reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Listopad 2011

reklama
Gola gadalam z mama, jakas apteka w Nagle sprowadza Sab Simplex, narazie nie zna szczegolow ale moze sie dowiedziec. Jak jestes zainteresowana, to facet znajomej mojej mamy jedzie do niemiec i on zawsze przywozi to dla jej wnukow to moglby przywiezc wiecej. Siemianowice to chyba nie daleko od Ciebie. Wiec daj znac jak co.

ja też pytałam hehe :) ma jeszcze jej teściowa to im po zwoziła, bo do niemiec jeździ ona sprzeda za 30 zł 30ml

Wiadomo gdzie ci lepiej tam kup :) mnie to tak obojętnie ja na tym nie zarobie haha tylko szwagierka, bo za dużo jej przywiozła tego a jej drugi synek jak pierwszy wcale kolek nie miał. W sumie wychodzi, że nie zarobi tylko kasa jej się zwróci.

angie no widzisz to ja nie wiedziałam, ze jest taki srodek dodawany do pokarmu. To ja miałam na myśli taki dodawany do MM, wiec jest taki na pewno, tylko nazwy nie pamiętam.

Dziewczyny na internecie jest pełno ogłoszeń na temat sprzedarzy Sab Simplex, może poszukajcie.

margana ja na necie bym nie szukała, bo robią podróby etykiet trzeba od zaufanych i sprawdzonych ludzi tym bardziej,że to dla dziecka. Koleżanka kiedyś kupiła tabletki i okazało się,że to podróbka opakowania i tabl.

angie jak najbardziej jestem zainteresowana!!! Dziękuję Ci bardzo za tak szybką reakcję!!
andrzelika jak macie to też wezmę :) Dziękuję :) Kochane jesteście dziewczyny!!! :-*

Kobitki, które karmią NATURALNIE powiedzcie mi jakie kupki robią Wasze dzieciaczki? Bo kupki Poli są przeważnie dosyć rzadkie, czasem ciut gęstsze żółte z grudkami mleka, ale czy jak się piersią karmi, to to normalne, że kupka jest rzadsza??

Ja od wczoraj mam jakiś spadek formy, bez powodu, po prostu mniej energii. Paradoks bo akurat od wczoraj mały w końcu zaczął przesypiac w nocy więcej niż 2 godz. Ale za to w dzień daje czadu i cały czas albo by siedział na cycku, albo marudzi. Ehh...
Za to spacer zaliczony, mimo, ze padało, ładnie zrobiło się dopiero jak wróciliśmy do domu.

Gola84-to zależy, ale generalnie pamiętam jak kilka tygodni temu mieliśmy ten problem a mały robił same rzadkie i częste kupki, poszliśmy z tym nawet do lekarza, który stwierdził, ze jest ok i na początku to jest normalne, przez pierwsze 3 mce. Wpływ ma również to co jesz, mała zmiana i już są rzadsze, wiesz pewnie należy to obserwować, ale jak nie płacze, ani nie widać że coś jej jest to chyba nie ma co od razu myśleć, że to nienormalne. Chcoiaż powiem ci że dziś mój syn miał dwie takie właśnie mniej treściwe kupki i od razu pomyślałam czy to normalne i co zjadłam...

Mikado ale Tobie chodzi o smoczek uspokajacz czy do butelki?
Smoczek do uspokajania, butelki nie używamy. Kupiłam Aventowy w kształcie sutka ale bez powodzenia, wypluwa.

Gola moja mama wspominala ze gdzies w naszych okolicach ktos sprzedaje Sab tylko teraz nie pamietam gdzie, musze sie ja zapytac gdzie to bylo i dam znac
Ja sprzedawalam ;) Brat mi przysłał nadmiar z Niemiec.

Winki80 czy Twój dzieciaczek trzyma już sztywno główkę? Od jakiego wieku można z dzieckiem na basen?

Gola84 mój identycznie, tak jest prawidłowo.

Na rota nie szczepię bo nie jest to choroba zagrażająca tak mocno a i tak będzie dość tych szczepień.

Ostatnia edycja:
ANEK co to jest za szczepienie prevenar bo nie słyszałam o nim jakieś lepsze? u nas do kupienia?

ps jaki był powód szczepienia bądz nie szczepienia przez Was na rota?

Ja szczepiłam Prevenarem 13 to jest na pneumokoki

Na rota będziemy szczepić jak przyjdzie na to czas-bo boję się chorób i mam zaufanie do szczepiennych osiągnięć medycyny :)

Hej dziewczyny :)

Dziewczyny mam do Was pytanko.... czy sadzacie już dzieciaczki tak bardziej w pozycji pionowej? bo widziałąm na galerii, ze onanana trzyma córeczkę tak na siedząco na przewijaku chyba.... ja czasem lekko podwyższam oparcie w gondoli, albo sadzam ją sobie na kolanach tak jakby na siedząco, ale żeby jednak byłą do tyłu pochylona i mam jakieś wyrzuty, że to jeszcze za wcześnie, ale moja małą tak to uwielbia, że już leżeć nie bardzo chce... najchętniej by siedziała i wszytsko sobie obsewrowała.... więc od jakiego wieku można tak dzieci sadzać?

Ja od kilku dni zauważyłam że jak Patrycję położę lekko "pod kątem" to też się cała zgina i dźwiga do siadania. parę razy dziennie podaję jej palec i jak się sama rączkami podciągnie to parę razy jej pozwalam na taką gimnastykę. Jak ją mąż sadza sobie na kolanach to nie pozwalam-też czytałam w poradniku "pierwszy rok życia dziecka" i słyszałam od lekarza w tv że póki dziecko samo nie siedzi nie wolno podpierać go poduszkami.
To już kwestia kilku tygodni aż same dzieckaczki nasze będą siadały... chyba trzeba będzie obnizyć łóżeczko :szok:

lilidelux moja też uwielbia siedzieć wyżej i moj maz i tesciwa ja troche opieraja o poduchy w takiej pozycji mi nie bardzo to sie podoba b boja sie o kregoslup

to nie jest łatwe ale broń swojego dziecka przed tymi poduchami... Ja mam coraz mniejsze opory zwracać uwagę teściowej że coś źle przy małej zrobi, zresztą tu mnie mąż wspiera-"powiedz mamie bo przecież ona dawno miała małe dziecko" :tak: Ja się troszkę wstydzę ale moje dziecko jest ważniejsze :tak:

Kobitki, które karmią NATURALNIE powiedzcie mi jakie kupki robią Wasze dzieciaczki? Bo kupki Poli są przeważnie dosyć rzadkie, czasem ciut gęstsze żółte z grudkami mleka, ale czy jak się piersią karmi, to to normalne, że kupka jest rzadsza??

Właśnie taka ma być kupa po mleku mamy :)
Nasze mleko się łatwo trawi i nie ma tam żadnych "grubszych" składników które by się nie trawiły. Gdzieś czytałam że zdarza się że dziecko na cycu prawie wogóle nie robi kupek bo wszysciutko strawi i przyswoi z mleka mamy.
Te grudki to jest tłuszcz, też w normie.
Martwić powinien albo dać sygnal do zastanowienia i rozmowy z lekarzem: śluz w kupce, krew, zielony kolor, wyjątkowo intensywny zapach np kwaśny. Może to świadczyć np o nietolerancji czegoś z diety mamy, alergii albo czymś poważniejszym. Zielony kolor może się zrobić w pieluszce jak długo się dziecka nie przewinie.

angie : brawo za walkę dla malutkiej o swoje mleczko :tak:

reklama
Lilly ja malej nie sadzam często, raz na jakis czas jak się sama dźwiga. Dziś była u mnie moja chrzestna w odwiedzinach, która jest rehabilitantką i powiedziała że jak najbardziej można czasem sadzać tylko lepiej lapac dziecko za ramionka (tak zeby tych raczek nie nadwyrężać), bo dzieciaczki muszą tez jakoś ćwiczyć mięśnie żeby wlaśnie było im latwiej później siedzieć. Poza tym pokazała mi jak Majkę obracać z plecków na brzuch i odwrotnie- czyli takie kulanie. Aaaa i jeszcze sadzala w ten sposob że stopki małej zbliżała do jej dłoni, robila takie jedno skupisko wszystkich kończyn (nie wiem jak to opisać żeby było jasno) i jak widziała reakcję Mai w postaci unoszenia główki to ją dźwigała do siadu na chwilkę. To jest oczywiście kwestia indywidualna każdej z nas czy chce dziecko sadzać czy nie. Ja po dzisiejszej wizycie cioci nie będę się już bała tych ćwiczeń które dziś pokazała Mai- bardzo jej sie podobało:-):-)

Gola u nas tez takie kupy i też mnie to martwiło;-)

Do góry