reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Ankusch ja kupiłam narazie nivea na odparzenia, szukam tego co Ty masz ale u mnie w drogerii nie było już tego kremu;/

Syl dopiero go kupiłam dzisiaj ale już nie mogę się doczekać spacerku;) u nas sypie śnieg i wieje zimny silny wiatr więc z małą nie wyjdę..

reklama
ankusch mój mąż takie coś dostaje u Bodzia to tak jakby na wakacje 500zł raz 600zł dostają :tak: jeśli nigdy takiego czegoś nie płacili to nie dostaje się chyba,że w firmie tak było, ale to raczej w większych tak robią

Anna,Aneczka- tak dobrze piszesz otym konflikcie, bo mi się coś pomieszało coś tam mi luka w głowię zaświtała.U mnie robili grupę krwi, bo ja nawet nie wiedziałam jaką mam po poronieniu i sprawdzali,czy nie mam Rh- czy nie od tego poraniałam, ale wyszło że mam B RH+ i mąż A Rh+ także ok

Anna o dzięki super:-) czyli 4 tyg jestem ciemna w tych tematach..czyli napiszę a potem o wypoczynkowy i wychowawczy
a co to znaczy "wczasy pod gruszą"???
A ma któraś z was gotowe wzory???

"wczasy pod gruszą " to są pieniądze, ktore pracodawca Ci wypłaca za urlop(musisz wziąć pod rząd 2 tygodnie), zwyczaj ten jest utrzymany chyba tylko w "budżetówce" i też pewnie nie wszędzie...

Wzory: Wzory dokumentów pracowniczych | rp.pl

Anna u mojego męża jest inaczej jako dostają urlop płatny + 500zł lub 600zł, może on liczy,że robią 6 dni w tyg i te 500zł złoty daje za ten 6 dzień, czy co nie wiem, oni i mają te wczasy i na święta bony

Hej kobitki,

coś tam przeczytałam, że gadacie o prognozach za prąd - u mnie przychodzą po 350-430 zł na miesiąc takie mamy prognozy, a jak przychodzi wyrównanie to człowieka strach ogarnia. Rok temu przyszło nam 1500zł wyrównania, ostatnio 800zł wyrównania ciekawe ile teraz będzie bo już się boję...

Wpadłam na chwilkę pochwalić się, że wreszcie znalazłam swój wózek;) Kupiłam jednak baby merca brązowo-kremowego później wstawię zdjęcie jest bardzo podobny do tako jumper x ale ten mi się bardziej spodobał:) mała właśnie śpi w wózeczku;)

mam tylko 20stron do nadrobienia ech... wieczorami już padam więc nie wiem kiedy ja to nadrobię...

Jutro mój mąż ma urodziny więc postanowiłam kupić mu tylko jakiś drobiazg na urodziny kupiłam mu krem po goleniu, antyperspirant i ptasie mleczko bo mu się te kosmetyki skończyły więc akurat i upiekę mu tort;) Ściemniłam z mamą, że mama będzie tort piekła na 18-ste urodziny córki jej koleżanki, a on chyba uwierzył - oby;) Muszę tylko świeczki jeszcze znaleźć.

Moja mała nie chce dziś jeść, wydaje mi się, że to przez ząbki bo ma dziąsełka spuchnięte.

Ankusch
czy Twój krem nivea na odparzenia też jest taki bardzo gęsty?

ojej :szok: strasznie dużo za prąd, a ja myslałam ze my dużo płacimy... ogrzewacie pewnie prądem wodę? i mieszkanie też grzejcie prądem czy jak?

super że masz już wózeczek, to teraz nic tylko codziennie spacerować :-D

Katerinka mam pytanie do Ciebie co do dodatkowego urlopu ?czy ja mogę pisać podanie o te 2 tyg dodatkowego jak chce zostać w domu na wychowawczym czy to się tyczy jakbym chciała wrócić bo nie czaję ??bo do 14 marca mam macierzyński

do 14 marca masz 20 tygodni podstawowego urlopu tak? tych 20 tygodni?
bo teraz po 20 tygodniach mozna wziąc nie tylko 2 ale 4 dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Oczywiście że jak potem idziesz na wychowawczy to możesz ten dodatkowy macierzyński wykorzystać ! to nie ma nic jedno z drugim wspólngo

Kolejność jest następująca: 20 tyg macierzyńskiego, potem urlop dodatkowy macierzyński 4 tygodnie, potem musisz wykorzystać zaległy za poprzedni rok urlop jeśli jakiś masz i potem możesz jeszcze powinnaś wykorzystać cały urlop wypoczynkowy za cały 2012 rok (czyli zależnie od stażu pracy 20 albo 26 dni) oraz dwa dni opieki na zdrowe dziecko ktore przysługują na podstawie art 188 KP.
jeżeli kadrowe nie chciałyby udzielic całego urlopu za 2012 rok, powinny skonsultować sie z Państwową Inspekcją Pracy, bo takie działanie jest nieprawidłowe.

http://ksiegowosc.infor.pl/zus-kadr...o-urlop-wychowawczy-a-urlop-wypoczynkowy.html

Ostatnia edycja:
Hej kochane:)
martttika - rany, biedna jesteś bardzo z tą piersią :-( Trzymaj się dzielnie i tak jak radzą dziewczyny przystawiaj malutkiego! To prawda laktator tak nie odciąga, jak ssące dziecko:tak:

Cocca - Fajnie, że Chrzest Święty macie już za sobą, współczuję choroby :-( Wracaj szybko do sił i zdrówka!!

angie - tylko się cieszyć, jak dziecko ma apetyt , ladnie je i przybiera :):tak:

Angun - opłaca się te Pampki Active Baby:-)

onanana - widocznie tyle Mai potrzeba, zawsze też się niestety martwię jak nasza mała mniej je. Ale najważniejsze, że fajnie Majeczka przybiera. A tak w ogóle to nigdy nie wiemy ile nasze bąble zjadły, nam może się np wydawać, że pierś nie tak fajnie opróżniona, że dzidź nie zjadł za dużo ,bo jadł krótko, ale może b. intensywnie ssał i w ciągu tych 5 minut zjadł, więcej niż nie raz w trakcie 10ciu.
PS to prawda praca tam nie była lekka

Niuniunia - kochana, super, że kupiliście wóziora i jesteś zadowolona, 100 lat dla Twojego chłopa :)

Ssabrinaa - fajnie, że Sami ładnie sobie pospał i znalazłaś chwilkę dla siebie:tak: PS ja też od początku wszystkie karmienia notuję, L bądź P i od której do której :-D:-D

U nas po szczepieniu ok, nie obyło się oczywiście bez płaczu , ale nie było źle. Pola waży 5800 i ma 63 cm, wszystko dobrze, fajnie się rozwija, a szczepionki podrożały i tak miesiąc temu płaciliśmy 500 zł, a teraz 510 :-(

Gola próbowałam go przystawic dzisiaj, ale nie dam rady i on nie daje:-( Trudno, najwyżej przestanę go karmić piersią. W czwartek pojde do lekarza to moze dostane skierowanie na usg, bo dobrze to sie tam napewno nie dzieje... Mam nadzieję, że to nie ropień :shocked2:

Dziewczyny ile Wy placicie za prąd??!!:szok:
Moi rodzice mieszkają w domu, gdzie mają wode na prąd + taty zakład (z tym, że dużo już tam nie pracuje) + 2 garaże i płacą miesięcznie ok 150 zł. Więcej tylko jest latem, bo oni uprawiaja roślinki i więcej wody idzie. Ja mam 50 zł miesięcznie, chociaż teraz pewnie będzie trochę więcej, bo przy dziecku więcej się zużywa

Witam kochane

Czytam was na telefonie i nie moge sie nigdy zebrac ,zeby odpisac.
Olinek dzis ma 3 miesiace i jako prezent dostal bidulek szczepienie. Tutaj sie daje w uda. Po zastrzyku w kazda nozke. Dobrze ,ze poszlam z mezem ,bo przynajmniej go trzymal. Ja nie moge patrzec na zastrzyki. ALe serce mi krwawilo ,jak bidulek plakal z bolu. Taki inny placz. okropne. I z nozki jednej mu krew leciala. :-(
Teraz juz dobrze. Zadowolony caly wieczor. Teraz padl.

My na odparzenia stosujemy nivea SOS ,mamy tez wszystki inne kremy nivea ,bephanten ,sudocrem, itd. W sumie nie wiem ktory najlepszy bo mieszam je. Raz ten ,raz ten wierzac ,ze ktorys pomoze. I zazwyczaj tak sie dzieje. Obecnie po stronie gdzie siurek lezy ( na wschod;-) ) jest dosc czerwone i juz tak trzy dni. Polozna powiedziala dzis ze to normalne ( wiadomo)

Niuniunia -super ,ze macie wozek ,i to jeszcze taki jaki chcialas. Teraz tylko wyprobowac i spacerki codzienni.
Cocca -wracaj do zdrowia
Martttika -bidulko ,wspolczuje ,-jak karmilam na 100% to tez mnie tak koszmarnie piersi boloay ,mialam popekane sutki ,krwawiace i z jednego leciala ropa. a sama mysl o kolejnym karmieniu mialam lzy w oczach. PO czesci dlatego przezucilam sie na karmienie mieszane. Po kilku dniach ( mniej karmien) sutki sie wyleczyly i teraz jest super. Zero bolu. Wiem ,ze u ciebiep owaznej ,ale kurcze wyjdziesz z tego.
Sabrina- kochana. Dzieciaczki sa tak male i maj tak miekie kosci ,ze mini rehabilitacja i glowka wroci do normy. Poszukaj w necie cwiczen ,albo idz do lekarza po rade. Polowa dzieciakow tutaj ma ( mialo) jakies problemy ,ze wiecej na jedna strone. Oli wszystko to w prawo- najchetniej lezal ,patrzyl ,glowka zawsze w prawo. W PL lekarka mi powiedziala ,zeby angazowa druga strone ,np. karuzele powiesic troche z lewej strony ,podchodzic do lozeczka z drugiej strony. Chyba pomoglo ,bo teraz ja nie wiedze ,zednego problemu.
Gola -to mialysmy dzis szczepieniowy dzien. Pogratuluj Poluni pieknej wagi i wzrostu. Olinek wciaz za nia.
No i jaki super prezent od taty dostalas.
Dzis przez was pozkrecalm troche grzejniki w calym domu ,bo tak srednio to 22 C sa. Forum polepsza zycie:happy2:
*Pojutrze jedziemy do Anglii -odwiedzic siostrzyczke ma. Pierwsza podroz samolotem. Boze ,mam nadzieje ,ze nie bedzie problemu.

reklama
Katerinka jestem najmłodsza z rodzeństwa, siostra, która mieszka blisko mnie ma 5 dzieci, więc nie ma szans a pozostałe mieszkają daleko, więc trochę pomogły w trakcie, ale przygotowania robiłam już od piątku a rodzina męża... no cóż brak słów:no: a co do urlopu to czy w marcu/kwietniu już mogę wykorzystać cały ten urlop 26 dniowy skoro urlop "wypracowujemy" sobie narastająco, czyli 1/12 za każdy miesiąc (pytam bo u nas zawsze był z tym problem:shocked2:).
Martttika my płacimy 250 zł i praktycznie na koniec roku wychodzimy na zero, kiedyś mielismy ustalone przez nich 90 zł, ale jak przyszło wyrównanie to dostaliśmy zawału, więc zwiększyliśmy sobie stawkę, wolimy płacić systematycznie niż potem dopłacać spore kwoty. Mamy wodę na prąd a to są straszne koszty...
Winki trzymam kciuki za podróż, ale o ile pamiętam to chyba Ty podróżowałaś na koniec ciąży samolotem, więc może Oli będzie "pamiętał" i będzie grzeczny:-)

Do góry