reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2012 Pierwsza i czekam na resztę:)

Sunovia- wzywane?!?!?!Jeżeli osoba przebywa na chorobowym to nie mają prawa jej wzywać do wstawiania się - w końcu jest niedysponowana!!!Takie pracownik ma prawo.Zus prędzej do niej przyjedzie, tak było w przypadku mojego sąsiada jak palce sobie na maszynie obciął, ale to też był taki pic na wodę- dostał wcześniej cynk, przyjechali podpisał się i tyle...

reklama
jak najbardziej - wzywane na komisję do zus. dostaje się wcześniej od nich pismo, że w dniu tym i tym ma się stawić na komisję z udziałem lekarza orzecznika i ma ze sobą zabrać całą dokumentację medyczną. mnie to w ogóle nie dziwi, bo znam przynajmniej kilka osób, które były na takich komisjach w trakcie różnych chorób.

i te kontrole to nie jest pic na wodę (chyba, że ma się jakieś znajomości). jeden z kolegów z pracy dostał zwolnienie na 3 tyg chyba, po 2 tyg wezwali go na komisję gdzie lekarz orzecznik stwierdził, że nic mu już nie jest (nie zakwestionował tego, że wcześniej był chory) i skrócił zwolnienie - następnego dnia musiał zgłosić się do pracy. takie uprawnienia ma zus.

na kontroli domowej mogą tylko sprawdzić czy wykorzystujesz zwolnienie zgodnie z przeznaczeniem, czyli np leżysz jeśli są zalecenia, a nie grzejesz się np w egipcie, czy bierzesz przepisane leki itd. taką kontrolę przeprowadzają pracownicy zus. natomiast to, czy ktoś jest faktycznie chory może sprawdzić tylko lekarz, który nie jeździ po domach tylko przyjmuje w czasie tzw. komisji. chyba, że np. lekarz wyda zaświadczenie, że nie ma możliwości by pacjent mógł ruszyć się z domu. ale z tego co wiem to są baaardzo sporadyczne przypadki.

Ostatnia edycja:
co do detektora tetna plodu to mam zamiar go kupic bede chociaz troche spokojniejsza i pozytywnie nastawiona, bede mogla sprawdzic czy wszystko jest ok...

hej Listopadówki :) Dołączam do Was :-) dziś Gin wyznaczył mi termin na 25.11 choć kalkulatory dawały mi 1.12.. dlatego też od początku byłam w Grudniówkach :) Szybko tu piszecie wiec pewnie będzie mi trudno nadrobić te ponad 300 stron :)

ulala czekamy na wieści :-)

4madlen witamy :-D

Dziewczyny, szalejecie z tymi detektorami ;-)

edit: jak piszę z telefonu to moich suwaczków nie widać - nikita czy o tym wczoraj pisałaś?

Ostatnia edycja:
Witam sie z Wami na szybko!

Elomelo - 1 cm moze Dzidzia miec jak najbardziej. Moja miala 1,6 cm w 8 tyg. i 3 dniu,wiec sie niczym nie martw ! wszystko jest ok!
Esmeralda - raczej zadnych boli brzucha nie mam,a po przytulankach tylko lekkie krzyzowe bole (jakos zostalo mi po porodzie),ale mi nie przeszkadza.
4madlen witamy

Z tego co slyszalam to rzeczywiscie ZUS kontroluje ciezarne. Kilka moich znajomych musialo isc na komisje.

Pozdrowienia!

Cześć Dziewczyny :) ja też tak na szybko :)

czekam na wieści od Ulali i gdzie Zilla - jak wizyta?

piszecie o L-4, wg mnie głupota kontrolować przez ZUS kobiety w ciąży, no chyba, że sprawdza się czy ciąża nadal trwa, ale nie wiedziałam, że jest rozróżnienie na "chodzące" i "leżące" ;p ja zamierzam pracować do końca czerwca, będzie to na rękę i mnie bo w końcu odstresuję się od pracy, i dla pracodawcy bo nie będzie musiał płacić mi po miesiącu chorobowego a teraz kiepska sytuacja w firmie.

gratuluję Dziewczyny udanych wizyt! niteczka fajnie, że już po genetycznym i wszystko ok :)

Sunovia a miałaś ostatnio kiedyś badania na tsh i ft4? Ja dziś zrobiłam i tsh mogłabym mieć niższe :-/ (mam 2,571), FT4 1,30 norma do 1,76. A jeszcze wczoraj zapomniałam wziąć tabletki ! Pierwszy raz jak w ciąży jestem, no ale zdarza się, tyle ich już łykam, że ciężko popamiętać. W czwartek mam wizytę u endo a w piątek u gina.

reklama
Jestem dziewczynki zadowolona :) prezent sie udał te sluzy to podobno normalka bo pokazywał mi przy badaniu czy to takie było byle krwi nie było to nie ma się czym martwić więc na razie sie ciesze :) bez nóżek ma ponad 5 cm i fika już w brzuszku :) :) było tydzien róznicy widze że sie róznica zmniejszyła :)

Do góry