reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

Niuniunia tak jest taki gęsty ale pytasz o nutri sensitiv s.o.s w puszcze :-) mam już 4 tyg i jeszcze trochę zostało pupkę też smaruję a tak to po kąpieli małą całą smaruję skórkę ma luksus nie to co było ;-)
A baby merca i my mamy fioletowego jest super fajnie się prowadzi jestem bardzo zadowolona i ty będziesz ;-)
To z zakupami poszalałaś super:-)
Katerinka mam pytanie do Ciebie co do dodatkowego urlopu ?czy ja mogę pisać podanie o te 2 tyg dodatkowego jak chce zostać w domu na wychowawczym czy to się tyczy jakbym chciała wrócić bo nie czaję ??bo do 14 marca mam macierzyński

reklama
katerinka- teraz jeszcze komrnika mieliśmy to nie było jak więcej wpłacać, ale jak jest nie dopłata to oni sami później zwiększają kwotę rachunku my na początku mieliśmy 15zł na miesiąc hehe później 50zł a teraz 80zł i teraz to pewnie dadzą z 120zł :-)oj masakra będzie jak przyjdzie wyrównanie, ja się spodziewam 1000zł, a tam nie daj będzie więcej

niunia- to czyli u nas nie jest jeszcze tak źle skoro ty tyle płacisz, a tyle jeszcze masz podliczenia... u nas pralka to co dzień, bo mój mąż tak się brudzi, mniej piorę małego ciuchy niż męża, do tego dwa tv, te cyfry głośniki, piekarnik, lodówka, prysznic na prąd, bojler to dopiero pożeracz no i drzewo na pile pod prąd tną co trochę ,a gdzie światło to idzie jak bułeczki...

A to już wiem dlaczego mimo, ze badali krew to nie wpisali jej w książeczkę, może badali przez żółtaczkę bo też miał dużą. A jesli chodzi o naszą nockę to luksus jakich mało Igi poszedł spać o 20.30 jadł o 3 i 6:szok: Czyli jednak można trochę bez jedzenia wytrzymać. Zakupiłam nivea krem na odparzenia i mleczko intensywnie nawilżające nutri sensitive, wieczorem po kąpieli będziemy testować, na razie ładnie pachną. Oliwkę też mam bo kupiłam jeszcze przed porodem, ale nie używałam bo w międzyczasie kupiłam emolium i póki co ją stosuję.

Niuniunia - a testowałaś już wózek na spacerze?Ja pamiętam, że jak kupiliśmy wózek to nie mogłam się doczekać kiedy maluszek w nim będzie, Ale dobre dwa miechy koty w nim spały, chociaż im nie pozwalałam, to i tak zawsze jakiegoś znalazłam nad ranem:happy2:

cocca - zazdroszczę że masz to już za sobą, ja mam nadzieję, ze też uda nam się zrobić miłe rodzinne spotkanie. Ale czekamy na wiosnę:)

aniasm, angie i sabrina - ja często zapominam nawet zobaczyć o której zaczynam karmić i nie wiem ile je mój syn, więc zazdroszczę cierpliwości i systematyczności, ja karmię mniej więcej co 2-3 godziny, ale nie zapisuję.

Syl ja też zapisuję, mam nawet taką tabelkę wydrukowaną, nauczyłam się w szpitalu, gdzie kazali mi pisać, ile razy jadł Mały, bo musiał jeśc min.8 razy na dobę po 10 minut (urodził się drobniutki i nie chcieli by masa ciała mu bardziej spadła).
Cocca biedna, odchorowałaś samodzielną organizację i obsługę chrzcin, wracaj szybko do zdrowia!!!
Niuniunia pochwal się zdjęciami pojazdu!!! Najlepiej z Małą w środku!

Katerinka mam pytanie do Ciebie co do dodatkowego urlopu ?czy ja mogę pisać podanie o te 2 tyg dodatkowego jak chce zostać w domu na wychowawczym czy to się tyczy jakbym chciała wrócić bo nie czaję ??bo do 14 marca mam macierzyński

Wiem że pytanie do Katerinki ale może też pomogę....

Możesz pisaćpodanie o 4 tygodnie dodatkowego urlopu macierzńskiego(od 2012 tak jest), oficjalnie należy to podanie dostarczyć tydzien przed zakończeniem url.podstawowego macierzyńskiego ale u mnie w pracy chcieli wcześniej... później(jeśli chcesz) piszesz podanie o urlop wypoczynkowy i jeśli u Ciebie w pracy są "wczasy pod gruszą" to też...no i na końcu podanie o wychowawczy....

andrzelika ma szczęście obyło się bez konfliktu w 27tc robiłam pod tym kontem badania gdyby coś było to tez bym od razu wzięła przeciw ciała czy jakoś tam bo teraz już jest możliwość podczas ciązy a nie czekanie do samego porodu.a podobno do 2lat dziecka nie robi się na grupę krwi bo może sie zmienić bynajmniej mi tak babeczka w diagnostyce mówiła

aneczka- to nie mieliście problemów sterologicznych, czy jak tam, bo jak jest nie zgodność grup kobieta ma minus facet + to czasem są problemy z ciążą i podają kobiecie leki... pewnie dlatego mała miała silną żółtaczkę

Jak kobieta ma RH(-) a facet RH (+) to jest niezgodność grupowa... a konflikt serologiczny dopiero jak krew matki RH(-) "zmiesza" się z krwią dziecka RH(+) dochodzi do tego podczas porodu, więc powinno się podać w takiej sytuacji immunoglobulinę anty-D

Aneczka tylko jak jesteś w ciąży to nie wiadomo jaką grupę krwi ma dziecko i w razie gdyby miało (+) i miałabyś jakiś wypadek i krew dziecka przeszłaby do krwioobiegu Twojego to byłby problem....
Dlatego na zachodzie każdej kobiecie RH(-) podaje się immunoglobulinę
A jak Twoja córa ma RH(+) to po porodzie też powinnaś dostać.

Ostatnia edycja:
Anna o dzięki super:-) czyli 4 tyg jestem ciemna w tych tematach..czyli napiszę a potem o wypoczynkowy i wychowawczy
a co to znaczy "wczasy pod gruszą"???
A ma któraś z was gotowe wzory???

Dziewczyny, chyba się już uzależniłam od czytania waszych wpisów, a tyle tego jest, że ledwo nadążam. Czasem tylko zdążę wpisać parę zdań, jak mój głodomorek się przyssie do baru mlecznego :-)
Tak sobie myślę - czemu ja nie dołączyłam do was jeszcze w ciąży...no ale wtedy byłabym na innym forum, bo w ciąży byłam grudniówką, a mamą jestem listopadową :-)

reklama
Do góry