Katerinka_2
podwójnie szczęśliwa mama
Katerinka - czy firma ma obowiązek zapłacić mi te wczasy pod gruszą w takiej sytuacji (już opisuję)? Pracuję w mojej firmie ponad 4 lata i nigdy nie brałam więcej niż 5 dni urlopu wyp. (bo później z zaległości bym się nie wykopała). Ale na 100% u nas jest ten rodzaj świadczenia.
Teraz chcę zrobić tak: do 9 marca mam macierzyński, potem (tzn. początkiem marca) wiosek o 4 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego, potem 4 dni zaległego urlopu z 2010 i 26 dni z 2011 r. I teraz: te wczasy pod gruszą należą mi się z tego urlopu z 2011? Czy żeby tą kasę dostać, muszę wziąć sobie jeszcze 10 dni z 2012?
Potem muszę wracać do roboty... niestety
z "wczasami pod gruszą" jest tak że zasady są ustalane przez każdą firmę indywidualnie, zasady ich przyznawania reguluje regulamin przyznawania swiadczeń socjalnych. Nie są odgórnie regulowane przez kodeks pracy. jedyne co jest regulowane to że pracownik na urlopie wypoczynkowym ma takie same prawa niezaleznie czy urodził dziecko i był wcześniej na macierzyńskim czy też nie. Więc jeśli koleżanka która cały czas pracuje dostanie wczasy pod gruszą to ty będąca najpierw na L4 a teraz na macierzyńskim, tez musisz dostać.
Na 100% nie powiem ci jak to jest z urlopem za poprzedni rok wykorzystanym w tym roku. Na mój rozum powinno być ci wypłacone to swiadczenie, bo nie ważne z której puli idzie urlop, ważne jest że świadczenie "wczasy" jest za rok 2012 i urlop też jest w 2012 roku.
Jutro jadę do firmy odebrać pita, to sie zapytam dziewczyn jak to jest u nas i czy wszędzie powinno być tak samo.
Ale widzę że zwykle oszczędzałaś urlop, może od razu weź sobie jeszcze 10 dni z 2012, bo potem się będzie ten urlop wlókł za tobą
W awaryjnej sytuacji typu choroba dziecka idziesz na L4, czego nikomu nie życzę
Dziewczyny pamiętajcie o 2 dniach opieki z tytułu opieki nad zdrowym dzieckiem art 188 KP
Uwaga, rusza okres PITowy !!! do końca tego miesiąca pracodawca ma obowiązek dostarczyć nam PIT-11
My musimy iść do skarbówki ze swoim pitem do końca kwietnia, warto sie pośpieszyć bo im szybciej złożymy tym szybciej przyjda zwroty!!!