reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2015 :)

Reni ja jestem fizjoterapeutą- w prawdzie nie dziecięcym, ale z tego co ja wiem to odruch chwytny stóp powinien zaniknąć do 12 miesiąca życia, nie przeszkadza w stawaniu na nogi i ta fizjo z którą rozmawiałaś jest w błędzie bo wiele dzieci wstaje znacznie szybciej niż 10miesiąc. Nawet moja starsza które naprawdę nie była tornadem w rozwoju fizycznym stała jak miała 9 miesięcy.
Odruch chwytny stóp zanika maksymalnie do roku (pewnie u wielu dzieci zanika szybciej),a jak nie zaniknie to może stwarzać problemy w chodzeniu...

Inna kwestia jest taka, że moim zdaniem zbyt wczesne stanie na nogach akurat dziecku nie służy ale na siłę się przecież go trzymać nie będzie...

reklama
Malaja dziękuję za odpowiedź :)

Właśnie to co fizjoterapeuta mówił wydawało mi się trochę nieadekwatne w stosunku do tego co obserwuję wśród znajomych. Dzieciaki po 8 miesięcy samodzielnie wstają i robią to bardzo sprawnie. Dokładnie jestem zdania, że przecież dziecku nie zabronię wstawać jeśli samo tego będzie chciało. Co innego gdybym to ja sama ją stawiała na siłę na nóżkach

Nana śliczna ta Twoja córcia :) mała modelka

My dzisiaj mamy kolejne szczepienie. Ciekawe ile mała waży

Aha i pochwalę się, że zaczęła zjadać moje obiadki :D
Przez kilka dni pluła ale się nie poddawałam i od dwóch dni zjada pełną miseczkę. Taki mój mały osobisty sukces.
No i do picia też się powolutku przekonuje. Już zdarza się, że kilka łyków herbatki z butelki pociągnie

Reni dziękujemy :)
Jak zjada pół miseczki to eliminujesz posiłek mleczny?

W ciepłe dni staram się małej dawać więcej piciu ale ona lubi wodę aż się trzęsie jak widzi butelkę z wodą.

A dziś 6 MIESIECY:rolleyes:

Tak jeśli zjada pełną miseczkę (ok. 150ml) to nie podaję już mleka tylko wodę lub soczek
Dzisiaj na przykład zjadła miseczkę potrawki z królika i popiła ok 20 ml herbatki jabłkowej

Zwykle po godzinie od obiadu i tak chce mleko i wypija tak około 60ml

A my po szczepieniu. Waży 8kg

8kg to ładnie.

My dziś krótki rękaw w bodziaku i krótki w bluzeczce do tego krótkie spodenki :) i skarpetki. Mega ciepło było

Ze zmianą mleka chyba nie będę się spieszyć, na nim pisze ze powinna pić go 630ml 3razy dziennie ale to jest u nas nie możliwe... Jeszcze troszkę zaczekam

Nie ma możliwości zatrzyma nią dziecka jak chce wstawać... robi to przy wszystkim... przy stoliki krześle przy mojej nodze wystarczy ze ma się czego złapać i wstaje. .. najszybciej w łóżeczku lub kojcu... tez się boje ze to dużo za wcześnie ale nic nie poradze... nie łapie jej za ręce... Nadia robi to sama tylko czeka aż odejdę rozgląda się szuka najbliższej rzeczy której może się przytrzymać i wstaje uśmiechnięta od ucha do ucha..

Ostatnio odkąd zrobiło się tak ciepło chętnie zjada mleczko na jeden posiłek w nocy je dwa razy tak średnio po 150 czyli 450 na dobę plus dwa razy kaszka i raz zupa....

Nana ja też ze zmianą mleka jeszcze jestem w trakcie. Mam całe opakowanie mleka jedynki więc trochę to nam zajmie zanim całkowicie na dwójkę przejdziemy.
Normami na opakowaniu mleka się nie przejmuję, bo i tak nigdy moja mała nie jadła tak jak tam piszą

reklama
Reni czyli mieszasz mleczka?
Bo ja się martwilam ze mało je a przytyla, Buzka tez się zrobiła papuśna.

Tak sobie zaglądnęłam ile nas było i została garstka, a jeszcze Stokrota i Maselko się schowaly.

Ja to się boję tego karmienia gdy będzie tylko np 4razy mleko, jak to rozplanować z innym jedzeniem, ile razy, ile żeby nieprzedobzyc :(

Do góry