reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Katerinka - czy firma ma obowiązek zapłacić mi te wczasy pod gruszą w takiej sytuacji (już opisuję)? Pracuję w mojej firmie ponad 4 lata i nigdy nie brałam więcej niż 5 dni urlopu wyp. (bo później z zaległości bym się nie wykopała:no:). Ale na 100% u nas jest ten rodzaj świadczenia.

Teraz chcę zrobić tak: do 9 marca mam macierzyński, potem (tzn. początkiem marca) wiosek o 4 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego, potem 4 dni zaległego urlopu z 2010 i 26 dni z 2011 r. I teraz: te wczasy pod gruszą należą mi się z tego urlopu z 2011? Czy żeby tą kasę dostać, muszę wziąć sobie jeszcze 10 dni z 2012?
Potem muszę wracać do roboty... niestety:blink:

z "wczasami pod gruszą" jest tak że zasady są ustalane przez każdą firmę indywidualnie, zasady ich przyznawania reguluje regulamin przyznawania swiadczeń socjalnych. Nie są odgórnie regulowane przez kodeks pracy. jedyne co jest regulowane to że pracownik na urlopie wypoczynkowym ma takie same prawa niezaleznie czy urodził dziecko i był wcześniej na macierzyńskim czy też nie. Więc jeśli koleżanka która cały czas pracuje dostanie wczasy pod gruszą to ty będąca najpierw na L4 a teraz na macierzyńskim, tez musisz dostać.

Na 100% nie powiem ci jak to jest z urlopem za poprzedni rok wykorzystanym w tym roku. Na mój rozum powinno być ci wypłacone to swiadczenie, bo nie ważne z której puli idzie urlop, ważne jest że świadczenie "wczasy" jest za rok 2012 i urlop też jest w 2012 roku.

Jutro jadę do firmy odebrać pita, to sie zapytam dziewczyn jak to jest u nas i czy wszędzie powinno być tak samo.

Ale widzę że zwykle oszczędzałaś urlop, może od razu weź sobie jeszcze 10 dni z 2012, bo potem się będzie ten urlop wlókł za tobą :)
W awaryjnej sytuacji typu choroba dziecka idziesz na L4, czego nikomu nie życzę

Dziewczyny pamiętajcie o 2 dniach opieki z tytułu opieki nad zdrowym dzieckiem art 188 KP

Uwaga, rusza okres PITowy !!! do końca tego miesiąca pracodawca ma obowiązek dostarczyć nam PIT-11
My musimy iść do skarbówki ze swoim pitem do końca kwietnia, warto sie pośpieszyć bo im szybciej złożymy tym szybciej przyjda zwroty!!! :)

reklama
Anek chyba skumałam Twoje pytanie. Nie ważne za jaki rok bierzesz urlop. Ważne żeby mieć 14 dni kalendarzowych pod rząd lub 10 dni roboczych. :-):-)

AnnaJ: tutaj Anek 82 pyta chyba (ja tak zrozumiałam) czy jak w tym roku wykorzysta dni urlopowe z roku 2011 to czy dostanie wczasy pod gruszą z puli świadczeń socjalnych na 2012 rok. Bo wczasów za 2011 już nie dostanie bo pula świadczeń socjalnych już zamknięta.

A swoją droga dziwne że się firma nie boi tak nie udzielać dwutygodniowych urlopów... To jest wbrew Kodeksowi Pracy...

dziewczyny noc przeżyłam i na 13 idę na kontrol. Nie jest dobrze, bo guz juz mi się próbuje przebić przez skórę. Próbowałam dziś przystawic malego ale nie da rady. Ja zęby zacisnęłam z bólu, ale on nie potrafił złapać sutka, z resztą mu się nie dziwię, bo przez ten guz wygląda to tak jakbym miała dwa obok siebie. przeżywam horror, bo nawet ściągnąć mleka nie dam rady!:szok: Od koleżanki mam namiary na prywatnego chirurga, bo tylko tak jest szansa na uniknięcie nacinania. Boję sie strasznie...

Przepraszam, że tak tylko o sobie, ale nie potrafię skupic myśli na czymkolwiek innym...

mówili że ma być w tym tyg pod koniec nawet +12super niech już tak zostanie byle nie lało
ja nie lubię takich dni przytłaczają mnie, wy w mieście to macie normalnie chodniki u nas droga jak wyboje...:eek:

reklama
Witajcie dziewczyny!
Nocka srednio, Mały nawet miał długie przerwy miedzy karmieniami, ale po drodze była kupa, wiec i rozbudzenie, chec zabawy, baki i wyciaganie gilów Fridą, takze cała epopeja..:szok:
Andrzelika u nas pasudna mzawka, ale moze sie zmobilizuje i wyjde, najwyzej mnie troche zmoczy.
Margo mysle, ze promocja jest w calej Polsce,
Ssabrina, Margo jesli chcecie dodawac kleik ryzowy czy Sinlac, to uwazajcie na zaparcia, bo ryz zapiera.
Cocca mój Artur tez robi pod koniec ubierania afere o jedzenie, nawet jak niedawno jadł :-)
Swoja droga podziwiam cie za organizacje chrzcin calkiem sama.
Aneczka Arti ostatnio zaczal pieknie chwytac i stópkami sie interesuje, jak pdnosze je przy przewijaniu.
Martika &&& za wizyte, jak mowisz, ze sie chce przebic, to mógł ci sie juz zorganizowac ropień, wtedy trzeba lekko naciac (ale delikatnie) i umozliwic wyciekanie tej ropy (sorry za szczegóły):shocked2:
Gola fajnie, ze Polunia ładnie spiochała, Arturek przez ten tydz.od szczepien robi czesciej rzadkie kupy, bo te rotawirusy musza sie namnozyc w jelitkach.
Winki zazdroszcze podrózy, dawaj Małemu podczas startu i ladowania cos do picia, bo moga mu sie uszki zatykac i moze płakac z tego powodu a tak przełykanie je odetka.
Niuniunia pokaz koniecznie torcik!
Co do macierzynskiego, to ja koncze 3 kwietnia, pisze prosbe o dodatkowe 4 tyg., potem wykorzystuje 26 dni zaległego urlopu z 2011r. i moze ze 20 dni z tegorocznego, takze wracam do pracy w 1 poł.czerwca.
Martwi mnie jednak, jak znajde opiekunke do Artura. Fajnie miec niepracujaca mame do dyspozycji...
No i wydatki wzrosna, bo oprocz opłat, kredytow bedzie jeszcze pensja opiekunki...

Do góry