reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2011

Niuniunia20
ja jestem w 30 tygodniu i mój mały waży 1500 gram na dzień dzisiejszy, więc to wcale nie jest duża różnica. Dla porównania (aż sprawdziłam z ciekawości) miesiąc temu ważył 1100. Ważenie przez usg nie zawsze jest odzwierciedleniem rzeczywistości, zwłaszcza jeśli lekarz posiada w gabinecie sprzęt gorszej jakości to pomyłki się zdarzają. Mojej siostrze córeczka, w którymś momencie przestała wogóle rosnąć, tzn. baaardzo mało przybierała na wadze i poprostu dostała jakieś leki na bazie sterydów i urodziła śliczną zdrową córeczkę o prawidłowej wadze (jeśli wogóle możemy o takiej mówić, gdyż każdy dzieciaczek jest inny). Ja ogólnie mam mały brzuszek i też nie raz zastanawiałam się czy wszystko jest ok, ale położna mnie uspokoiła, że to już taka natura - bardzo szczupła osoba nie będzie miała wielkiego brzucholka.

reklama
Witam dziewczyny po tygodniowej przerwie spowodowanej pobytem w szpitalu. Ale tu się działo! U mnie wszystko w porządku. Na wypisie napisane "poród przedwczesny niezagrażający":-)

Cieszę się, że wszystko jest dobrze, teraz wypoczywaj sobie w domku, bez stresów :)

Przez te pare dni, gdzie mnie nie było a tu 30 stron do nadrobienia... Aż nie wiem od czego zacząć...

Dziewczyny ostatnio byłam u lekarza i u gina i u endokrynologa i jedno i drugie mi powiedziało, że moja córcia jest za mała na swój wiek (tydzień) :(
Jestem w 30 tc., a ona ma 1350g. Zastanawiam się czym to jest spowodowane - tym, że miałam bardzo ciężką sytuację w domu i mało jadłam? Czy po prostu sama z siebie jest mała....? Bo nie mam zielonego pojęcia. Powiedzieli mi tylko, że jak mała nie przytyje mi w ciągu tych 2miesięcy 2 kg to będę miała duże problemy z nią;((( totalna załamka i jeszcze pogłębiająca się anemia...
Kochane moje, a jak stoi Wasza waga dzieciątek????

Mój maluch ważył w 32tc 1500g co oznacza, że 2 tyg wcześniej wcale nie był dużo cięższy od Twojej córeczki, a z wagą wszystko okej, wg lekarki na USG. I nie wszystkie dzieci rodzą się powyżej 3kg, ja się urodziłam 2700, moja siostra 2800 i nic nam nie było od samego początku do teraz (ja mam 174cm wzrostu i nie jestem chucherkiem). Czasami lekarze wyolbrzymiają problem, są bardzo szerokie normy wagowe dla maluszków i każde rozwija się w swoim tempie. Książkowe ideały to dziwne wymysły naszych czasów, gdzie wszystko musi być idealne. Wierzę, że jest dobrze i jestem niemalże pewna, że trafiłaś na lekarza panikarza ;) Jedyne co może być niepokojące to anemia, ale i to nie musi wpływać na wagę Twojego malca. Po prostu Ty masz niedobór żelaza, a moja ciocia mówi, że włosy mamie wypadną, skóra poszarzeje, a maluch będzie zdrowy :-)

Mnie ostatnio dokuczają kłucia w szyjce, czasem w macicy i kości łonowej. Martwię się trochę, wizyta w środę, to się popytam co się dzieje. Widzę, że te kłucia u Was też się pojawiają, ale ja nie doczytałam nigdzie co to jest i skąd się bierze, a boli strasznie, czasem aż się zwijam z bólu :(((

Pepsi dobrze, że już wróciłaś do nas! Trzymam kciuki za Ciebie i maleństwo.
Niuniunia mój Franek w 30 tc ważył 1400 wg usg i lekarz stwierdził ,że wszystko w porządku. Na tym etapie ciąży przyrost wagi to rzecz indywidualna, inna sprawa jeśli wg ostatniego usg jest u Was mały przyrost wagi. Dziwi mnie stwierdzenie Twoich lekarzy. Wydaje mi się, że nie masz się czym martwić.

HEJ KOBIETKI
NIMFI fajnie że mama się wyprowadziła zaczniecie nowy etap w życiu co sami to sami :) ale nie martw się zachowaniem mamy jej pewno trochę smutno że opuszcza córunie i wnuczka i tak wyprowadziła się bez większych pożegnań bo nie potrafi sobie poradzić z tym, a zapewne jej glupio o tym mówić - przejdzie jej
pepsi super że jest oki i już wróciłaś teraz tylko dotrwać do porodu :) zaczyna się odliczanie

ja byłam dziś u gina mała rośnie jak na drożdżach jestem w 32 tyg ma juz ponad 2 kg ja boję się z kolei że jest bardzo duża- ale kumpeli córka tez w 30 tyg miala 2 kg lekarz mnie obejrzał jak zawsze stwierdził że moje żylakowe problemy się nasiliły i jest duże prawdopodobieństwo cesarki bo sa takie wielkie do tego mocno puche dlatego moja waga tak wzrasta a nie da nic na zatrzymywanie wody bo zaszkodzi zylaka .. do i dup.. ale juz cos wiecej wiem moze bede mogla na termin

Witam mamuśki.
Ja dziś koszmarną noc miałam, wczoraj sie nałaziłam po sklepach w poszukiwaniu "spania" a potem ból krocza i bioder całą noc nie do wytrzymania!
Nimfii ja z kolei na dniach sie wynoszę z mojego domu rodzinnego, i też mam chwilę że mi smutno bo to tyle lat, ale marzy mi sie już święty spokój i cisza więc pewnie i mnie smutek minie prędko:)
Gola ja sezon grzybowy mam za sobą ale też się naczyściłam przez lato... a potem ból pleców i tyłka że szok!
Niuniunia fakt że kolosem te twoje maleństwo nie jest ale czy aż tak małe??? sama nie wiem, jakoś nie wydaje mi się. mój w 30 TC ważył 1621 g i pani doktor powiedziała że jest dużym dzieckiem i na usg TP o 2 tyg mi się przybliżył... więdc myślę że co lekarz to inna opinia. Zupełnie nie masz się czym martwić. Jeśli tylko pozostałe parametry są oki to wyluzuj bo stres Wam nie pomoże

Witajcie troszke mnie nie bylo ale czytalam regularnie za to brak weny na odpisywanie az do dzisiaj :)
Niuniunia moja corcia w 31 tygodniu wazyla 1640g a wczoraj w 33 tygodniu 2100g dziecko srednio 200g tygodniowo teraz przybiera na wadze czyli jak odejmie sie od 1640g te 200 to u ciebie w 30 tygodniu dziecko powinno wazyc ok 1400g i tak wazy to co oni za panike sieja na pewno stres ci pomoze.
Przyzwyczaili sie ze teraz rodza sie duze dzieci i moze dawno nie mieli takiego maluszka i juz czarne wizje jakies uskuteczniaja ehhhhh bez sensu
Tu masz jakas tabelke ze srednia waga dzieci w poszczegolnych tygodniach i z tego co widze to jest ok :)
[FONT=&quot]20[/FONT]
[FONT=&quot]14 - 15 cm[/FONT]
[FONT=&quot]260g[/FONT]
[FONT=&quot]21[/FONT]
[FONT=&quot]18 cm[/FONT]
[FONT=&quot]300g[/FONT]
[FONT=&quot]22[/FONT]
[FONT=&quot]19 cm[/FONT]
[FONT=&quot]350g[/FONT]
[FONT=&quot]23[/FONT]
[FONT=&quot]20 cm[/FONT]
[FONT=&quot]450g[/FONT]
[FONT=&quot]24[/FONT]
[FONT=&quot]21 cm[/FONT]
[FONT=&quot]530g[/FONT]
[FONT=&quot]25[/FONT]
[FONT=&quot]22 cm[/FONT]
[FONT=&quot]700g[/FONT]
[FONT=&quot]26[/FONT]
[FONT=&quot]23 cm[/FONT]
[FONT=&quot]850g[/FONT]
[FONT=&quot]27[/FONT]
[FONT=&quot]24 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1000g[/FONT]
[FONT=&quot]28[/FONT]
[FONT=&quot]25 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1100g[/FONT]
[FONT=&quot]29[/FONT]
[FONT=&quot]26 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1250g[/FONT]
[FONT=&quot]30[/FONT]
[FONT=&quot]27 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1400g[/FONT]
[FONT=&quot]31[/FONT]
[FONT=&quot]28 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1600g[/FONT]
[FONT=&quot]32[/FONT]
[FONT=&quot]29 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1800g[/FONT]
[FONT=&quot]33[/FONT]
[FONT=&quot]30 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2000g[/FONT]
[FONT=&quot]34[/FONT]
[FONT=&quot]32 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2250g[/FONT]
[FONT=&quot]35[/FONT]
[FONT=&quot]33 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2250g[/FONT]
[FONT=&quot]36[/FONT]
[FONT=&quot]33 cm, od czubka głowy do palców stóp - 45 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2750g[/FONT]
[FONT=&quot]37[/FONT]
[FONT=&quot]35 cm, od czubka głowy do palców stóp - 47 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2950g[/FONT]
[FONT=&quot]38[/FONT]
[FONT=&quot]35 cm[/FONT]
[FONT=&quot]3100g[/FONT]
[FONT=&quot]39[/FONT]
[FONT=&quot]36 cm[/FONT]
[FONT=&quot]3250g[/FONT]

[FONT=&quot]20[/FONT]
[FONT=&quot]14 - 15 cm[/FONT]
[FONT=&quot]260g[/FONT]
[FONT=&quot]21[/FONT]
[FONT=&quot]18 cm[/FONT]
[FONT=&quot]300g[/FONT]
[FONT=&quot]22[/FONT]
[FONT=&quot]19 cm[/FONT]
[FONT=&quot]350g[/FONT]
[FONT=&quot]23[/FONT]
[FONT=&quot]20 cm[/FONT]
[FONT=&quot]450g[/FONT]
[FONT=&quot]24[/FONT]
[FONT=&quot]21 cm[/FONT]
[FONT=&quot]530g[/FONT]
[FONT=&quot]25[/FONT]
[FONT=&quot]22 cm[/FONT]
[FONT=&quot]700g[/FONT]
[FONT=&quot]26[/FONT]
[FONT=&quot]23 cm[/FONT]
[FONT=&quot]850g[/FONT]
[FONT=&quot]27[/FONT]
[FONT=&quot]24 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1000g[/FONT]
[FONT=&quot]28[/FONT]
[FONT=&quot]25 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1100g[/FONT]
[FONT=&quot]29[/FONT]
[FONT=&quot]26 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1250g[/FONT]
[FONT=&quot]30[/FONT]
[FONT=&quot]27 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1400g[/FONT]
[FONT=&quot]31[/FONT]
[FONT=&quot]28 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1600g[/FONT]
[FONT=&quot]32[/FONT]
[FONT=&quot]29 cm[/FONT]
[FONT=&quot]1800g[/FONT]
[FONT=&quot]33[/FONT]
[FONT=&quot]30 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2000g[/FONT]
[FONT=&quot]34[/FONT]
[FONT=&quot]32 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2250g[/FONT]
[FONT=&quot]35[/FONT]
[FONT=&quot]33 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2250g[/FONT]
[FONT=&quot]36[/FONT]
[FONT=&quot]33 cm, od czubka głowy do palców stóp - 45 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2750g[/FONT]
[FONT=&quot]37[/FONT]
[FONT=&quot]35 cm, od czubka głowy do palców stóp - 47 cm[/FONT]
[FONT=&quot]2950g[/FONT]
[FONT=&quot]38[/FONT]
[FONT=&quot]35 cm[/FONT]
[FONT=&quot]3100g[/FONT]
[FONT=&quot]39[/FONT]
[FONT=&quot]36 cm[/FONT]
[FONT=&quot]3250g[/FONT]

[FONT=&quot]28[/FONT][FONT=&quot] 25 cm[/FONT][FONT=&quot] 1100g[/FONT]
[FONT=&quot]29[/FONT][FONT=&quot] 26 cm[/FONT][FONT=&quot] 1250g[/FONT]
[FONT=&quot]30[/FONT][FONT=&quot] 27 cm[/FONT][FONT=&quot] 1400g[/FONT]
[FONT=&quot]31[/FONT][FONT=&quot] 28 cm[/FONT][FONT=&quot] 1600g[/FONT]
[FONT=&quot]32[/FONT][FONT=&quot] 29 cm[/FONT][FONT=&quot] 1800g[/FONT]
[FONT=&quot]33[/FONT][FONT=&quot] 30 cm[/FONT][FONT=&quot] 2000g[/FONT]
[FONT=&quot]34[/FONT][FONT=&quot] 32 cm[/FONT][FONT=&quot] 2250g[/FONT]
[FONT=&quot]35[/FONT][FONT=&quot] 33 cm[/FONT][FONT=&quot] 2250g[/FONT]
[FONT=&quot]36[/FONT][FONT=&quot] 33 cm, od czubka głowy do palców stóp - 45 cm[/FONT][FONT=&quot] 2750g[/FONT]
[FONT=&quot]37[/FONT][FONT=&quot] 35 cm, od czubka głowy do palców stóp - 47 cm[/FONT][FONT=&quot] 2950g[/FONT]
[FONT=&quot]38[/FONT][FONT=&quot] 35 cm[/FONT][FONT=&quot] 3100g[/FONT]
[FONT=&quot]39[/FONT][FONT=&quot] 36 cm[/FONT][FONT=&quot] 3250g[/FONT]

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mój:-D mały w 31 tyg ważył 1645g myślę, że w normie.
Nie ma co sie martwic na zapas kiedyś dzieci nie ważyli dopiero po porodzie i było ok. a jak mniejsze to łatwiej urodzić a potem i tak nadrobi!!!!

Alma masz racje, jak nasze mamy rodzily to nikt nas w brzuchach nie wazyl i nie bylo niepotrzebnych nerwow. Dlatego ja sie zbytnio nie przejmuje tym ze moja mala jest mniejsza niz dane w tabelkach, bo dziecko to biologia a nie matematyka, najwazniejsze ze ciagle rosnie i cala reszta parametrow jest prawidlowa. Nie dajmy sie zwariowac bo to nam nie pomoze.

Ja dzis spalam bardzo dobrze ale obudzilam sie juz o 7 rano co raczej mi sie nie zdarza w weekendy. Ide gotowac bigos i troche poogarniac w domu i czekam az moj sie wyspi po nocce.

Hej brzuchatki :-)
Oj dziewczyny nie ma co sie zamartwiac bo dziecko troszke mniejsze i odskakuje od normy nie wszyscy sa duzi a i prawda jest ze nas kiedys wlasnie nie wazyli i bylo wszystko ok :tak: Ja to nawet nie znam wagi swojego synka jedynie tyle ze jest starszy i troszke wiekszy i ze wszystko jest ok jesli jest ok to to mi wystarczy i juz,najwazniejsze ze synek zdrowy :-)
Ja dzisiaj jak zwykle o 5:00 rano z moim A. wstalam,herbatka,tosty a potem zasnac nie umialam a to pranie wlaczylam i do lozka na nowo i tak sie wiercilam do 7 chyba a potem jak juz zasnelam to znowu gosciu z dostawy mnie obudzil bo wanienka mi przyszla :tak:
Dzisiaj czeka mnie pracowity dzien,moj brat sie wczoraj wyprowadzil,troszke mi smutno bo myslalm ze jeszcze z nami pomieszka az sie maly urodzi i dopiero potem zacznie o czyms myslec a tutaj tak z dnia nadzien nam oglosil ze koncem tygodnia sie wyprowadza:oo2: no coz jego wola i jego zycie,a Ja mam teraz duzo sprzatania i moj jak wroci z pracy tak samo bo bedzie musial troszke odswiezyc tamten pokoik i tapete wymienic :tak:

Milego dnia dziewczyny :-)
A i u mnie dzisiaj sloneczko swieci wiec wiecej energii czlowiek ma na taki widok za oknem :-D

reklama
Do góry