reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

hej NT to przezieerność karkowa nie powinna być większa niz 2,5mmZwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.

reklama
qwas, NT to jest właśnie przezierność karkowa, czyli ta wartość na którą pewnie wszystkie z nas zwracają największa uwagę.

Witam:) w kolejny upalny dzień:-)
Powodzenia na wizytach:tak: ja swoja mam jutro, szkoda że lekarz z góry powiedział że to będzie jeszcze za wcześnie na rozpoznanie płci, może na następnej czyli dopiero tak w połowie czerwca??? Dlaczego???:-( Przecież tak dużo z Was już wie kto tam w brzuszku mieszka. Mi bardzo zależy aby teraz szybko wiedzieć, w pierwszej ciąży dowiedziałam się dopiero w 6/7 miesiącu.... Pomalutku chciałabym się brać za zakupy, remont pokoju itd

izabella83, jak się maluch dobrze ułoży to być moze lekarz już rozpozna płeć. Ale musisz liczyc się z tym, że na tym etapie ciąży pomyłki zdarzają się bardzo często więc lepiej się jeszcze nie nastawiać na nic.
Ja swoje usg miałam w 14t1d i nawet mi do głowy nie przyszło zeby zapytac lekarza o płec (bylam tak przejeta samym badaniem i widokiem maleństwa). Lekarz też nic nie powiedział wiec sadzę, że nie był w stanie rozpoznac

Witam wszystkie mamy z samego rana. Muszę przyznać, że namieszałyście mi troche w głowie z tym USG połówkowym. To jest jakieś dodatkowe badanie? Myślałam, że normalne USG, tylko mniej więcej w połowie ciąży. :-) Aż boję się spytać swojego lekarza o cenę. Prenatalne kosztowało 400, ciekawe ile to.....:szok:
Połowkowe się robi właśnie w połowie ciąży i to też jest sprawdzenie wszystkich narządów....
400zł płaciłaś?!?!?!?Masakra jakaś, miałaś do tego i test Pappa???

pola wiem, wiem tylko jakaś taka niecierpliwa ostatnio jestem:) pomyłki się zdarzają bardzo czesto nawet przy porodzie moze się okazać że zamiast dziewczynki jest chłopic i odwrotnie:laugh2: sama mam dwie znajome które miały taką sytuację:)

Witam:) w kolejny upalny dzień:-)
Powodzenia na wizytach:tak: ja swoja mam jutro, szkoda że lekarz z góry powiedział że to będzie jeszcze za wcześnie na rozpoznanie płci, może na następnej czyli dopiero tak w połowie czerwca??? Dlaczego???:-( Przecież tak dużo z Was już wie kto tam w brzuszku mieszka. Mi bardzo zależy aby teraz szybko wiedzieć, w pierwszej ciąży dowiedziałam się dopiero w 6/7 miesiącu.... Pomalutku chciałabym się brać za zakupy, remont pokoju itd

rozpoznanie plci to kwestia sprzetu, umiejetnosci lekarza i ulożenia dziecka.
zwykle zawsze w okolicy jest jakis "magik" czyli super spec od usg , kory jest w stanie rozpoznac plec juz w 13-14 tc.
sa tez inne sposoby typu testy na mocz i tabele :-) ale to tak z przymrużeniem oka.

no niby sprzęt ma właśnie super ale tak sobie myślę że chyba na jutrzejszej wizycie usg nie będzie robił

reklama
moj ginekolog prowadzacy ciaze nawet nie podejmuje sie tych ważnych usg (czyli 12-14 tc czy polowkowe). kieruje do tych, ktorzy jego zdaniem sa wiekszymi specjalistami od usg. cenie w nim to, ze potrafi przyznac, ze sa lepsi od niego.

Do góry