reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2011

A u nas ok dzisiaj po spacerku Sami spal jeszcze dosc dlugo we wozku az bylam w szoku bo mialam duzo czasu dla siebie jak zasnal kolo 13 to obudzil sie dopiero przed 16 :szok: nie pamietam kiedy on tak dlugo spal popoludniu :-) potem byl taki wesoly i wyspany,lezal i sie sam bawil na macie a teraz znowu spi i ciekawa jestem o ktorej wstanie bo jeszcze go nie kapalam a plany mialam na 19:30 :-)
Katerinka no to rosnie Patka jak nic,ze gondola juz malawa :tak: Ja to juz w sumie dawno gondoli ze swojego wozka 2 w 1 nie uzywam ale mam wozek tak ze na plasko moge go ustawic wiec jest ok a i u nas zimy w tym roku jako tako nie bylo wiec tez bylo dobrze i gondola nie byla nam potrzebna :tak:

A wy juz zakupujecie inne foteliki?? czy te foteliki od urodzenia co sie uzywa nie sa czasem do 6 miesiaca??

reklama
Hej kochane:)
Polcia wykąpciana, pojedzona, usnęła, przed chwilą ją usłyszałam, wchodzę ,a one se piąstkę ogląda w łóżeczku i guga do niej, dałam jej smoka, może uśnie...
Ssabrinaa ładnie Wam Sami pospał:tak: Jak tak dalej będzie ładnie spał, to się wykąpciacie rano ( nam niedawno też Poliszonek padł i nawet cycka jadła na śpiocha, więc jej nie kąpaliśmy, bo musiałabym ją budzić)
Fotelik ten, który mam jest do 13 kg, ten który kupiłam też do 13, ale tamten już w zasadzie sprzedany, więc tak do ok roczku? Ciężko stwierdzić , zależy jak duży jest dzidź :-)

Dziewczyny wpitoliłam 4 paczki sezamków z Lidla na raz! Aż mnie mdli! Nic chyba Poli nie będzie?

potrzebuję pomocy PITowej bo już mi się mózg lasuje i nie mam głowy żeby się z kolejnego zagadnienia doktoryzować (w zeszłym roku mamie rozliczenie ze zmarlym małżonkiem, teraz samotna matka, lekarstwa na picie dla babci męża, teraz u mnie odliczenie za dziecko-to już ogarnęłam i więcej nie mam siły)
chodzi o koszty uzyskania przychodu
czy jeśli mam na picie-11 kwotę niższą niż 1335 zł to mogę sobie sama wpisać to 1335 zł? czy ma znaczenie że poszłam na urlop macierzyński w 2011 roku i dlatego nie ma 1335 a jest mniej na picie od pracodawcy?

no i drugie pytanie, bo zorientowałam się w tym roku że moją mamę też mogłam rozliczyć jako samotnego rodzica już w roku 2010 bo wystarczy być samotnym część roku żeby móc z tego skorzystać, ale czy można jednocześnie rozliczać sie wspólnie ze zmarłym małżonkiem i zaznaczyć samotnego rodzica? A jak tak to czy można teraz złożyć korektę za 2010 rok?

Dziewczyny, śledzę was, czytam w miarę na bieżąco, ale potem mi już nie starcza czasu, żeby coś dopisać. Moja Mała jest mega absorbująca - 100% uwagi musi być dla niej.

Co do brzuchów - jestem jakąś szczęściarą, bo u mnie nic nie zostało po ciąży. Jak wróciłam ze szpitala po porodzie do domu, to miałam tylko 2kg więcej niż przed ciążą, a teraz się to wyrównało. Chyba mam taki super organizm. W szpitalu położne mi wciąż powtarzały - pani to tylko dzieci rodzić! Ja już na drugi dzień po porodzie miałam płaski brzuch. Teraz już zupełnie nic po mnie nie widać, nawet ja sama nie widzę zmian i gdyby nie mleko w piersiach, to nie czułabym, że byłam w ciąży.

Ile przytyłyście w ciąży? Ja 10kg.

Katerinka ja niestety nie znam się na pitach;(
Andrzelika zgadza się też fryzjerka;) Dzięki za link jutro potańczę;)
Gola no zobaczymy jak Polcia zareaguje na sezamki ale myślę, że może być dobrze;)

Wiki już śpi (wreszcie) a ja oglądam m jak miłość, potem prysznic i zmiana opatrunku paznokci i śpimy...;)
Jutro mąż wraca do pracy - CAŁY MIESIĄC BYŁ W DOMU!!!!:szok::wściekła/y:

Maggipka ja przytyłam 18 (zrzucone wszystko) ale ja miałam wielowodzie (6litrów wody w samym brzuszku bo po porodzie mój gin wodę z mojego brzucha wlał do takiego wiaderka z miarką i było 6litrów) dodatkowo byłam bardzo spuchnięta pod koniec więc mój gin określił ogólnie ciążowych kg 10 + 8kg to była woda... mnie został tylko brzuszek zwisający po porodzie po cc bo w ciąży miałam na końcu dużyyy brzunio

Ostatnia edycja:
Katerinka tak daleko wtajemniczona w PITy nie jestem ale jesli chcesz to jutro zapytam moją szefową- powinna to rozgryźć. Muszę też swoje rozliczyć, przyda się kasa za małą i za internet, zawsze jakiś grosz wpadnie:-D A co do gondoli to jaki masz wózek?? Maja jak jest w śpiworze to rzeczywiście robi się ciasno w wózku ale w kombinezonie i pod kocykiem jest jeszcze dośc trochę miejsca (a Maja jest duuuża). Myślę że Maja jeszcze trochę pojeździ w spacerówce
Gola nie wiem jak to na Polę wplynie.. mam nadzieję że nic jej nie będzie. Zazdroszczę Ci, Ty możesz się tak objadać bez szwanku dla figury, niestety nie każda ma tak dobrze:-(
Ssabrina super że Sami Ci tak fajnie pospał!! Pozazdroscić!!

Moja młoda dziś dała mi w kość. Cały dzień była marudna. Nie wiem czy to ząbki czy co... na dziąselkach nie widzę zmian... W środę idziemy na szczepienie więc przy okazji poprosze lekarkę o recepte na virucol bo tez dziś o to pytalam w aptece i jest na receptę. Pani nam jeszcze polecąla takie coś: Opinie o Camilia - homeopatia na bolesne ząbkowanie Boiron - opinie, zdjęcia, informacje - bangla.pl ale nie brałam. Kupiłam Calgel, raz Mai posmarowałam ale nie mam pewności ze to ząbki. teraz juz glizda moja śpi po kąpieli i cycusiu. Nawet na spacerku (prawie dwie godziny łaziłyśmy) była marudna... chyba pierwszy raz się tak zdarzyło.

oj te dzieciaczki nasz kochane dają nam popalić :tak:też sobie tłumaczę ten dzisiejszy dzień nadchodzącym ząbkowaniem ale nie zauważyłam zmian na dziąsełkach :nerd: Liwia już sobie smacznie śpi, kąpiel była po 19stej, jedzonko przed 20stą, beknięcie trochę jeszcze marudziła ale odłożyłam ją do łóżeczka i sama sobie zasnęła :tak:oj strasznie kocham tego mojego szkraba to nic że dziś dała mi popalić :tak:
katerinka oj też nie pomogę ale znając Ciebie to na pewno sobie poradzisz z rozliczeniem, powodzenia:tak:

Anna świetny ten fotelik, ale cena też konkretna, te foteliki dla starszych dzieci w wiekszosci sa duzo drozsze??:)

nie wiem czy te większe są dużo droższe...maxi cosi pearl z bazą był tańszy od tego co wzieliśmy.

My już kupiliśmy fotelik bo tutaj na takie zakupy razem to można tylko w weekend(sobota) w tyg skelpy krótko czynne i mój pracuje do 18-19, a przynajmniej 1 weekend jest w PL i ciągle coś robimy więc wsiedliśmy i pojechaliśmy do sklepu(i tak trzeba by było kupić fotelik) i namówiła nas kobieta na Romera...

andzelika - młodziutką masz mamę, ma tyle lat co mój brat :-)

kasiek2511 - u nas jest to samo z Zosią już drugi dzień z rzędu. W dzień mi znowu nie śpi, non stop płacze, łapki cały czas ma w buzi i ślini się niemołosiernie. Wczoraj 2x chlusnęła śliną - myślałam, że zwymiotowała, ale nie było śladu mleczka, tylko taki "kisiel"... Widzę, że nasze bobiki mają trudne dni...

Ja Zośce dziś po kąpieli założyłam body z napisem "Od jutra będę grzeczna"... oby ;-)

Katerinka
- na PITach wpisujesz tylko dane z PITów 11 jakie dostajesz od pracodawcy. Samemu bez udokumentowania nie można sobie zawyżyć żadnych kosztów (bo to mniejsze wpływy dla SP) jedyne co można sobie zawyżyć w PIT bez "papierka" to przychody, z których należy się rozliczyć a nie otrzymaliśmy PIT-11 od pracodawcy.

Na "mój gust" to albo mama ma małżonka i z nim się rozlicza, albo jest samotnie wych... Równocześnie nie da się być jednym i drugim.

Ja jeszcze nie brałam się za PITy, ale obiecuje Ci, że jak będę czytać te ulotki, to jeszcze raz przemyślę Twoje pytania. Co do korekty... to nie mam pojęcia. Ale... domyślam się, że wynikiem tej ewentualnej korekty, byłby zwrot kasy dla Twojej mamy a skarbówki tego nie lubią - później mogła by na siebie ściągnąć jakąś kontrolę.

reklama
Ile przytyłyście w ciąży? Ja 10kg.
fajnie :tak: no to nic tylko rodzić dzieci ;-)
o naszej wadze mamy temat tutaj https://www.babyboom.pl/forum/dziec...sie-ciazy-oraz-powrot-do-formy-po-niej-50949/

Katerinka no to rosnie Patka jak nic,ze gondola juz malawa :tak: Ja to juz w sumie dawno gondoli ze swojego wozka 2 w 1 nie uzywam ale mam wozek tak ze na plasko moge go ustawic wiec jest ok a i u nas zimy w tym roku jako tako nie bylo wiec tez bylo dobrze i gondola nie byla nam potrzebna :tak:

A wy juz zakupujecie inne foteliki?? czy te foteliki od urodzenia co sie uzywa nie sa czasem do 6 miesiaca??
Najgorsze jest to że ponoc zima ma do PL wrócić w marcu :angry:
a foteliki te pierwsze można chyba używać dopóki dziecko się całe mieści-tzn głowa jest najważniejsza żeby miała podparcie-jeśli się myle proszę o korektę :-)

Katerinka tak daleko wtajemniczona w PITy nie jestem ale jesli chcesz to jutro zapytam moją szefową- powinna to rozgryźć. Muszę też swoje rozliczyć, przyda się kasa za małą i za internet, zawsze jakiś grosz wpadnie:-D A co do gondoli to jaki masz wózek?? Maja jak jest w śpiworze to rzeczywiście robi się ciasno w wózku ale w kombinezonie i pod kocykiem jest jeszcze dośc trochę miejsca (a Maja jest duuuża). Myślę że Maja jeszcze trochę pojeździ w spacerówce
mam x-landera: kupiłam używany 3 elementowy (gondola+fotelik+spacerówka) za chyba 700 zł
kłopot jeszcze jest taki że wewnętrzny materiał z gondoli wyprałam w zbyt wysokiej temperaturze i się skurczył :baffled: no i teraz częściowo nie przylega do rzepów (nie wiem jak to wytłumaczyć, może zdjęcie dam) i chyba musze zanieść to całe do zakładu krawieckiego żeby panie jakąś wstawkę wszyły bo to troszeczkę zmniejsza wnętrze gondoli
Pozatym w środku mam wsadzony taki becik zapinany i oprócz niego nic juz nie używam do okrycia-ale jak wyjmę becik to muszę jakiś kocyk dać wiec wyjdzie na to samo

Ja Zośce dziś po kąpieli założyłam body z napisem "Od jutra będę grzeczna"... oby ;-)

Katerinka
- na PITach wpisujesz tylko dane z PITów 11 jakie dostajesz od pracodawcy. Samemu bez udokumentowania nie można sobie zawyżyć żadnych kosztów (bo to mniejsze wpływy dla SP) jedyne co można sobie zawyżyć w PIT bez "papierka" to przychody, z których należy się rozliczyć a nie otrzymaliśmy PIT-11 od pracodawcy.

Na "mój gust" to albo mama ma małżonka i z nim się rozlicza, albo jest samotnie wych... Równocześnie nie da się być jednym i drugim.

Ja jeszcze nie brałam się za PITy, ale obiecuje Ci, że jak będę czytać te ulotki, to jeszcze raz przemyślę Twoje pytania. Co do korekty... to nie mam pojęcia. Ale... domyślam się, że wynikiem tej ewentualnej korekty, byłby zwrot kasy dla Twojej mamy a skarbówki tego nie lubią - później mogła by na siebie ściągnąć jakąś kontrolę.

no właśnie mama nie ma już małżonka, w roku 2010 umarł mój tata i pit był rozliczany "wspólnie ze zmarłym małżonkiem". Przeczytałam też że żeby móc rozliczyć sie jako samotny rodzić wystarczy być samotnym rodzicem chociaż 1 dzien w roku. W związku z tym zastanowiłam się czy za 2010 nie mogłam równiez tej formy (ze zmarłym małżokiem i jednocześnie z dzieckiem jako samotny rodzic)zastosować.
W tym roku jak jej robiłam PITa na samotną matkę to wyszło 600 zł zwrotu wiecej niż bez samotnego rodzica :szok:
A niech mamę kontrolują... co najwyżej może im rachunki za internet pokazać :tak:

Do góry