reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

Lola, La Mari do 12 tyg. ciąży jest zakzany paracetamol bezwzględnie!Jedynie gorączką jest wskazaniem, bo gorączka jest bardziej niebezpieczna dla płodu niż paracetamol.
A któraś kiedyś pisała ,że jej lekarz mówił że można w ciąży przy bólach głowy- radze zmienić lekarza-nawet pani farmaceutka lepiej się zna.

A bardzo skuteczne są naprzemienne okłady- ciepłe i gorące

elomelo przykro mi......:-:)-(

reklama
U nas dzisiaj prawie 20 stopni było...prawie cały dzień za miastem a potem do 20 mały na rowerze jeszcze szalał.........w krótkim rękawku w dzień można było śmigać..........mam nadzieję że tak zostanie.
Kocham wiosnę!Dla mnie zima może nie istnieć.......brrrr i bleeeee

Estera - Ja nie słyszałam o tym,że do 12 tygodnia nie można brać paracetamolu. Wzięłam raz,bo myślałam,że głowa mi pęknie i z tego co wiem jest to lek całkowicie bezpieczny w ciąży i wiadomo,że trzeba go brać z umiarem,ale nie jest on szkodliwy w początku ciąży. Chyba,że masz może jakiś artykuł to z chęcią poczytam,ale szczerze nie słyszałam o takim czymś. Równie dobrze można było by się zastanawiać nad no -spą ,która nie ma zrobionych żadnych BADAŃ w kierunku szkodliwości dla matek w ciąży ( kosztuje to grube miliony),więc pomimo nieodnotowanych żadnych skutków ubocznych ten lek jest PONIEKĄD bezpieczny ,chociaż ja do końca mu nie ufam.... :eek:

Ja to wiem od kilku lekarzy ginekologów- i to naprawdę dobrych lekarzy.A co do no-spy to też z umiarem bo zbyt duże ilości rozluźniają szyje macicy.Więc to nie jest tak ,że można ją brać na każdy skurcz i biorę bo można ile chcę.
Więc lepiej nie brać paracetamolu ale jeśli już trzeba to dopiero po 4 miesiącu.

"Paracetamol w dawkach terapeutycznych uważany jest za lek bezpieczny o czym świadczy fakt, że jest dopuszczony do stosowania u kobiet ciężarnych od 4 miesiąca ciąży i u karmiących oraz u noworodków i niemowląt."Paracetamol przenika przez łożysko. Ze względu na brak dostatecznej ilości danych klinicznych bezpieczeństwo dla tej drogi podania nie zostało określone."
Czytałam też artykuł n temat tego ,że stosowanie paracetamolu w ciąży zwiększa potem ryzyko astmy u dzieci.

Niestety trzeba jakoś starać się sobie radzić bez leków......i wiem co to bóle głowy, bo migrena jak mnie złapała to umierałam..................teraz rzadko mi się zdarza....kiedyś było częsciej ale bywało że ketonal czasem mi nie pomógł.

Ostatnia edycja:
Ja staram się w ogóle nie brać żadnych leków. No właśnie, czyli badania pod względem bezpieczeństwa paracetamol też nie wykonał...czyli morał jest jeden - nie brać!!! :-):-):-)

a ja od kilku dni walczę ze straszną sennością.
dziś spałam do 14.30, wczoraj przespałam prawie cały dzień i czuję, że zaraz chyba też padnę

niektóre z was pisały, że zrobiły się z was płaczki - ja w sumie jakoś tego nie zauważałam - aż do dziś
oglądałam Na kłopoty Zawadzka i była taka akcja, że nie mogła dostać się do jakiejś rodziny, bo nie mieli utwardzonej drogi i było straszne błoto, aż się w końcu samochód tvn zakopał
i jakiś traktorzysta ich ciągnął - tak mnie to wzruszyło, że aż mi się oczy spociły ;) - teraz już się z tego śmieję, ale wtedy sobie pomyślałam, że chyba jestem nienormalna hehe :D

jutro jedziemy na obiad do moich rodziców, to przynajmniej gotowanie mam z głowy
bo dziś w trakcie znów mi się strasznie słabo zrobiło i pędziłam na łóżko, żeby nie upaść

a i muszę się zaopatrzyć w spodnie ciążowe, bo już mi we wszystkich niewygodnie,
nawet dresy muszę podwijać, a do spania odstawiłam piżamy i śpię w koszulach nocnych, których wcześniej nienawidziłam i gdyby nie to, że dostałam w prezencie to bym nawet nie miała
ale teraz tak mi najwygodniej
tylko tak czekam jeszcze na to usg, takie potwierdzenie, że wszystko ok - i wtedy będę kupować

Ostatnia edycja:
Ja oglądam jakąś polską komedie ze Stenką-uwielbiam ją...................ale reklamy na TVN to mnie dobijają...........ehehe mąż cyka fotki na weselu , mały śpi a ja się nudzę........robię sobie bransoletkę wiosenną........taką kolorową do wszystkiego :-)

Ostatnia edycja:
A my pojechalismy do znajomych na wieczorek filmowy..... skonczylismy wlasnie Planete Malp i chyba sie bedziemy zaraz zbierac bo usypiam.....

Milej nocki!

Krótkotrwałe, doustne stosowanie paracetamolu ściśle według wskazań lekarza jest dozwolone dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią, ale opinie na ten temat są podzielone, np. dr n. med. Paweł Grzesiowski i mgr Jarosław Walory uważają, że paracetamolu nie powinny stosować kobiety w pierwszym trymestrze ciąży. Podczas dłuższego podawania zaleca się zachowanie ostrożności. Paracetamol przenika przez łożysko. Do tej pory nie zaobserwowano szkodliwego wpływu paracetamolu na przebieg ciąży oraz stan zdrowia płodu i niemowlęcia. Paracetamol przenika w niewielkiej ilości do mleka matki, ale jak do tej pory nie zaobserwowano szkodliwego wpływu na dziecko. Powyższe informacje nie dotyczą dożylnego podawania paracetamolu kobietom w ciąży lub karmiącym. Ze względu na brak dostatecznej ilości danych klinicznych bezpieczeństwo dla tej drogi podania nie zostało określone.

Takie sprzeczne informacje znajdziemy zapewne nt większości leków, nie mówiąc już o jedzeniu. Wcześniej pisałyście, że ani łososia wędzonego absolutnie nie można, ani malin... wszystko można tylko 1) z pewnego źródła 2) świeże 3) w rozsądnych ilościach. Moi wszyscy lekarze i położna są tego zdania, nawet tatar i sushi można w małych ilościach jeśli mam ochotę i jestem pewna, że super świeże. A sery? Ja w Polsce nie widziałam w sklepie sera z mleka niepasteryzowanego... to chyba nawet niezgodne z prawem... czyli można wszystkie jeść.

Paracetamole wzięłam do tej pory 2 jak naprawdę bardzo cierpiałam. Przecież dziecko czuje moje nerwy...

Moim zdaniem trzeba słuchać swojej intuicji, to my jesteśmy matkami i czujemy co jest dla naszego dziecka dobre a co nie. Musimy się wsłuchać w swoje ciała.

Elzu, ja jestem z Wawy i tu niestety jest zawsze problem z wolnymi miejscami. Dantejskie sceny się dzieją czasem. Kilka lat temu wszystkie sale 3-4 osobowe przerabiano a 1 do porodów rodzinnych bo tego chciały pacjentki... a teraz my kobiety z wyżu dem. weszłyśmy w wiek rozrodczy i jest problem.

Uwielbiam tę ciszę o poranku gdy mąż i starsze dziecko jeszcze śpią... bosko jest... piękna niedziela się zapowiada :)

Ostatnia edycja:
reklama
Elzu - wiec moze powinien ograniczyc ilosc pajentek jesli nie radzi sobie z taka iloscia. Moja byla lekarka mysle ze miala wiecej niz on bo miala dwie kliniki dodatkowo 4 szpitale w ktorych pracowala i jakos sobie z nimi radzila

Estera - u mnie tez ladnie bylo wczoraj dzis juz gorsza pogoda

Ja tez bralam paracetamol i nigdy mi nie mowiono ze to zle teraz jak mialam biegunke tez bralam bo lekka goraczka wystapila i lekarz mi powiedzial ze co 4 h moge brac bo po 4 h paracetamol nie dziala
od 12 czy 13 tygodnia jest juz lozysko wiec wtedy po konsultacji z lekarzem wiekszosc lekow ktore nie przenikaja do lozyska mozna brac jesli jest taka potrzeba.
Ja w ciazy mialam jakies bakterie to tez dostalam antybiotyk tylko to bylo cos okolo 20-25 tygodnia nie pamietam juz

Ja straszny spioch jestem w dzien jako tako bo pojde zawsze gdzies ale wieczorem szybciej zasypiam od Julki 20-21 juz spie tragedia z tym spaniem bo nic nie moge obejrzec w tv

Do góry