reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Gola84 - do tych banków trzeba mieć końskie zdrowie...mam nadzieję jednak, że to złe dobrego początki i wszystko ułoży się po Waszej myśli.
Mąż zrobił Ci bardzo miłą niespodziankę.

onanana - powodzenia na wizycie :)

Dziś byliśmy na pogadance z położna w SR, tak się nam z mężem spodobało, tak się uśmialiśmy, że postanowiliśmy zrobić sobie SR jeszcze raz :) tym bardziej, że tylko za ćwiczenia musimy zapłacić 100 zł, reszta jest refundowana z NFZ.

reklama
HEJ MAMUŚKI CO DO KOSMETYKÓW TO jestem trochę skrzywiona'' :))) bo o składach chemicznych trochę wiem i ciężko mi się zdecydować , bo czasem jak czytam co w nich jest to mi się włos na głowie jeży co oni dają do kosmetyków dla takich maleństw !!!!!
Po pierwsze po co od maleńkoścci zatykać pory dziecku stosując kosmetyki z zawartością substancji ropopochodnych? najczęściej mają je oliwki i to 99% można natłuszczać skórę dając jej tym samym ochronę ale czymś naturalnym są dostępne oliwki np z olejkiem migdałowym który jest podobny do naturalnego płaszcza lipidowego skóry. Albo płyny do kąpieli czy szampony z substancją wymywającą płaszcz lipidowy maleństwa? Wiec ciągle drążę temat :)) dość fajna jest tania oliwka hipp ma sam olej migdałowy i sezamowy o ile dobrze pamiętam oglądam husteczki do pupy babyderm też są niezłe takie w zielonym opakowaniu dostępne w rossmanie bo takie popularne mają bardzo dużo konserwantów około siedmiu a tylko 2 sub.czyszczące pupę. co do kremu na odparzenia itp jeszcze szukam bo jak znajdę fajną firmę to nie w necie nie podają składu chemicznego , ale decyzji nie podjęłam daje sobie ze 2-3 tyg i coś w końcu kupie. muszę udać się do apteki i jeszcze jedną firmę spr- mam bzika na tym punkcie wiec tyle to trwa :)))
co do aspiratora do noska ja kupilam jak byłm na wakacjach we francji 6,7 euro koszt moja kuzynka bardzo chwaliła wiec gruszki nie kupuję bo ponoć wygodniej z tym aspiratorem
a butelkę mam z tommi tipy i sterylizator do mikrofali bo udało mi się upolować za 64 zl :)) jedną mam anty kolkową z dr.browna chyba tak się to piszę dostałam w prezencie i wiecej nie kupuję bo kumpela mam mamę w przychodni i da mi inne butelki bo tam mają za free wiec szkoda mi kasy jak dostanę :) odciągacz i podgrzewacz raczej zakupie też z tommy tipy
byłam w sklepie i kobietka go chwaliła wiec chyba zaryzykuje

ponko - kochana 3mAj się. Chłopy to takie niewdzięczniki często. Z drugiej strony to podziwiam Twoje zaangażowanie... i masz rację -> NIECH SOBIE TWÓJ ŚNIADANIE SAM RANO ZROBI ;-)

Ostatnia edycja:
Gola84 super że małą podejrzałaś i że wszystko oki:-)
Ja zamierzam w następnym miesiącu apteczne rzeczy kupić najpierw muszę spisać co potrzebuję...a jutro zaczynam pranko małej rzeczy:-)

Kati ja też mam skrzywienie co do składu kosmetyków, daj proszę znać, jak już się na coś zdecydujesz.
Jeśli chodzi o oliwkę Babydream, to też ją uważam za b.dobrą, sama sie nią smaruję co wieczór. A co myślisz o emolientach? Ja jakoś jestem sceptycznie nastawiona do kosmetyków zawierających parafinę. Niby antyalergiczne a parafina to nie bardzo...
Kati a chcesz kupić ten laktator z TT elektryczny czy ręczny? Ja narazie rozpracowuję temat.
Ponko widzisz jak to jest czasem się staramy i ktoś tego nawet nie zauważ, zrób sobie wolne, odpocznij, nie zawsze warto się tak wysilać. Zobacz czy się Twój facet zorientuje sam. Głowa do góry kochana!

No i jutro śniadania mu już nie zrobię, niech raz on o mnie zabiega, nie ja o niego.

Amen. Jesteś "za" dobra. Podziwiam Cię.

HEJ MAMUŚKI CO DO KOSMETYKÓW TO jestem trochę skrzywiona'' :))) bo o składach chemicznych trochę wiem i ciężko mi się zdecydować , bo czasem jak czytam co w nich jest to mi się włos na głowie jeży co oni dają do kosmetyków dla takich maleństw !!!!!

Mów do mnie jeszcze....jak dojdziesz do jakiś wniosków to daj znać guru. To wszystko ważne i cenne informacje. WIELKIE DZIĘKI.

Kati ja też mam skrzywienie co do składu kosmetyków, dajproszę znać, jak już się na coś zdecydujesz.
Jeśli chodzi o oliwkę Babydream, to też ją uważam za b.dobrą, sama sie nią smaruję co wieczór. A co myślisz o emolientach? Ja jakoś jestem sceptycznie nastawiona do kosmetyków zawierających parafinę. Niby antyalergiczne a parafina to nie bardzo...
Kati a chcesz kupić ten laktator z TT elektryczny czy ręczny? Ja narazie rozpracowuję temat.
Ponko widzisz jak to jest czasem się staramy i ktoś tego nawet nie zauważ, zrób sobie wolne, odpocznij, nie zawsze warto się tak wysilać. Zobacz czy się Twój facet zorientuje sam. Głowa do góry kochana!
WIEC jeśli chodzi o laktator to wezmę ręczny bo nie wiem czy mi się przyda wiec wolę wydać 120 zl niż 300zl ale chcę mieć w razie potrzeby pytałam się ostatnio takiej babce i powiedziała że niby kobiety chwalą tylko avent jest marką przodującą bo kiedyś avent był pionierem w temacie karmienia i dla tego jest popularny a tommy tipy krócej na rynku wiec chyba się zdecyduje jeszcze poszukam w necie info
co do kosmetyków emolienty..
Emolienty działają na skórę na cztery sposoby:

• natłuszczają ją, tzn. tworzą na jej powierzchni warstwę oleju, która blokuje parowanie z jej powierzchni
  • działają jak smary, dzięki czemu skóra wydaje się gładka i śliska
  • po wchłonięciu do głębi skóry zatrzymują wodę poprzez blokowanie kanałów, którymi jest ona normalnie wydzielana na zewnątrz
  • wchłaniają wilgoć z otoczenia, dzięki czemu powierzchnia skóry jest stale wilgotna.
  • to ściągnęłam z netu by dać taki bardziej profesjonalny obraz z czym mamy do czynienia
  • zadałam wiec pytanie lekarzowi dermat. czy stosując naturalne emolienty np olejej jojoba olek awokado albo macadamia ITP (które mają działanie okluzyje czyli takie które pozostawiają ''film'' na skórze powodując też po za działaniem ochronnym zwiększoną wchłanialność aktywnych substancji np.witamin identycznie jest z olejami miner.)czy spowoduję że pielęgnacja mojego dziecka będzie nieprawidłowa GORSZA? czy jednak oni zalecają mimo wszystko substancje ropopochodne
  • tu wklejam opis z wikipedii by nakreślić konkretnie co to jest ;)
    Oleje mineralne - mieszaniny płynnych węglowodorów oczyszczonych z wazeliny. Powstają z przeróbki ropy naftowej. Stosuje się głównie jako oleje smarowe (silnikowe, maszynowe, wrzecionowe). Producenci markowych olejów wskazują jednak, że mają one gorsze właściwości od oleju syntetycznego.
    Oleje mineralne podczas spalania emitują tlenek węgla i dwutlenek węgla.
    Mają również szerokie zastosowanie w kosmetyce, jako składnik lotionów, kremów i maści. Poza tym używa się je także jako czynnik chłodzący.

• W SKŁADACH KOSMETYKÓW WYSTĘPUJĄ POD NAZWAMI

Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum
Olej mineralny, parafina, olej parafinowy- to ten sam składnik- produkty destylacji ropy naftowej
WIEC ODPOWIEDZ BRZMIAŁA ŻE JAK chcę To JAK NAJBARDZIEJ MOGĘ STOSOWAĆ
TE PIERWSZE CZY kosmetyki z zawartością naturalnych emolientów w postaci w/w olei - jak mam wybór to dlaczego nie?? kosmetyki te już są bardziej dostępne już i nie kosztują majątku a nie chcę małej od urodzenia zatykać por (w wielkim skrócie oczywiście bo są inne minusy parafin) oczywiście są wyjątki gdzie może te oleje są jedynym ratunkiem dla chorej skóry bo nie powodują uczuleń itp wiec nie mam nic przeciw wtedy. Ale sama już nie stosuję pielęgnacji gdzie parafina występuje to dlaczego miałabym dziecko tym smarować.
ten temat to rzeka .... wiec nie będę zaśmiecać wątku angun tropie dalej przypomij się za 2-3 tyg bo jestem roztargniona i napiszę Ci na co się zdecydowałam :)
jeśli chcecie poczytać czego kosmet.dla dzici mieć nie powinny wstawia jakiegoś linka zaraz :))) weźcie też pod uwagę że dużym firmą kosmet.czy farmac. nie na rękę jest to że ludzie wiedzą co raz więcej na temat składów chemicznych i znajdziecie dużo inf. które będą oczywiście bronic pewnych substancji ;)) miłego czytania

Dzień dobry mamusie:)
ponko chłopów nikt nie zrozumie, ale śniadania nie rób ! ;) mój mi wyjątkowo działa na nerwy, w ogóle chyba w jakąś deprechę popadam, za długo to już trwa i za dużo tego wszystkiego.
Ładna pogoda u nas, wybywam z domku, a na 16:30 mam zajęcia w SR z położną. Trzymajcie się cieplutko kochane:*:*

reklama
Witajcie brzuchatki w ten piękny słoneczny poranek(przynajmniej u mnie)
chciałam Wam się pochwalić, że wczoraj zaczęliśmy chodzić do SR. pierwsze zajęcia były dziwne jak dla mnie,kazali nam opisać jak robiliśmy test ciążowy,ile razy jak się dowiedzieliśmy o ciąży i takie tam,a ja nie lubię się tak uzewnętrzniać przed obcymi ludźmi, więc wydawało mi się to trochę dziwne.no ale jakoś daliśmy radę. ogólnie nieswojo się tam czuję,bo wszystkie mamusie mają takie piękne brzuszki wystające,a ja.... wyglądam przy nich jakbym była w 2 miesiącu :-(.... smutno mi trochę z tego powodu... ale mam nadzieję,że teraz mi zacznie rosnąć szybciej brzucholek
Na zakończenie wczorajszych zajęć tatusiowie malowali mamusiowe brzuszki, więc wstawiam Wam dzieło mojego męża :-D

13ec07eb9d3b7eaba4da4320f417598e,6,19,0.jpg

... i życzę miłego dnia :tak:

Do góry