reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

A ja jestem zatrudniona na pół etatu na umowę o pracę............a np. jakbym chciała dopłacać do pełnego zuzsu żeby potem mieć płatny wysoki macierzyński.....jest coś takiego możliwe?Tylko lepiej chyba żebym w tym czasie nie poszła na L4.......

Jest to mozliwe o ile nie byłas juz nal4 ciążowym mozna zwiekszyc stawke ale musisz jeszcze ok 2-3 mc pracować by nie wzbudzac podejżeń i potem masz wiekszą kasę le czy masz pewnośc że będzie wszystko ok? ja nie ombinowałam cały etat miałam poszła na l4 od razu ale u mnie to przymus przz poronienia i zagożenie ale gdyby było inaczej tez bym poszla od razu bo tyle lat nie korzystałam z chrobowego a zus płacę bardzo wysoki jako własciciel więc teraz czas by troszkę skorzystać od marca jestem na l4 a do dzisiaj zero na koncie z zusu a im co do dnia trzeba zapłacić to jest prawo jakbym mogla to bym w cale nie płaciła zusu a odkładała na konto co mc tysiaka i po latach miała bym z czego zyc a w razie mojej śmierci konto pełne zostaje a tak dostana 4 tysiaki i na pogrzeb branie to co się dzieje to dla mnie jakaś wielka pomyłka .

reklama
Witajcie

Tak tylko chciałam dodać do kontroli z ZUS - bo nie mam czasu na więcej, w 2010 roku mąż dzwonił do ZUSu żeby dowiedzieć się jak obliczają średnią i przy okazji zapytał, co z L4 ciążowym i generalnie wygląda tak, że nie można kontrolować l4 ciążowych...każda ma prawo źle się czuć i nie musi tego udowadniać....
ale może coś się zmieniło...

to chyba mąż z kimś niedoinformowanym rozmawiał, bo mają prawo jak najbardziej i w 2010 też mogli (co wynika choćby z przytoczonej przeze mnie wcześniej ustawy). wystarczy zresztą poszperać trochę w internecie, można znaleźć mnóstwo relacji z wezwań ciężarnych na komisję.

ja się w każdym razie specjalnie nie zdziwię jak takie wezwanie dostanę.

a ja ostatnio byłam na usg i to był chyba 10 tc i miałam dopochwowo - wszystko super było widać. Jak potem na inne usg obok poszliśmy posłuchać serduch a to wtedy już miałam przez brzuch - dużo gorzej było widać.... Gin gdybała że jak będę następnym razem (14tc) to może zrobimy już przez brzuch.... zobaczymy.... mi to generalnie ganz egal....
dobrej nocy!
padam choć spałam 2h po obiedzie.... coś ta praca, szczególnie wstawanie wczesne, mnie wykańcza..... i padam po południu.....:/

Ja od początku mam na brzuch, bo mam wysoko osadzoną macicę i dopochwowo nic nie było widać- tylko się zdenerwowałam. Wiem, że dopochwowo lepiej widać, ale ja jak zwykle mam inaczej:-)

Nanulika przy Twoim wstawaniu to ja bym miała obowiązkowo popołudniową drzemkę:-p

sylha, nie, nie pracuję. po prostu zajmowałam się tym tematem dość długo w czasie studiów, znam przepisy i realia.
i nie udzielam rad tylko mówię jak wygląda stan faktyczny i prawny.
generalnie chodzi o to, żebyśmy miały świadomość, że możemy zostać wezwane w każdej chwili na komisję do zus lub możemy być kontrolowane w domu. i nie należy się tym stresować w razie czego, ale lepiej też nie wyjeżdżać na dłużej niż kilka dni, a jeśli chcemy jednak poodpoczywać gdzieś poza miejscem zamieszkania, np. u dziadków na wsi, to lepiej zgłosić to w zus niż się później z nimi użerać.

coś mnie brzuch boli. ale to chyba po ogórkach takich w zalewie musztardowej. zjadłam prawie 2 słoiczki ...

reklama
Wczoraj wieczorem chandra mnie dopadla:( wkurzam sie ze przychodze z pracy i padam-brak mi sil na cokolwiek. Jak budzik dzwoni o 5.10 to wyc mi sie chce:( wczoraj przeplakalam pol wieczoru,dzis rano ciag dalszy.... znow jestem w drodze do pracy i juz wiem ze ubylo ze mnie polowe sil na dzien dobry jak uswiadomilam sobie ze dzis pewnie znow bedzie tak samo.... zawsze bylam z tych tryskajacych energia a teraz jestem jak emerytka ktora meczy czasem nawet wstawienie prania..... przepraszam za zale poranne,ale nie wytrzymalam:(

Ps naliczylam dzis 7 wizytujacych! Kciuki zacisniete! &&&&&&&&

Ostatnia edycja:
Do góry