już zaczęła się obracać na brzuch w obie strony i kręcić kółeczka na brzuchu też w obie strony to po asymetrii nie ma śladu, ale jeszcze pewnie z miesiąc pochodzimy na obserwacje.
My też na kontrole idziemy, ale dopiero teraz w czerwcu. Zobaczymy co i jak.
Moj dlugo przewracal sie tylko w jedna strone. Dopiero niedawno opanowal druga. Moze tez mial asymetrie?

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Moja tez na jedną stronę się obraca, a niby juz wszystko ok.

Witam nową mamę!!

A wszystkim wam życzę udanego Dnia Matki. To chyba najpiękniejsze święto dla każdej mamy, a niektóre was przeżywają je pierwszy raz :)

Ja w tym roku po raz pierwszy jestem podwójną mamą :)

NaNa8 może u twojej małej te obroty nie będą miały wpływu, ale jak moja kręciła się tylko w prawo to bardzo skracała sobie lewą stronę i pogłębiała asymetrię, a jak tylko ogarnęła obrót w lewo to w przeciągu paru dni się wyregulowało więc to dość ważne.
Teraz pełza jak żołnierz i też ją bacznie obserwuje bo często "rozciąga" tylko jedną stronę i jak tak dalej pójdzie to jeszcze ta asymetria jej wróci...Chyba, że na dniach porzuci pełzanie i zacznie raczkować...

Malaja zapytam teraz o to na kontroli, zobaczymy co powiedzą. A jak to oleją to pójdę może prywatnie.

Tak!!!! Wszystkiego naj mamusie z okazji Dnia Matki :))) dla nowych i dla stałych bywalczyn.

Moja Nadusia (38tc) tez jest taka silna i trzeba bardzo... bardzo uważać... jest trochę starsza (26 pazdziernik) teraz cały czas szuka czegoś czego mogłaby się podtrzymać I wstaje... wystarczy krzeslo stolik czy moja noga i stoji... bardzo się o nią boje nie można jej spuścił z oczu nawet na sekundę...

reklama
Propo asymetrii to moja mała tez bardzo długo przekrecala się tylko na lewy bok trochę musiałam z nią popracować żeby zaczęła tez na prawy boczek... teraz tylko na brzuch i zasuwa na czworakach po całym mieszkaniu...
Czy Wasze dzieci też uwielbiają przeglądać się w lusterkach? Moja mała jak zauważyła duże lustro na korytarzu to przeglądanie w nim jest najlepsza zabawa...

Do góry