reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2015 :)

Od kilku dni mam zgagę, piecze mnie w przełyku po zjedzeniu przeważnie kolacji, nigdy tak nie miałam, więc podejrzewam, że to jest właśnie to, nie miłe uczucie, ale da się wytrzymać :) czytałam, żeby nie mieć zgagi trzeba po prostu jeść mniejsze porcje a częściej, ale ja się małymi porcjami nie najadam :D i te częściej byłoby co pół godziny :p

reklama
o karmieniu moge duzo pisac.Swoje przelszam.Syn nie ssal po porodzie.Nie pocieta smigalam po korytarzu usmiechnieta.Na trzecia dobe przyszedl beby blues.Przeryczalam cala noc bo sie okazalo ze mam wklesle brodawki i do tego syn w ogole nie wiedzial do czego sa piersi a on zaczynal byc glodny.Pierwsza dobe przespal a potem plakal choc umialam go uspokoic.W szkole rodzenia wpojono nam ze mleko jest na trzecia dobe.Wiec moze i dobrze nieswiadoma przystawialam go a on tylko piers lapal ale nie ssal.Wiec przyszedl wpomniany BB.Pielegniarki juz wiedzialy ze jest cos nie tak.Dostal mleko z butelki.A jak sie madrzyly jak przystawiac dziecko-kazda miala swoje metody.Na oddziale byla nawet doradca laktacyjny ktora do domu wyposcila mnie z wezykami na cyckach (sposób amerykanski).Co 2h sciagalam pokarm i podłaczalam do tych rurek gdzie koncowka byla na sutku i ze niby byla imitacja karmienia i ze powinnien zaskoczyc.Nie dosc ze bylismy z mezem umeczeni to syn byl zalany moim mlekiem i wygladal jak ostatnie nieszczescie.Trwalo to dwie doby.Do porodu mialam pania wynajeta i ona polecila mi prywatna doradce lakt.Kobieta spadla mi z nieba.To ona jeszcze w szpitalu uratowala mi cycki przed nawalem.Na wklesle brodawki ktore de facto zdrowy dzieciak z czasem sam by wyciagnal kazala kupic strzykawke i naciagac sutki co 2h.Sciagnac laktatorem siare i podac dziecku z butelki.Przed karmieniem ogrzac cycki pielucha zamoczona prawie w goracej wodzie a potem ochlodzic pieluchom z zamrazalnika (zmoczona w wodzie i zamrozona).Dobrzez ze mialam po porodzie jedynke.naprawde moj syn powinnien mi chate pobudowac za moje poswiecenie :) W domu okazalo sie ze dziecku za malo jedzenia podawalismy wiec wynajela nam wage.Przed i po karmieniu latem na samej pieluszce czystej wazylam mlodego stad wiedzialam ile je.Przybral 800 w I mcu, w II 600 w III 100.Szczesliwa ze sie poukladalo stracilam czujnosc.I tu kolejne wasze pytanie ze pokarm sie konczy.Tak konczy sie bo w 2-3 mcu jest kryzys laktacyjny.Trzeba byc regularnym i przystawiac dziecko na zadanie lub co 2-3h.To jest zasada.A wiadomo latem z 4p. nie wracalam na czas i te przerwy sie powiekszaly.Na dobe te 8 karmien musi byc lub wiecej.Tak w duzej mierze karmienie jest w glowie a nie w cyckach :) Do karmienia trzeba miec czysta glowe bo mleko wtedy nie leci/słabo leci.Wiec w nerwach nie ma co przystawiac dzieciaka.Nast. zlota zasada karmic miedzy bodajze 1-5 w nocy bo wtedy jest najlepsze mleko (geste, tresciwe). Pamietam ze lekarka mi zapowiedziala ze jak mlody w dwa dni nie przytyje to mam przejsc na butelke.Co 1,5h przystawialam i sie udalo.Kolejna zasada laktacyjna:dzieci na piersi sie nie dopaja.Syn urodzony w te tropikalne lato i nigdy go nie dopajalam i nie bylo oznak odwodnienia czy placzu poza kolka.Na duze piersi zrobic waleczek z pieluszki i podlozyc pod piers.Wygodniej sie karmi.
Ja nic nie wiedzialam o karmieniu i nawet nie bylam swiadoma ze sa jakies problemy-moze i dobrze bo sie nie stresowalam.Udalo mi sie dzieki tej kobiecie bo tak pewnie bym odposcila.Karmilam pelne 6 mcy samym mlekiem a potem kolejne 6 mcy z dod. menu.Po pierwszym doradcy lakt. ze szpitala zostala mi ta ksiazka o karmieniu:
MEDELA Książka Warto karmić piersią PORADNIK HIT - 4944631353 - oficjalne archiwum allegro. Baardzooo ja polecam.Moze jest gdzies taniej. Dostalam jeszcze takie kserowki-kiedys wrzuce. Przeszlam jeszcze pare zapalen piersi z ktorych mnie doradca bez lekow wyprowadzila,Dzis wiemy ze to ze syn nie ssal byly pierwszymi oznakami problemow miesniowych dziecka.Syn ma orzeczenie o niepelnosprawnosci i stwierdzona ma miopatie.Jest rehabilitowany i umyslowo bdb sie rozwija. Natomiast nie myslcie od razu ze w kazdym przypadku niessaace dziecko ma jakas chorobe-nie jest to regula wiec prosze sie od razu nie przejmowac.

Ostatnia edycja:
Mnie kinia często kopie po pecherzu, bokach i nawet wyżej niż pępek.... Istne szaleństwo w brzuchu. Zazdroszczę Ci urlopu w Polsce chętnie sama bym pojechała. Mój urlopu nie ma za wiele. Ale za to za 9 dni teściowa z bratem mojego wpadają w odwiedziny to się nudzić napewno nie będę :)

Mama wlasnie slyszalam i kurde denerwuje sie powrotem chodz mi plyniemy z dunkerque nie z calais ...corka juz spakowana tylko jeszcze ja zoatalam haha alw to juz jutri ... dzis przyszedl mi doppler i pierwszy raz w zyciu szukalam tetna makego i po kilku minutach znalazlam :-) .... ja juz sie nie moge doczekac jak bedziemy w pl pewnie przytyje troszke wiecej jeszcze :-)

Agami każde dziecko inne, moja niby ssala i zasypiala. Chciałam ja położyć był ryk bo jeszcze sie nie najadla mogła tak pół dnia siedzieć przy cycku a dla mnie to było uciążliwe. A potem się okazało że mam pokarm do dupy bo dziecko ulewalo i po miesiącu przeszłam na modyfikowane. Zjadła ładnie cała butelkę i była cisza spokój dziecko najdzone nie ulewalo już. Jedna Znajoma zaś ma miesięczna córkę i nie ma pokarmu wogole, próbowała odciagania, herbatę i nic, odrazu musiała przejść na modyfikowane a druga już pół roku karmi piersią, chciała skończyć a dziecko nie chce rzadnej butelki. Różne przypadki są.

Ona ja tak mialam przy corce zero pokarmu mala sie nie najadala wiec przeszlsm ma aptamil odpowiednik polskiego bebilonu i mala byla najedzona i bylo ok

reklama
Cześć!

Byłam na glukozie. Już po raz drugi w życiu to przerabiałam i drugi raz mam te same odczucia- to nic takiego strasznego.
Trzy lata temu piłam z cytryną, teraz bez w małym kubeczku. Smaczne może nie było, ale nic mi się po tym nie działo. Trochę nudno.
Cukier przed badaniem miałam 87.

Zobaczymy jaki wynik będzie.

Do góry