reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

Ulala gratuluję udanej wizyty :)

witam nowe dziewczyny :)

Co do kontroli z ZUS - ja znałam tylko jeden przypadek, kontrolowali pracodawcę znajomej (coś takiego co napisała sunovia) pod kątem tego czy nie zatrudnił znajomej fikcyjnie. Dość szybko po zatrudnieniu okazało się, że jest w ciąży i musi iść na L4. I ZUS sprawdzał czy wogóle w tej firmie pracowała, szukał dowodów.

reklama
Elzu na komisji pytają również o charakter pracy i biorą to pod uwagę.
tak naprawdę to chyba się nie zdarza, by orzecznik (który zazwyczaj jest internistą) zakwestionował zwolnienie kobiety w ciąży - raz, że się na tym nie zna i nie może przeprowadzić badania, a dwa zwyczajnie się boją, bo gdyby coś się stało to problem.

co do przegrzewania, to mój kuzyn z żoną bardzo chcą iść pod prąd jeśli chodzi o wychowywanie dziecka "po polsku" i trochę moim zdaniem popadają w skrajności. ich mały zawsze wyrozbierany, my w koszulkach i długich spodniach i wcale specjalnie gorąco nie było, a on spodenki, koszulka i siedzi nieruchomo w wózku (my w ruchu) - szczerze mówiąc samej mi zimno było, jak na niego patrzyłam (może też dlatego, że jak już pisałam jestem zmarzluch). gdzieś czytałam, że to czy dziecko jest odpowiednio ubrane sprawdza się przykładając rękę do karku i stóp - jeśli zimne, to znaczy, ze powinno się ubrać cieplej. ale nie znam się na tym, więc nie wiem czy tak jest faktycznie.

a co myślicie o dalekich podróżach z maluchem poniżej roku, gdzie w grę wchodzą dość duże różnice temperatur np. egipt czy grecja?

Dziękuje bardzo :) dzidzia już się rusza na usg fajnie widać było:) w Pażdziernikowych jakbyście weszły na wizyty to nawet komentowałam chyba w 13 tyg dziewczyna ma zdjęcie 3 D dzidzi i ja nawet widzę tam chlopaczka a co bedzie to czas pokaże ale zobaczcie dopiero się zdziwicie jakie piękne zdjecia jaka dzidzia śliczna :)

Ostatnia edycja:
Ja miałam taką sytuacje, że zatrudniłam się u mojego ojca w lipcu, a ja we wrześniu dowiedziałam się, że jestem w 5tym mscu ciąży, przeszłam na L-4, ale żadnej komisji nie było, chociaż się spodziewaliśmy. Wydaje mi się, że z tymi komisjami to jest jak z losem na loterii, komputer wybiera i tyle. Raz trafi na kobietę, która ma ciążę zagrożoną, a raz na kobietę, co by pole przeorała w ciąży i nic by jej nie było.

Sunovia - na pewno nie wybralabym sie nigdzie w lipcu - sierpniu, gdzie dorosly czlowiek nie jest w stanie wytrzymac +30'c.W ogole nie jestem fanka Egiptu, badz co badz to arabski kraj czyli nie do konca ucywilizowany. My mielismy leciec do Hiszpanii pod koniec sierpnia,ale po potwierdzeniu przez lekarza ciazy odpuscilismy sobie,bo to juz bedzie 7 miesiac i bede zaczynala sie turlac :-) najlepszy czas na wakacje to moim zdaniem koniec czerwca lub sierpnia. Tempertury juz nie tak wysokie,ale nadal cieplo i przyjemnie. No i nie meczylabym dziecka lotem, max. 3h. Moj Synus na wakacje bedzie musial jeszcze troszke poczekac. Za rok wybierzemy sie w czworke :-D
E-stera - wydaje mi sie,ze przez brzuszek dopiero po 14 tyg :tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
młoda mamusia, dowiedziałaś się , ze jesteś w ciąży dopiero w 5 miesiącu czy tygodniu?Dziwnie pewnie co?Chociaż moja szwagierka też..bo miała plamienia prze 5 miesięcy ale to było 19 lat temu.

Mam pytanie do dziewczyn, które były już drugi raz na usg- jak pójdę w poniedziałek to będzie 11 tydzień........czy miałyście jeszcze usg dopochwowe czy już takie przez powłoki brzuszne?
Bo ja już nie pamiętam jak to w pierwszej ciąży było:eek:

A co do wycieczek.....ponoć dzieci loty samolotem dobrze znoszą i dużo osób sobie chwali z małymi dziećmi wyjazdy zagraniczne.................ja uważam , że wszystko zależy od podejścia rodziców i sposobu wychowania

Ostatnia edycja:
to aż dziwne, że kontroli nie było, a pracodawca jest bliską rodziną.
ale jeszcze bardziej dziwi mnie co innego - jak to się stało, że o ciąży dowiedziałaś się dopiero w 5 msc?

Ja myslę że jednak żadko pada na kobiety w ciązy które pracowały latami najcześciej o ile komisja sie pojawia to w sytuacjach podejżanych czyli ktoś zatrudniony zostaje w momencie kiedy dowiaduje sie o ciąży bądż podnosi skladkę ubezpieczenia by czerpac potem korzyści finansowe i za dwa mc przechodzi już na L4 ale normalnie to raczej niespotykane by kobiety w ciązy tak kontrolowali zawsze ciąża może wiązac się z zagrożeniem poronieniem ja przeważnie spotykam sie z tym że każda ledwo w ciąże zachodziła to juz l4 dostawała bez problemu i bez kontroli .

5mc i dopiero taka wiadomośc faktycznie ciekawe .

Esterka ja dzis miałam i takie i takie ale lepiej dopochwowe się spisało :)

ten egipt to tak dla przykładu podałam, sama bym tam raczej nie pojechała, a na pewno nie zabrałabym tam małego dziecka.

co do kontroli zus, to jakiś czas temu czytałam artykuł, że właśnie kobiety w ciąży przez pewien okres były pod lupą, bo było dużo zwolnień takich długoterminowych (interesuje się tym tematem i staram się być na bieżąco). ale większość kontroli to jednak przypadki losowe i czasami zdarza się tak, że kobieta w ciąży jest wzywana na komisję np. 2 razy w ciągu jednej ciąży i orzecznik ją wręcz przeprasza, ale nie może nic zrobić, bo to komputer losuje. coraz częściej też zdarzają się prośby o kontrolę kierowane do zusu przez pracodawców.

reklama
A ja jestem zatrudniona na pół etatu na umowę o pracę............a np. jakbym chciała dopłacać do pełnego zuzsu żeby potem mieć płatny wysoki macierzyński.....jest coś takiego możliwe?Tylko lepiej chyba żebym w tym czasie nie poszła na L4.......

A co do usg to wyczytałam, że dopochwowe jest do 9 tyg. tylko

Ostatnia edycja:
Do góry