reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

mirelka - doczytałam teraz na necie, że pracodawca ma obowiązek udzielić tego urlopu - chylę czoła przed Twoją znajomością przepisów:tak:, ale mi kazali się iść zapytać szefa, czy mi go da:cool: Po czym moja przyszła szefowa głośno wyraziła swoje niezadowolenie mówiąc "a kto Ci udzielił dodatkowego urlopu macierzyńskiego?" - to mnie zmyliło. No ale ja pracuję z samymi cyborgami, dla których wyścig szczurów to istota życia... niestety.

Ankush - ja na wniosku urlopowym pisałam dokładnie ile dni z którego roku biorę.

reklama
Heloł lasencje:)
Jesteśmy już w domku, wizyta kontrolna z USG super, pani doktor ujęła "książkowe stawy", więć już sobie głowy tym nie zawracamy i nie musimy przychodzić na kolejną kontrol.
U nas też ok 14tej waliło gradem, za chwilę słońce, za moment deszcz
martttika- ale fajnie, że już nie masz tych sączków ! Trzymam kciuki za Twoją laktację - będzie dobrze!:tak:
Ssabrinaa - ja używałam tylk oemulsji do kąpieli i teraz używam kremu do buzi Oilatum Soft - więc nie pomogę za bardzo, ale sądząc po kosmetykach tej marki, wystarczy raczej niewielka ilośc :)
Cocca - u mnie podobnie, najwięcej fotografii Pola ma z moim chłopem i z moją mamą :-/ Ze mną zaledwie kilka - trzeba coś z tym zrobić!!;)

czesc dziewczyny ja jak zwykle na chwileczke bo nie mam czasu na nic doslownie...
Przepraszam, ze nie odpisze kazdej z Was ale nie dam rady...
Co do tych urlopow- tak jak dziewczyny pisaly dodatkowy macierzynski sie nalezy w wymiarze 28 dni- liczy sie to ciagiem razem z sobotami niedzielami i swietami,pozniej mozna wziasc dwa dni opieki na dziecko ,urlop zalegly , ten z tego roku przy czym trzeba pamietac ze jak sie wybierze caly to juz do konca roku sie nie bedzie mialo wogole
ankusch jezeli sie boisz, ze Cie moga zwolnic po powrocie to zawsze na 2 tyg przed zakonczeniem pobytu w domu w sensie po wybraniu urlopow itp mozesz pisac wniosek o udzielenie 3 letniego urlopu wychowawczego, ktory pracodawca musi ci udzielic.W tym czasie mozesz sobie szukac innej pracy a jak znajdziesz to piszesz wniosek do pracodawcy o przerwanie tego wychowawczego i skladasz wypowiedzenie
Mam nadzieje ze dosyc sensownie to napisalam:-D

ankusch a czemu ty się boisz że cię mogą zwolnić, po wykorzystaniu urlopu zaległego piszesz wniosek o urlop wychowawczy pracodawca nie może ci go odmówić urlop wychowawczy może trwać maksymalnie 3lata, po urlopie wychowawczym pracodawca ma prawo przyjąć cię do pracy na to samo lub podobne stanowisko:tak:
Anek to co teraz nas dotyczy to coś tam wiem ale i tak wiecznie się przepisy zmieniają ;-)
Gola fajnie że bioderka ok, my idziemy jakoś.około 11kwietnia muszę sprawdzić

Ostatnio edytowane przez moderatora:
cześć kochane,
przepraszam ze narazie tylko o sobie,ale niepokoi mnie jakoś zachowanie mojej córy
od wczoraj zauważyłam ze co jakiś czas wywraca oczy,gałki do góry :/
sa chwile że przez minutę potrafi tak co kilka sekund wywracać i tak trzyma przez kilka sekund
tak jakby się patrzyła do tyłu ale wywracają jej się też gałki,
już ją przekładałam w drugą stronę,zabrałam wszystko zza jej głowy i dalej tak robi...
czy to jest normalne??bo jakoś mnie to martwi starsznie :/

później postaram się Was podczytać i poodpisywać

Mycha kochana moja ja tego nigdy u swojej nie zauważyłam, nie pomogę Ci swoją wiedzą ale tutaj masz link do darmowej porady lekarskiej oni odpisują w ciągu godziny i chyba od 8 doi 21 ja czasem z tego korzystam Profesjonalna porada lekarska w 1 godzinę - dziecko24.pl tam na dole masz niebieskie okienko z napisem zapytaj lekarza czy coś w tym stylu...
Gola super, że bioderka są książkowe;)
Martttika napewno Ci się uda przywrócić laktację;)

Już nie pamiętam komu jeszcze miałam odpisać...

Wiki dziś ucięła sobie drzemkę od 13:30 do 17:30 w tym na koniec spała godiznę na brzuszku - szok! Tak się ułożyła na brzuszku prawie to jej wyjęłam rączkę i spała dalej;) Ja połowę łazienki wymyłam bo mamy całą w glazurze ;/ zostało tylko koło wanny wymyć ale to już w poniedziałek i tylko mój pokój dokończyć i mogę gotować na święta... Jutro szkoła;(((

Hej babeczki :-)
Witam sie juz wieczorna pora,teraz mam chwile czasu Sami juz spi od kolo 18,dzien pelen wrazen mial oj ale sie na wyciagal a na ogladal we wozki jak bylismy na miescie,ciekawy wszystkiego jest co sie dzieje kolo niego :tak:
nimfii gratulacje dla Kubusia i tak pieknie przespanej nocki,oby juz mu tak zostalo ;-)
margo GRATULACJE pierwszych zabkow Lenko i wszystkiego dobrego na te 5 miesiecy ;-) koniecznie zdjecie zrobcie jak sie juz przebija pierwsze perelki ;-)
martttika powodzenia kochana z powrotem do karmienia oby laktacja sie szybko rozruszala ;-)
Gola no to super ze z bioderkami wszystko jest w porzadku i nie musicie sie juz tym zamartwiac ;-) dzieki za rade,pierwsza kapiel w emulsji zaliczona(jest bardzo podobna do nivea sensytiv??) a i balsam tez juz wsmarowany i faktycznie jest bardzooo wydajny i super sie go wciera :tak:
mycha nie doradze Ci nic bo nie mam pojecia czy to normalne czy nie ale jesli sie tym zamartwiasz to moze przejdz sie z Nadinka do lekarza zeby ja ogladnal.

No i tyle udalo sie mi nadrobic :-p Glowa mnie dzisiaj boli :baffled:

witajcie, u nas niestety pogoda lipna, padało i wiało więc zostaliśmy w domu, ile się dało zrobiliśmy reszta czeka na mnie teraz bo mały już śpi. Mam nadzieję, ze przynajmnije jutro nie będzie padać i wyjdziemy chociaż na godzinkę bo takie siedzenie w domu jest męczące. w nocy chyba tylko raz wstawałam o 1.00, a potem dopiero 6.30, sama nie wiem, może mi się śniło'?:-D

ja dodatkowy macierzyński mam do maja. Napisałam podanie, dyrektor podpisał, ale dzwoniłam do firmy zeby się dowiedzieć bo nie informuja o tym pisemnie. Wypłeniłam również urlop, ale nie pisałam ile dni za jaki rok tylko wypisałam wniosek standardowy z sumą dni z tych dwóch lat. Podpisali. I tak do lipca póki co mam spokój, a potem zobaczymy.

Mój syn chyba miał dzisiaj dzień zębowy bo jakiś marudny był, no i nie chciał wogóle spać, był zmęczony, ale spał max 30 minut. Więc generalnie ja zdążyłam w tym układzie tylko zrobić na bieżąco porządki i obiad i już wieczór nas zastał, no i urwałam sobie z tego godzinkę drzemki. w tym czasie mały trochę spał trochę bawił się moją ręką.:-p

mycha - Igor też miał taką fazę na wykrzywianie się w rogalik ipatrzenie za głowę, walczyłam z tym i już się uspokoiło, ale jego oczy jakoś specjalnie nie uciekały no w sensie patrzył do góry, za siebie, ale no tak jak patrzy dorosły więc nie wiem jesli u was to wygląda inaczej to nie mam pojęcia co to może być.

marttika - super że z piersiami już lepiej,. oby nigdy więcej. tfu tfu

margo 84 - no mój syn też do tivikowych należy, wcześniej walczyłam z tym teraz już mniej, jak ma ochotę to mu nawet baby tv włączę na chwilkę, tam ładnie śpiewają to dziecko chociaż chwilę jak zaczarowane, ale i tak najbardziej pasują mu piosenki z akademii pana kleksa.

dziewczyny apmietajcie że dodatkowy macierzyński można wykorzystać tylko bezpośrednio po zakończeniu macierzyńskiego, nie można go odłożyć na później ani podzielić, jak wykorzysta się np dwa tyg. to reszta przepada, nie może być w późniejszym terminie.

Ssabrinaa - mnie też dziś łeb pęka:-( Tak Oilatum przez 3 m-ce używałam do kąpieli i był bardzo wydajny, a do ciałka do smarowania mam teraz właśnie nivea nutri sensitive ( wcześniej, jak było Oilatum to już niczym nie smarowałam) - zobacz jak u Was, bo może sama emulsja też wystarczy :)
mycha - ja też nie mam pojęcia, jeśli jutro też tak bę∂zie , idź do lekarza - będziesz spokojniejsza
Niuniunia - ale zaszalałaś ze sprzątaniem, u mnie tylko u Poli posprzątane, a nasz pokój - tragedia... Ale Ci panna Wiktoria pospała cudnie:):tak::tak:
Laski zmykam do łóżka, coś humoru nie mam i czuję się już zmęczona...
dobranoc kochane:*

reklama
Hej dziewczyny!!
Nie było mnie na forum prawie cały tydzień i ciekawa byłam i można w tym czasie wyprodukować stron - a więc 21 - i tyle mam do nadrobienia...
Mój mąż wyjechał służbowo, a ja nie chcąc siedzieć sama z Małą w domu, tym bardziej, że zapowiadali na ten tydzień piękną pogodę tu u mnie, pojechałam za miasto do moich rodziców. I było super! Odpoczęłam trochę, bo moja mama, która oszalała na punkcie Małej, cały czas się nią zajmowała, ja byłam tylko od karmienia i nocnej opieki. To było mi naprawdę potrzebne! A, że słonko nam nie załowało siebie, obie wróciłyśmy opalone niczym na Hawajach...
Przy okazji - to był pierwszy do tej pory moment, kiedy Mała nie widziała taty przez tyle dni, no i pierwszy tak długi czas poza domem. Wszystko było na szczęście ok.
A tymczasem, przygotowujemy się do Chrztu - w przyszłą niedzielę. Matko, jakie te sukieneczki drogie!! Oni chyba powariowali w tych sklepach dziecięcych!! To ja dla siebie takich drogich nie kupuję, jakie są dla maluchów. Masakra!!
No, i zabieram się do nadrabiania was, jak już będę na bieżąco, to może coś dopiszę :-)

Do góry