reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Przyjaciółka od porodu - W świecie kobiet - Magazyn - Styl.pl - Twoja inspiracja

Dziewczyny dzis natrafilam na taki sobie artykół na temat douli ;-) Jakby kogoś to interesowało, bo przyznam szczerze ze sama nigdy nie zagłebialam sie w ten temat.

Nimfii nawet nie wiem jak to jest z wychowawczym.Mi się wydaje,ze do 3 lat,a mały juz skończył.Z drugiej strony nie biore tego pod uwagę,bo właśnie jest bezpłatny.Wolę znaleźć takiego lekarza ,który chociaż za kasę mi to L4 wypisze,jednak to się bardziej opłaca.No ale to ostateczność.Zobaczymy co gin powie.ALe nie mam dobrego przeczucia,bo kumpela mi ostatnio powiedziała,ze on się boi wystawaić L4,bo ma bardzo częste kontrole.

Tak sobie pomyslalam ze maja teraz czesciej kontorole z ZUSU. Takie L4 jakie masz na miesiac to jeszcze oplaca pracodawca z tego co pamietam, wiec ZUS sie nie czepia, ale jak ktos chce isc na zwolnienie az do porodu to zaczynaja sie problemy.
Jeszcze propo wychowawczego mnie sie wydaje ze mozna z niego skorzystac przez okres max 3 lat po zakonczeniu urlopu macierzynskiego ( a wiec mniej wiecej do 3,5roku zycia dziecka), ale nie wiem czy moznaby korzystac z tego na dziecko chodzace do przedszkola, bo wydaje mi sie ze juz nie. Musialabys sie podpytac gdzies...
Natomiast rozumiem ciebie doskonale ze wolisz miec platne L4 ;-) ktore zreszta nalezy ci sie. Wiec 3mam kciuki zeby ci sie udalo je zdobyc. To w koncu TYLKO 2 msc zostalo do porodu.

niuniunia byc moze na poczcie pomylili adresy. Zdarza sie niestety ze wysla to na zly oddzial pocztowy. Sama mialam takie zdarzenie jak sprzedawalam kombinezon po Macku, ze doszedl on na poczte, byl dwa razy awizowany, a mimo to wrocil do mnie. Kobieta ktora go odemnie kupila tez nie wiedziala co sie stalo. Chodzila na poczte a tam nic nie bylo. Zwrocilam jej wtedy kase bo nie chcialo mi sie znow nadawac przesylki.
A teraz mam znow problemy z przesylka kurierska na ktora czekam od 25.08. Najpierw podano im zly adres, potem to skorygowano, a teraz paczka lezy caly czas na magazynie jakby o niej zapomnieli (sprawdzam na necie w ktorym miejscu sie znajduje -przynajmniej tyle).
Ech ciezko ufac dostawcom, no ale coz zrobic mozemy? I tak z wiekszosci transakcji jestem zadowolona :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Dzieki kobietki za mile slowa Trzymam kciuki za wasze wizyty oby byly tak samo udane jak moja.
Ponko gruszke do nosa kupilas czy aspirator? Ja tam sie nie znam bo to moje pierwsze dziecko ale podobno ten aspirator jest lepszy.
Madzia moje malenstwo reaguje na muzyke odwrotnie niz twoje tzn. tanczy kiedy graja :)
Gola strasznie mi przykro trzymaj sie cieplutko.

Madzia, Justankaświetny pomysł z puszczaniem muzyczki dla Maluszka, też muszę spróbować!
Ponko, Justanka słyszałam podzielone opinie na temat gruszek do nosa, większość moich znajomych było zadowolonych z aspiratora, np.z fridy.A propos czkawki toprzed chwilą najadłam się winogron, Małemu tak zasmakowały, że czkawa pojawiła się natychmiast! ;-)

Mirelka ja od tygodnia intensywnie myślę o kosmetykach, szperam w necie, trochę radziłam się znajomych, którzy mają dzieci. największy dylemat mam co do kosmetyków do kąpieli i do kremów dopupnych.
Do kąpieli kupię jakiś emolient, ale teraz pytanie jaki??? Położna mówi, żeby nie przesadzać i nie kupować od początku aptecznych płynów, bo na co je zmienimy, jeśli okaże się, że dziecko będzie alergikiem (odpukać!).
A co do kremów do pielęgnacji pupy, to słyszałam wielkie pochwały na temat Sudocremu, ale ja chyba będę go stosować dopiero do zaczerwienionej pupy, bo kremy z tlenkiem cynku są trochę wysuszające skórę.
Czytałam dobre opinie nt.Linomagu i Linodermu Plus (z alantoiną), mam tez trochę próbek z Hippa, ale użyję ich jak Mały skończy miesiąc, bo na początku może zareagować podrażnieniem na ten krem (córka przyjaciół tak miała).
Co radzicie laski?

Ostatnia edycja:
niuniania a może babka ci tak powiedziała że paczka do niej wróciła bo jej po prostu nie wysłała i chciała zwalić winę na kogoś innego ?? moim zdaniem jakby ją raz wysłała i paczka do niej wróciła to kazałaby ci zapłacić jeszcze raz za wysyłkę ,ale to moje zdanie

AniaSm no dla mnie to jest bardzo dziwna sytuacja i wcale bym się nie zdziwiła jakby jej wcale nie wysłała tylko dopiero teraz jak jej powiedziałam, że chcę zgłosić tą sprawę do odpowiednich organów...

Witajcie ja po wizycie Lenka wazy 1,7 kg i ma sie calkiem niezle po za tym ze nadal pupka do wyjscia, szyjka zamknieta dluga, wod jeszcze przybylo a ja dostalam aspargin bo mi potasu brakuje troche. Generalnie lekarz kazal dalej tak trzymac i nastepna wizyta dopiero za miesiac czyli w 35 tygodniu jak tu wytrzymac tyle czasu?
Jutro poczytam dokladniej co tam u was bo dzisiaj caly dzien w pracy i juz nie mam sily wybaczcie ale jutro nadrobie i odpisze.

Justynka gratuluję udanej wizyty;) Córcia rośnie zdrowo i ładnie;)

Niuniunia ja ostatnio zwracam bardziej uwagę na opinie na Allegro, jak ktoś ma kilka negatywów to ok, ale kilkanaście już go skreśla.

Angun ja się zraziłam do tych komentarzy bo czasami ludzie robią faktycznie jak w komentarzach opisane ale czasem pomimo złych komentarzy jestem zadowolona z transakcji. Akurat ta babka miała same dobre komentarsze i 0 negatywów.

niuniunia byc moze na poczcie pomylili adresy. Zdarza sie niestety ze wysla to na zly oddzial pocztowy. Sama mialam takie zdarzenie jak sprzedawalam kombinezon po Macku, ze doszedl on na poczte, byl dwa razy awizowany, a mimo to wrocil do mnie. Kobieta ktora go odemnie kupila tez nie wiedziala co sie stalo. Chodzila na poczte a tam nic nie bylo. Zwrocilam jej wtedy kase bo nie chcialo mi sie znow nadawac przesylki.
A teraz mam znow problemy z przesylka kurierska na ktora czekam od 25.08. Najpierw podano im zly adres, potem to skorygowano, a teraz paczka lezy caly czas na magazynie jakby o niej zapomnieli (sprawdzam na necie w ktorym miejscu sie znajduje -przynajmniej tyle).
Ech ciezko ufac dostawcom, no ale coz zrobic mozemy? I tak z wiekszosci transakcji jestem zadowolona :)

Nimfii mi pierwszy raz zdarzyło się coś takiego. Zawsze nie miałam żadnych problemów... Nie wiem czy to faktycznie poczta zawiniła czy tamta babka...

angun w temacie emolientow jestem zielona ;-) pamietam ze mialam Banleum dla Macka ale zaczelam go uzywac dopiero na rade połoznej ktora uznala ze ma on sucha skore. Wczesniej mydlo.
Tym razem mam w domu Oilan ale mozna go uzywac jakos po 1 msc zycia. Podpytaj w aptece co mozna uzywac od pierwszych dni zycia maluszka, bo sa specjalne produkty z tej kategori dla noworodków.

Jesli chodzi o Sudocrem to jego raczej sie stosuje przy kazdej zmianie pieluszki wlasnie po to aby nie bylo odparzen. On wysusza skore tak jak kremy z tlenkiem cynku. Gdy juz powstana odparzenia mozna smarowac maścią Linomag, Alantan, Bepanthen. Dla mnie niezawodny był Alantan Plus bo to polaczenie skladnikow z Linomagu i Bepanthenu - czego chceć wiecej ;-)

Ale na mocne odparzenia to juz trzeba siegnac po inne środki. Choćby mąke ziemniaczaną :tak:

Kremow na odparzenia Nivea, Hipp, Johnsons itp nie stosowalam i nie zamierzam, wiec nie wiem nic na ich temat.

Jednak do pielegnacji calej skory uzywalam Nivea dla Macka :tak: Zel do mycia, mydlo, mleczko do ciala, krem do buzi nutri sensitive. Bardzo sobie chwale tą serie ;)

Angun ja stawiam na Oilatum ,można go używac od pierwszych dni.Jak umyjesz zwykłym płynem to trzeba jeszcze maluszka wtedy nasmarować,a uwierz,ze czasem to łatwe nie jest.Po emolientach nie trzeba już smarować.Maluszki mają bardzo delikatną skórę i trzeba ją natłuszczać ldatego emolienty są takie fajne,bo po nich skóra jest taka mięciutka.Zastanawiałam się też nad Emolium,ale wyczytałam ,ze to własnie na gorsze problemy skórne.
No i Sudocrem to ja też za każdym razem stosowałam tzn przy każdej zmianie pieluchy,bo jak nie to od razu była pupa czerwona.Dopiero jak mały miał ponad rok to przestałam za każdym razem smarować.

Hej dziewczyny :-)
Tutaj produkcja az wre hehehe nie dam rady was nadrobic od wczoraj tyle postow ale poczytalam z grubsza dzisiejsze :tak: Moj A. ma jeszcze dzisiaj urlop ostatni dzien wiec pewnie jeszcze dzisiaj bede malo aktywna bo trzeba sie chlopem zajac :-D ale od jutra obiecuje poprawe ;-):-D
Madzia super pomysl z ta muzyka :-D
Julianna no to super ze ananas syneczkowi smakuje to teraz lepiej kupowac swieze bo wiecej witaminek ma ;-):-D
A ja jakos nie umiem rozpoznac tej czkawki :eek: albo malemu nie smakuje to co jem :oo2:

Gola strasznie mi przykro z powodu Sońce ale na pewno podjeliscie sluszna decyzje i jest jej teraz lepiej bo nie cierpi,trzymaj sie kochana .....

Kupiliśmy gruszkę do nosa, bo w przypadku dzieci znajomych ta opcja się sprawdziła. Tylko podobno trzeba uważać na wysuszanie śluzówki, bo niektórzy nie potrafią tego stosować z umiarem.
Co do fridy to mieliśmy wczoraj prezentację na szkole rodzenia, ale uznaliśmy, że aż takich bajerów nam nie trzeba ;) Położna mówiła, że to nie ma dużej różnicy między jednym a drugim. Ktoś się zapytał, czy fridą można za dużo wyssać, na co położna, że "mózgu pan dziecku nie wyssie, bez obaw" :-D

ponko i ja ma gruszke, dla mnie byla wystarczajaca ;) Z biegiem czasu uzywalam zupelnie innych środków w przypadku kataru maluszka. Na chwile obecna dla 2latka gruszka jest juz zbedna.

reklama
Justanka gratuluję udanej wizyty!

mirelka tak, ja mam juz zakupy apteczne za sobą. Zresztą już prawie wszystko mam:-)

Jeśli chodzi o kosmetyki to ja kupiłam taki zestaw:
Oceanic Oillan Baby, szampon i płyn, 2 w 1, aksamitny, 150 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
Oceanic Oillan Baby, krem, delikatny do pielęgnacji twarzy i ciała, 75 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
Zobaczymy jak sie sprawdzi.

Di tego sudocrem w razie co. Mam jeszcze Alantan i Linomag, ale nie kupowałam tego, więc zobacze czy się przyda.

Sudocrem jest świetnym środkiem, ale stosuje sie go w razie problemów, nie należy go stosować profilaktycznie. Profilaktycznie wystarczy skóre zabezpieczyć czymś tłustym żeby uniknać drażnienia skóry moczem i kałem. Niektóre dzieci nawet tego nie wymagają i jest ok. Wszystko zależy od wrażliwosci skóry danego dziecka.

Ja tez kupiłam gruszkę. Szkopda kasy na razie na inne bajery, jak się okarze, ze nie wystarcza to wtedy sie zaopatrzę w aspirator elektryczny. Ale mysle, ze gruszka powinna wystarczyć. Najwazniejsze zeby nawilzać śluzówki.

A w ogóle to kupiłam taki zestaw: http://allegro.pl/zestaw-pielegnacyjny-tommee-tippee-closer-to-natu-i1776935362.html
Koleżanka polecała, wiec sie skusiłam;-)

Ostatnia edycja:
Do góry