reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2011

Witam wieczornie :-)
Mysmy wybyli dzisiaj na miasto musialam obkupic Samiego w sloiczki i w jakies kaszki a do tego trzebalo zakupic cos dla tych znajomych bo maja coreczke o 3 miesiace mlodsza od naszego wiec nie wypada tak jechac z pustymi rekami,ciesze sie bardzo ze jedziemy bo siedzenie w domu czasem moze pograzyc w jakas depreche albo cus,mam nadzieje tylko ze Sami bedzie grzeczny bo to jego taki pierwszy wypad gdzies dalej i to do obcego domu i ludzi no i bedzie tam dzidzia i to bedzie dopiero nowosc do niego :-)
onanana przyjemnej zumby oraz piwkowania jutrzejszego ;-)
Gola fajnie ze spotkanie z kolezanka sie udalo no i ze Polunia taka grzeczniutka i w ogole ona sie tak szybko klimatyzuje :tak:
Mikado Wszystkiego Najlepszego dla Filipka z okazji ukonczenia pol roczku !!!! duzo zdrowka przystojniaku ;-) :-)
margo fajnie ze sprawilas sobie dzien w salonie pieknosci,kazdej mamusi sie nalezy taki dzien,trzymam kciuki za udany pierwszy dzien w pracy &&&& ;-):-)

Zycze wam milego i udanego weekendu,mnie tu juz jutro na pewno nie bedzie bo bedzie pakowanie i inne roboty wiec czasu nie bede miec:-)
Odezwe sie po powrocie ;-):-)

reklama
margo - ale fajne mieliście wczasy! A dzisiejszy dzień pomimo beznadziejnej pogody też w pytkę! ;)
martttika - to owsianka wg 5 przemian ( moja koleżanka gotuje ją swojemu synkowi i kiedys dala Poli, a ta aż się za nią trzesie)
to przepis:-litr wrzącej wody-szczypta kurkumy - ale naprawdę szczypta, z ta przyprawa nie należyprzesadzać.
-dwie łyżki kaszki kukurydzianej lub jaglanej
-4 łyżki płatków owsianych górskich
-szczypta imbiru
-szczypta kardamonu
-szczypta soli
gotuje35 – 40 min mieszając, zęby do dna nie przywarło
następniemiksujemy i dodajemy
-kilka (5-6 kropel) cytryny
-w zależności od gęstości kaszki troszkę wrzątku jak za gęstalub szczyptę kurkumy
-troszkę miodu do smaku
3-4-krople oliwy z oliwek
Bardzo , ale to zajebiście bardzo istotna jest tutaj kolejność tych wszytskich składników, wrzucasz tak jak napisane do wrzącej wody
Ja te przyprawy kupowlaam w skpeie ze zdrowa zywnoscia i zioami - sa po ok 2,50 - 3 zl tylko kardamon 12 ,90 zl;/

Ssabrinaa - udanego wyjazdu - bedem tesknic! :*

Gola, super sprawa z tą owsianką, może spróbuję, tylko muszę wreszcie wprowdzić Małemu gluten.
Może znów wyjdę na wymądrzalską, ale ja bym nie dawała takiemu bobikowi miodu, może wkleję o co dokładnie chodzi, nie będę pisać tu moich wypocin. Mam nadzieję, że nikogo tym nie obrażę ani nie nastraszę, nie o to mi chodzi, chcę tylko zasygnalizować a wiadomo, każdy decyduje, co daje swojemu dziecku:

"Botulinizm

Spożycie występującej w miodzie bakterii Clostridium botulinum może spowodować u niemowląt (poniżej pierwszego roku życia) ciężką chorobę zwaną botulinizmem (niekiedy dla określenia tej choroby używa się również określenia „botulizm"). Chorobę tę powodują przetrwalniki bakterii przedostające się do organizmu niemowlęcia i rozwijające w nim komórki bakteryjne. Te z kolei namnażają się w jelitach i uwalniają toksyny. Choć stężenie przetrwalników Clostridium Botulinum w miodzie jest niewielkie, szczególnie narażone na tego typu zatrucie są niemowlęta. Powodem jest nie rozwinięta jeszcze flora jelitowa, która jest zbyt słaba, by zwalczyć bakterie rozwijające się w układzie pokarmowym.

Botulinizm niemowlęcy może skutkować paraliżem ramion, nóg lub tułowia. W ciężkich przypadkach zatruć może nawet dojść śmierci. Zdarza się to w 10-25 proc. przypadków z powodu niewydolności oddechowej, powiązanego z tym zapalenia płuc czy zatrzymania akcji serca.

Objawy choroby

W przypadku botulinizmu niemowlęcego wszystko zależy od organizmu niemowlęcia. Przeważnie mija kilka dni (do tygodnia) zanim pojawią się pierwsze objawy choroby. Są to:

* zaburzenia widzenia,
* trudności w przełykaniu,
* wymioty i biegunka,
* zatwardzenie,
* wątle ramiona i nogi,
* brak łaknienia,
* ciągle zmęczenie (letarg),
* ciężki oddech.

W przypadku wystąpienia podobnych objawów u naszego dziecka, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

Jak zapobiegać botulizmowi i jak go leczyć?

Należy przede wszystkim nie narażać dzieci na zatrucie poprzez dosładzanie miodem podawanego im pokarmu.

W Irlandii wynaleziono lek, który podaje się w celu zwalczania toksyn. Ponadto w przypadku zatruć stosuje się leczenie samych objawów, na przykład wentylację płuc w przypadku niewydolności oddechowej. Wynaleziona została szczepionkę przeciwko botulinizmowi, jednak zdania co do jej skuteczności są podzielone, ze względu na wiele efektów ubocznych.

Nie tylko botulinizm

- Również z innych powodów miód nie jest zalecany dzieciom poniżej 12 miesiąca życia - mówi dietetyk Aneta Czerwonogrodzka z Kliniki Pediatrii i Endokrynologii Szpitala Dziecięcego w Warszawie. - Ma on silne działanie alergiczne i może niestety uczulać. Poza tym jest źródłem cukrów prostych, do których lepiej jest dziecka w tym wieku jeszcze nie przyzwyczajać. Dosładzanie miodem posiłków dla dzieci przyzwyczaja je do słodkiego smaku i może skutkować w przyszłości nawykiem słodzenia. Pamiętajmy również, że miód ma wysoką ilość kalorii i spożycie go może stanowić zbędny naddatek energetyczny i powodować nadmierny przyrost masy ciała u dzieci, prowadząc do nadwagi. Zbyt dużo cukrów prostych, a za mało tłuszczy w diecie dziecka, może poza tym stać się powodem przewlekłych biegunek tzw. biegunek pędraków. Występują one u dzieci w wieku od szóstego miesiąca do piątego roku życia.

Ponadto spożycie tych węglowodanów skutkuje szybkim wzrostem poziomu glukozy we krwi i równie szybkim jego spadkiem. Wywoływać to może, także u starszych dzieci, rozdrażnienie, pobudzenie i płaczliwość.

Witam:-)

Ssabrina życzę miłego wyjazdu bawcie się dobrze,
Gola nie zły przepis na tą owsiankę na ile taka porcja Wam starcza
onanana fajnie że zaglądasz do nas, miłej zumby i spotkania z koleżankami
Margo, fajnie że wakacje się udały i pogoda dopisała, miłego powrotu do pracy taka odświeżona będzie ok.. dzielna ta twoja Lenka sama śpi w pokoju super,
Angun oj szkoda że tak wyszło z tą opiekunką, powodzenia z córką opiekunki oby się sprawdziła na ten czas
Alma miłego powrotu do pracy, 4 godz. szybko zlecą, w sumie zaraz koniec roku szkolnego i znowu będziesz w domku z dziećmi sobie siedzieć

My też dziś cały dzień w domu deszcz jak od rana zaczął padać tak pada do teraz :tak:ale pomimo deszczu dzień zleciał fajnie ploteczki z siostrą urozmaiciły dzień:tak:

Spokojniej nocki;-)

sabrina życzę udanego wyjazdu :-)
gola
mi też się ten przepisy wydaje trochę za dorosły ;-) dla naszych bobików, bardzo dużo przypraw, ja jestem ostrożna z wprowadzanie nowych posiłków, tym bardziej tak intensywnych przypraw, a o tej chorobie o której pisała angun słyszałam, ale każda z nas robi jak uważa

A ja wam zdradzę super wiadomość moja siostra starsza będzie miała dzidziusia jest w 2 tygodniu :-):-):-):-) płakałam jak bóbr jak mi powiedziała, będzie mamą w lutym 2013, oczywiście poradziłam jej aby na BB Forum się zalogowała :-) ale się cieszę!

Dobranoc mamusie, idę do wanny może gorąca woda pomoże na mój ból brzucha :baffled: boli strasznie, ciężka noc mnie pewnie czeka.

Tez bede tesknic za wami babeczk.
A co do tego miodu to i nawet tutaj mi babeczka wspominala o tym jak mialam spotkanie z rozszerzaniem i mam nie podawac Samiemu miodu do roku ze wzgledu wlasnie na ta bakterie o ktorej angun wspomniala :tak: ale tak jak dziewczyny pisaly juz kazda mama zrobi jak uwaza za najlepsze ;-)
Ja wlasnie dzisiaj zakupilam owsianke z Hippa zobaczymy jak malemu ta kaszka przypadnie oraz kaszke z bananem,pomarancza i jablkiem :tak:

I jeszcze chcialam pokazac wam co zakupilam tej malutkiej Tre jak tam przyjedziemy :-)
kupilam jej taka fajna lale edukacyjna,super szelesci i piszczy moj Sami ma z tej grupy bobra i go uwielbia wiec mam nadzieje ze i niuni sie spodoba lala :-)
lalala.jpg
no i 8 czesciowy komplecik ubran :-)

Milej nocki mamusie ;-):-)

Ostatnia edycja:
Hey dziewczyny, ale pogoda się popsuła, ja na urlopie i na dworze miałam zamiar spędzać cały dzień z małym, a tak to tylko wychodzę na spacer i do domu uciekam, bo mi zimno samej.

Czy wasze maleństwa siedzą już same i trzymają równowagę?

Witam mamusie

u nas dalszy ciąg zimniej, deszczowej pogody

jak dobrze że jest to forum szczerze nie miałam pojęcia o tej bakterii o której Angun napisała:tak:
Margo gratulacje dla siostry ja się przedwczoraj dowiedziałam że będę ciocią średnia siostra jest w ciąży spodziewa się dzidziusia na styczeń 2013r.
Ssabrin jaka słodka, fajna kolorowa laleczka na pewno Tre się spodoba:tak:ja też zakupiłam owsiankę mleczną Liwii zjadła 3 razy smakuje jej
Andrzelika Liwia jeszcze sam nie siedzi, kiwie się na boki nie umie jeszcze utrzymać równowagi wszystko przed nami

Mi się nic nie chce, siostra dziś po obiedzie jedzie więc sprzątanie czeka:tak:
Miłego dnia

Hej kobitki , my dziś nocka ciężka Olek padł o 19 i spał ładnie do 24 niestety jak pielęgniarka przyszła podłączyć kroplówkę okazało się że wenflon zapchany. Musiałam obudzić małego i iść na założenie nowego. Nawet nie pisnął jak go kuła tylko patrzył na nią, był tak rozbudzony że zasnął mi o 3 i spał tylko do 5 bo sasiad go obudził. Teraz kima sobie godzinkę a ja piję kawe na rozbudzenie. Dobrze że mój chłop dziś przyjezdza co zajmie się nim trochę a ja odpocznę.
Leżymy na oddziale onkologicznym i powiem wam że napatrzyłam się tak na choroby i cierpienie dzieci że już się nie skarżę że mój synek jest chory, bo patrząc na inne maluszki mój jest okazem zdrowia i mega pogodny dzieciak.
Zdjęcie0752.jpg Wczorajsza wizyta z okazji dnia dziecka.

Mam nadzieję że ta bakteria zacznie reagować na antybiotyk i wypiszą mi Olusia do piątku.

Odnośnie podawania miodu dzieciom własnie pytałam dietetyczkę i mówiła że do roku nie powinno się podawać choć ona swoim dzieciom 30 lat temu podawała bo nie wiedziała o takiej chorobie.
Andzelika Olek nie siedzi sam i daleko mu jeszcze ale leży z nami na sali chłopiec miesiąc starszy i siedzi prościutko jak struna i zaczyna się podnosić do siadania.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
czesc dziewczyny,

ostatnio nie mam wogole czasu zeby do Was napisac, Kinga absorbuje mase mojego czasu. Z jedzeniem nie ma najgorzej ale te gdzies idace zeby nie daja jej spokoju. Na szczescie noce mamy spokojne i przesypia cale z jedna przerwa na jedzenie ale pochlania butelke z zamknietymi oczami i spi dalej zazwyczaj do 7.00 albo troche przed 7.00.
Za to w ciagu dnia bywa roznie, czasami niezle sie naplacze zanim zasnie na swoja 30 min drzemke. Tylko na spacerach jest dobrze ale pogoda srednia, caly czas pochmurnie i nie wiadomo kiedy znow lunie deszcz.
Wczoraj dostalam telefon z Dublina od pielegniarki co zajmuje sie stomia, dzwonila zeby mi powiedziec jaki krem polecaja na odparzenia, jakis specjalny ze Stanow, zebym go sobie zciagnela przed operacja Kingi, nie jest specjalnie drogi a milo z jej strony ze mnie poinformowala co bedzie dla nas najlepsze, pozalilam sie jej tez ze musze zmieniac woreczek 3 razy dziennie i obiecala ze posle mi inny rodzaj na wyprobowanie, no i dowiedzialam sie ze operacja zostala ustalona na 15 sierpnia, 14 sierpnia mamy stawic sie w szpitalu. Bardzo milo z jej strony za to zainteresowanie i pomoc, wogole bardzo milo ja wspominam ze szpitala w Dublinie. No wiec jeszcze 2.5 miesiaca walczymy z woreczkami. Jak bedzie wszystko dobrze to chyba uda mi sie wrocic do pracy od 01.10.2012, musze wybrac sie do pracy i pogadac z szefem.

Helenka
wspolczuje tego pobytu w szpitalu i nieludzkiego szefa, co to za czlowiek. Oj wierze ze sie naogladalas roznych historii na onkologii, nawet nie zdajemy sobie sprawy co niektorzy rodzice i dzieci musza przejsc.

mirelka, margo gratulacje dla siostr!!!

Andrzelika moja Kinga nie siedzi sama i chyba jej jeszcze do tego daleko, glownie dlatego ze wogole nie jest tym zainteresowana.

Ssabrinaa pewnie sie juz pakujesz ale zycze udanego wyjazdu a prezent super, na pewno bedzie sie podobal.

margo, alma
i wszystkim mamom wracajacym do pracy - trzymam za was kciuki, na pewno dacie rade ze wszystkim

Angun, jak juz wspomnialam z Kinga roznie, raz lepiej raz gorzej, mam nadzieje ze corka opiekunki sie sprawdzi

onanana mam nadzieje ze wyjscie z kolezankami sie uda i juz mozesz patrzec na swojego :tak:

Ostatnia edycja:
Do góry