reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Tort zrobiłam, jutro wstawię fotę i foty wózka bo już dziś nie mam siły;/ Jesem padnięta dzisiaj jak nie wiem co... Z moimi paznokciami ok, teraz sama muszę sobie zmieniać tamponadki aż mnie ciary przechodzą bo to boli;/
Wiktoria szczęśliwa, że ma wózeczek;) spała mi dziś 6 godz od 14:45 do 20:50:szok:w tym 2 przerwy na jedzonko. teraz śpi smacznie w wózeczku, jak ją położyłam do niego to się cieszyła i poszła spać. Dziewczyny ja nie wychodziłam z małą na spacery bo nie miałam wózka, czy teraz powinnam najpierw zacząć werandować małą? Bo wiadomo nie mogę nagle wyjść z nią na dwór na pół godz bo to za dużo na pierwszy raz po długiej przerwie, a jutro jedziemy do ortopedy na kontrol i akurat mała się przewietrzy;) Idę spać kochane, dobranoc;***

Co do ciąży to mi też często brakuje tego stanu. Fakt, że u mnie ciąża była nieplanowana i tak jak Ponko nie mogłam się na początku ogarnąć, że będę mamą ale jest już dobrze. Ponko jesteśmy tu najmłodszymi mamami więc wiem o czym mówisz i jak to wszystko zniosłaś;) Teraz już jest ok;)

reklama
margo w Ire jest taka wilgotnosc ze ja musze urzywac tego osuszacza zeby wilgotnosc byla 60%, jak nie jest wlaczony a jest w nocy wilgotniej lub chlodniej to 70% bez problemu, chyba minimalnie udalo mi sie osiagnac 50% wiec nie musze sie martwic o suche powietrze.

mirelka moja Kinga je identycznie, w ciagu dnia co 2-2.5h po 90-120 ml, w nocy wytrzymuje ok 6-8h jednorazowo a potem ciag dalszy z dnia. Ale ja narazie nie bede jest urozmaicac diety, jeszcze jej troche czasu dam, teraz walczymy z nowa butelka, potem pogadam z logopeda i dietetyczka co i kiedy.

Ssabrinaa u nas w polskim sklepie pelny wybor dzieciecych artykulow wiec zapraszam ;-)

U nas dzien minal spokojnie, spacerek jednak zaliczylysmy, wieczorem Kinga nie dala mi nawet naszykowac butelki tak sie wydzierala po kapieli ale potem juz grzecznie poszla spac, oby jak najdluzej.

angie czasem maja sporo artykolow dla dzieci a czasem maja jakies braki,trzeba trafic na dostawe u nas ( za duzo Polakow u nas w miescie chyba jest ):-D ostatnio chcialam kupic soczek synkowi jablkowy co bym mu mogla dawac troche na te kupki to doslownie nie mieli samego jablka tylko z dodatkami a to miety albo winogron itd,itd a herbatke na lepsze trawienie to sie juz wypytuje ponad miesiac i dalej nie maja:confused2: no ale kilka dni temu udalo mi sie i kupilam soczki z bobovity z samego jablka :-D i byly 2 ostatnie no nic znowu bede musiala polowac :-D ale od razu synek robi lepsze kupki i jest mu lepiej :-)

Angie u nas Franke zawsze po kąpieli robi aferę już podczas ubierania śpiochów, natychmiast chce jedzenie (nawet ja nie jest głodny, choć trochę musi dostać:confused:).

U nas Sami oastatnimi czasy tez sie wydzieral po kapieli bo byl glodny i juz natychmiast chcial mleczko i widac ze zmeczony juz byl,teraz jak juz bede kapac synka to bede to robic raczej wczesniej i najpozniej o 20 :tak: bo butle to on pzrewaznie zjada wlasnie tak kolo 20:30 czasem 21 wiec kapanie najlepiej zebym robila kolo 19:30 nie pozniej bo potem to on daje koncerty za darmo :-D

Dziewczyny milej nocki wam zycze Ja zmykam do lozka bo juz zmeczenie mnie dopada ;-)

do 14 marca masz 20 tygodni podstawowego urlopu tak? tych 20 tygodni?
bo teraz po 20 tygodniach mozna wziąc nie tylko 2 ale 4 dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Oczywiście że jak potem idziesz na wychowawczy to możesz ten dodatkowy macierzyński wykorzystać ! to nie ma nic jedno z drugim wspólngo

Kolejność jest następująca: 20 tyg macierzyńskiego, potem urlop dodatkowy macierzyński 4 tygodnie, potem musisz wykorzystać zaległy za poprzedni rok urlop jeśli jakiś masz i potem możesz jeszcze powinnaś wykorzystać cały urlop wypoczynkowy za cały 2012 rok (czyli zależnie od stażu pracy 20 albo 26 dni) oraz dwa dni opieki na zdrowe dziecko ktore przysługują na podstawie art 188 KP.
jeżeli kadrowe nie chciałyby udzielic całego urlopu za 2012 rok, powinny skonsultować sie z Państwową Inspekcją Pracy, bo takie działanie jest nieprawidłowe.

Wniosek o urlop wychowawczy a urlop wypoczynkowy - Urlopy - INFOR.pl

Tak 14 marca kończę macierzyński czyli 20 tygodni.Super teraz już wiem o co chodzi dzięki laski bez was bym nie wiedziała ;-)

wpadam się tylko przywitać, dziś biegniemy na szczepienie, i mogę pomalutku sie pochwalić, że Zosia jeszcze nie śmiało ale jarzy że ma nóżki, jeszcze aż tak wysoko nie umie podnieść, ale próbuje juz się za stópki chwytać i się im przygląda, ale mnie to cieszy jak małe dziecko:-D

niunia ty masz 19lat ja w waszym wieku planowałam już zostać mamą... :tak:ale niestety się nie udało wcześniej :-( dobrze,że chociaż teraz po tych latach i poronieniach jest Alan tak już bym teoretycznie miała czwórkę dzieci :tak:

cocca- mój je co 2 godz od 8 do 21, bo później idzie spać ostatnie jedzenie to o 21 to 120ml i o 6 rano jak wstanie też 120ml, a tak to po 90ml i jest ok przybiera, ja go nie zmuszam, po co mu powiększać żołądeczek ... później dzieci są otyłe, mój od razu butele mi ręką wyrzuca jak nie chcę.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Katerinka - czy firma ma obowiązek zapłacić mi te wczasy pod gruszą w takiej sytuacji (już opisuję)? Pracuję w mojej firmie ponad 4 lata i nigdy nie brałam więcej niż 5 dni urlopu wyp. (bo później z zaległości bym się nie wykopała:no:). Ale na 100% u nas jest ten rodzaj świadczenia.

Teraz chcę zrobić tak: do 9 marca mam macierzyński, potem (tzn. początkiem marca) wiosek o 4 dodatkowe tygodnie macierzyńskiego, potem 4 dni zaległego urlopu z 2010 i 26 dni z 2011 r. I teraz: te wczasy pod gruszą należą mi się z tego urlopu z 2011? Czy żeby tą kasę dostać, muszę wziąć sobie jeszcze 10 dni z 2012?
Potem muszę wracać do roboty... niestety:blink:

Anek ale ci się urlopu nazbierało:shocked2: , u mnie nie przejdzie żeby nie wykorzystać urlopu, u mojego meża zresztą tez nie a pracuje w korporacji.
Wydaje mi się że kasę za "wczasy pod gruszą" możesz dostać tylko za 2012 rok (zaległego Ci nie wypłacą), ale nie jestem do końca pewna i nie wiem czy w każdej firmie trzeba brać 2 tyg urlopu pod rząd tak jak u mnie...

reklama
Dzień dobry kochane:)
winki - spokojnego lotu Wam życzę i fajnie spędzonego czasu z siostrą :)))

niuniunia - spacerki obowiązkowo codziennie, zacznij sobie tak jak piszesz np od 30 minut , a potem to już pójdzie:tak: Wikusia to już nie noworodek więc spokojnie :)

Ssabrinaa - faktycznie zacznijcie może wcześniej kąpać, dzieci po kąpieli są fajnie zrelaksowane (no u nas to relks tylko w wanience, bo ubieranie to koszmar) i odprężone, a po całym dniu wrażeń Sami powinien fajnie zasypiać, an pewno szybko się przyzwyczai :))

Aneczka - powodzenia na szczepieniu, brawo za te nóżki - nasza Polcia tylko jak śpi to je wysoko jednocześnie unosi i opuszcza mocno o materac , tak to tylko rąsie, chyba nie czai , że ma stopki ;-):-D:-D

U nas noc po szczepieniu super, Pola dosłownie padła o 18:00 i nawet jeść jej dawałam na śpiocha, nawet jej wykąpać nie zdążyłam, dlatego dziś z samego rana kąpiel zaliczyłyśmy, nózia bez jakichkolwiek śladów po szczepieniu, jedynie w nocy mi b. rzadką kupkę zrobiła, pewnie po rota...

Do góry