reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

hey dziewczyny ja od rana zła chodzę jak nie wiem, bo szyba nam w kominku pękła, ale jeszcze się trzyma póki co i zamówiliśmy nową...

U julieet dobrze wszystko, bo pisałam z nią i napisała,że niebawem napiszę, bo nie miała jak zmagała się z kolkami.

Jeśli chodzi o pokarm, ja nie dokarmiam reguralnie bywały takie dni, że nie karmiłam ponad 24godz, bo ziadłam coś na co bardzo miałam ochote i nie chciałam żeby mały miał kolkę, a mimo to pokarm mam cały czas i tryska,aż... U mnie faktem jest to, mały zrozumiał, że z butli szybciej leci i często denerwuje się przy cycy. Mam tylko taki problem, że moje sutki zrobiły się miennkie i nie mogę odciągnąć laktatorem a ręką aż tryska i co ja mam zrobić denerwuje mnie to jest na to jakiś sposób???

A mąż dzisiaj pilnował małego chociaż 2 godzinki od 9-11 sobie pospałam dużo mi to dało, bo byłam wykończona na maksa.

reklama
Hej laseczki,

ja jestem dziś wypluta po nocy;/:baffled::baffled: mąż razem ze mną tylko, że on jest w pracy...
Mała zaczęła jeść od 21 (7minut;-)), wykąpałam ją, zrobiłam toaletkę, wielki krzyk przy ubieraniu:szok: i tak podarła się jeszcze ok 20 minut i przystawiłam ją do cyca chyba z 5 razy aż za tym 5 razem zaczęła jeść:-). Zjadła 10minut o godz 22:30. Potem pobawiła się chwile, marudziła więc wpadłam na pomysł puścić jej muzykę relaksacyjną wyciszyła się trochę ale nie mogła zasnąć to puszczałam kołysanki i tak męczyłam się z nią do północy:confused:. CHciałam się wykąpać więc mąż przejął małą i zaczął się koszmar. Nie zdąrzyłam się umyć ani nic, mała ciągle wisiała na moich rękach. :wściekła/y:Jak zasnęła grubo po 2 chyba było już 2:30 to padła przy cycu co najgorsze mi się film urwał :szok::szok::szok:i się przestraszyłam jak się o 4 obudziłam że małej krzywdę zrobiłam bo ona spała między nami ale na szczęście spała jak aniołek;) Ale zaraz po 4 znów pobudkę mi zrobiła myślałam,że się wścieknę. Dałam jej cyca i zasnęła. Potem obudziła się o 6 pojadła sporo chyba 6 czy 8min i poszła spać po czym spałyśmy aż do 10:40:-):-D:-) zrobiła głośną kupkę, zjadła 10minut, przebrałam ją, przewinęłam wymęczyłam prawie do 12 i zasnęła teraz. Śpi smacznie w łóżeczku. Muszę ją wieczorem wymęczyć, żeby mi w nocy ładnie spała a nie tak jak dziś, myślałam, że oszaleje. Mąż zrobił pranie (małej ubranka) i pozmywał bo ja co odeszłam od małej to ta zaraz pobudka i płacz więc zlitował się nade mną i pozmywał mimo, że nic mu nie mówiłam. Wstrzymałam się co do wizyty u lekarza żeby małą jeszcze zaobserwować. Bo 2 dni to w sumie nei dużo a co najważniejsze zaczęła jeść więc zobaczymy jak dziś się będzie zachowyywać.

Jutro czeka mnie wielki tragizm:szok::wściekła/y: muszę założyć buty i co najgorsze jechać autobusami do warszawy. Dziś muszę wymoczyć dobrze nogi w tym riwanolu i kupić skarpetki rajstopowe bo inaczej muszę być w gołych nogach w butach a to o chorobę szybko.

Gola współćzuję Ci choróbska, kurcze Ciebie ciągle atakują jakieś wirusy, a mnie te nogi ech biedne musimy się namęczyć;( Oby Poli nic nie było, kuruj się kochana buziaki dla Was;***

Asia masz kryzys laktacyjny, ja i Gola też go przechodziłyśmy właśnie w tym samym czasie co Ty. Moja droga myśl ciągle, że masz dużo pokarmu (mi pomogło) częściej dziecko przystawiaj do piersi i dużo pij. Nie poddawaj się bo stracisz pokarm, u mnie to trwało ok 3-4 dni ten kryzys, piersi były jak flaki dosłownie aż ciężko było przystawić. Trzymam kciuki;)))

Mirelka fakt, dziewczyn bardzo długo już nie ma na BB być może po prostu maluszki są dla nich tak zajmujące, że pochłaniają ich cały czas. W sumie my wszystkie mamy takie dni, że czasem nie dajemy rady nawet zajrzeć. Mam nadzieję, że u nich wszystko w porządku;)

Bryszka współczuję Ci kochana tego borykania się po szpitalach. Jesteś napewno bardzo wymęczona tym. Trzymam kciuki za Was żeby było już wszystko dobrze;)))

Onanana współczuję Ci tej teściowej, co za babsko! Moja w sumie nie lepsza bo wnuczkiem Filipkiem (3 miesiące starszym od Wiktorii) się często zajmuje, byli od razu w szpitalu jak się urodził, brała na ręce itd, a u nas? Tylko się na nią popatrzyła, a jak chciałam jej dać małą na ręce to powiedziała, że nie bo ona się boi. Też jest wredna, czasem mam jej dość ale dziekuję Bogu, że mieszka daleko i rzadko ją widzę:-):-):-)

Andrzelika współczuję wydatku na pękniętą szybę. Co do miękkich sutków to ja też tak mam ale poradzili mi by je sobie masować więc może wypróbuj;)

Ostatnia edycja:
Dzieki kochane:)
Bryszka witaj kochana! współczuję Ci przeżyć szpitalnych :( Mam nadzieję, że będzie już dobrze, dużo zdrówka dla Igorka!!!!
Asia ja mialam typowy kryzys laktacyjny w 6 tygodniu, mleka mniej, Pola darla się niemiłosiernie, butli nie chciała tknąć, ale wyszłyśmy z tego, ja żeby rozhulać sobie laktację, w nocy co godzinę co dwie mała przystawiałam, to trzeba przeczekać, wstrzymaj się z butelką - to zawsze możesz podać, wierzę w Ciebie będzie dobrze! Pij dużo, przystawiaj jak najczęściej i myśl, że masz full mleczka i wykarmisz dzidziusia! pomaga :)
Ja już ciut lepiej, babcia z Polą wybyła na miasta, zwiedziły już kilka straganów, kupiły mi soczewki i teraz idą zapłacić za internet :) Dobrze, że mam tą mamę, bo byłabym zupełnie sama - mojego ciągle nie ma:((
onanana myślę, że produkcja mleka dostosowuje się do potrzeb dziecka, więc spokojnie:)Pola już też je rzadziej w nocy co 3 czasem 4 godziny, a dr mi mówiła, że pokarm nocny jest bardziej wartościowy, mocniejszy i , że dłuższe przerwy są w nocy bdb, bo żołądek też czassem musi być psuty nie ciągle pełny - i żeby dzieci nie wybudzać na nocne karmienia, same wiedzą ile im trzeba. PS moja teściowa też jest popier....., a teściu do dzisiaj małęj nie widział, nie przejmuj się, takich wariatów trzeba olewać z góry na dół ciepłym moczem!!!!
niuniunia wierzę, że byłaś padnięta, mnie zdarzyło się w nocy 3 razy pod rząd brać małą z łóżeczka i przystawiać do piersi, bo nie pamiętałam, że przed sekundą ją nakarmiłam, albo odwrotnie byłam pewna , że nakarmiłam, a ona nadal szukała cycka w łóżeczku :-D,

Ostatnia edycja:
INNEJ BECZKI... CO SĄDZICIE O NOSIDEŁKACH CZY SĄ ZDROWE ITP CHUSTA NIE WCHODZI W RACHUBĘ BO MĄŻ WIĄZAĆ NIE BĘDZIE MYŚLAŁAM O TEJ FIRMIE TYLKO UPOLUJĘ UŻYWKĘ NA ALLEGRO
Nosidełko Active BabyBjorn
takie nosidła raczej nie są polecane ze względu na nóżki które powinny być szeroko rozstawione na tzw żabkę np coś w tym stylu ERGONOMICZNE nosidełko, nosidło ECO2 firmy WOMAR (2029237253) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Hej mamusie:)
U mnie tragedia cały dzień wczoraj wymiotowalam, nie miałam siły Poli na ręku utrzymać, byłąm tak słaba - moja mama musiała dziś wziąć urlop na żądanie, bo nie wiem jak się nazywam, nie wiem co mi - czy się czymś strułam, czy grypa jelitowa, byla u dr ale nic konkretnego mi nie powiedziała.
Karmię małą w maseczce - choć to już druga moja choroba w ciągu 3 tygodni - co ze mną?! Na szczęście , karmione dzieci piersią nie powinny się zarażać - bo dostają naturalne przeciwciała w mleku mamy - Pola zdrowa:)
Mam jakieś słabe leki plus elektrolity do picia... Już nie boli mnie żołądek, ale w nocy miałąm goraczkę, wstałam "spocona jak szczur", mam dość :(((
3 lata w Domu Dziecka pracowalam, i nigdy (prócz nieszczęsnej ospy) nic nie łapałam, a teraz nie wiem co ze mną się dzieje, taka jestem osłabiona. Ja tylko 3 bądź 4 razy w życiu antybiotyk brałam.
Do pracy moje drogie nie wracam, bo nie mam gdzie - umowa przedłużona w DD tylk odo dnia porodu. Ale będę składać cv do przedszkoli i szkół - gdy Polcia skończy z 7-8 m-cy.
Przepraszam, że nie odnoszę się do żdnej z WAs mamusie, ale nie nadrobię 8 stron, bo nie mam po prostu siły, buziory i miłego dnia kochane:*
współczuje i zdrówka życzę :tak:
Moja teściowa jest rypnięta i udowadnia to z każdym dniem. Ostatnio przywiozła Mai znów jakieś ciuszki (fajnie, bo wiadomo ze zawsze sie przydają) a ja jej mówię że babcia to by wnuczkę na spacer wzięła to mi powiedziała że ona nie ma czasu. Ale jeździć po sklepach ma czas... I całą wizyte u nas opowiadala jakie są ciuchy na wyprzedaży w H&M podczas kiedy ja zabawiałam malutką. Ona nawet do niej nie zagadnęła. Szkoda gadać... babcia od siedmiu boleści... fałszywiec jeden, całe życie dzieci w kłamstwie wychowywali...
moja znowu w drugą stronę ledwo przyjdzie już dziecko wyrywa i nic nie moge zrobić bo ona by mnie ze wszystkiego wyręczała co mnie też strasznie denerwuje
Witam! nie było mnie tu ze sto lat!!!!
Nie nadrobie Was nie ma szans.
Nie miałam jak pisać miałam z małym sporo problemów przez pierwszy miesiąc życia ciągle płakał potem wylądowaliśmy w szpitali z E. Coli w moczu 10 dni leczenia zmieniłam mleko na nutramigen płacz ustał ;) po dwóch tygodniach od wyjścia ze szpitala powrót znów zakażenia ukł. moczowego 10 dni w szpitali(w tym sylwester) ja ciągle prz małym spałam na polówce udostępinionej przez szpital. teraz czekamy na UCM i sie okaże czy jest jakaś wada czy mały wyrośnie z tych dolegliwości.Brakowało mi BB ale naprawde nie było kiedy a jak był czas to sił brakowało ;)
Pozdrawiam wszystkich
MAm pytanie czy wasze maluszki chętnie leżą na brzuszku? mój Igi wcale zaraz płacze martwi mnie to ;(
dużo zdrówka dla małego :tak:, moja się ciągle dźwiga i nie ma znaczenia czy na brzuchu czy do odbicia się ją podnosi , ostatnio nawet w leżaczku się dźwigać zaczeła :szok:

Cześć Mamuśki,
My mamy trochę rwaną noc, Mały znów marudził, chyba źle mu się odbiło i trzeba go było z łóżeczka wyjmować. Przy przewijaniu się przebudził i tak piuęknie do mnie uśmiechał i ożywił, chyba chciał się bawić a mamusia padnięta :-)

Gola kuruj się kochana, jedz teraz lekkostrawne rzeczy i dużo pij.
Bryszka trzymam kciuki za Igorka, mam nadzieję, ze infekcje się skończą.
Asia przystawiaj Małą częściej niż zwykle, może to postymuluje cycuchy, a pokarm chyba może być powoli grzany, byle nie za mocno.

Dziewczyny karmiące piersią, powiedzcie jak długo jednorazowo karmicie, bo u mnie zwykle 10-15 min., wieczorem dłużej, nawet 30 min., ale zwykle Mały nie ma potrzeby jedzenie z drugiego cycka.
Tak się zastanawiam czy nie karmię za krótko i np.po odbiciu dawać mu dalej, może przerwy między karmieniami wydłużyłyby się bardziej???

Hej mamusie :-)
Wczoraj popoludniu ladnie zescie naprodukowaly tych postow,u nas nocka minela dobrze,synus ladnie spi oczywiscie robi sobie zawsze ta jedna pobudke w srodku nocy a potem dopiero rano wiec nie jest zle bo nie budzi sie juz co 2h jak bylo na samym poczatku tylko co 4-5h :-D idzie pospac :-)
Bryszka witaj kochana,wspolczuje Ci tych szpitali oj ile musialas przejsc i ile strachu,biedactwo i nie tlumacz sie brakiem na BB bo to zrozumiale kochana ;-) dziecko i rodzina na pierwszym miejscu ;-)
Gola kochana zdrowka Ci zycze,biedna jestes niedawno chora bylas i teraz znowu Cie zlapalo,zdrowka dla was wszystkich kochana no i przedewszystkim zeby Polunia nic nie zlapala:tak:;-)
alma z tego co pamietam to Julianna_Szcz pisala kiedys ze musiala wrocic do pracy wiec pewnie nie ma czasu zbytnio na BB ale byla ostatnio i zdjecia dodawala synka :tak:

Moj szkrab spi teraz,rano troche pobawil sie na macie,wkoncu go cos zaczyna tam interesowac ale niedlugo bo tylko jakies 10minut i juz sie mu nudzi samemu :tak: zmykam cos porobic puki szkrabek spi ;-)
Milego popoludnia kochane ;-) calusy i usciski dla maluchow :-D

czesc dziewczyny ja jak większość z nas mam mało czasu na zaglądanie na BB. Nie mam szans was nadrobić. Moja malutka jest grzeczniutka nie moge narzekać ,nocki mam przespane ,nie raz pomarudzi w dzień , ale wole w dzień niż w nocy :) Teraz siedzi w bujaczku ,a Kacperek układa klocki. Mała uwielbia patrzeć na małego jak się bawi. Co chwile dostaje buziaka od starszego brata.

U nas zaczoł sie problem ząbkowania, mogłam się tego spodziewać bo Kacper też tak wcześnie dostawał ząbki. Od dawna ma już wszystkie.
Musze małej kupić maść która przyniesie jej ulge,bo gryzaczka nie da rady jeszcze utrzymać. Pamietam jak Kacpra uczyłąm trzymać gryzaczek. Mała narazie wkłada rączke. Dużo "rozmawia" z nami i cały czas się śmieje. "Mówi" owiele więcej niż synek w jej wieku. Będzie z niej gaduła hi. Spróbuje wstawić zdjęcie małej do galerii.

Zdrówka życze Wam i dzieciaczkom :-):-)

onanana bardzo Cię przepraszam, nie chciałam Cię wystraszyć z tym karmieniem
Kati82, tego nosidełka zdecydowanie nie polecam. Jeśli nosidełko to tylko ergonomiczne np Manduca, lub Tuli lub Bondolino czy Ono. Nosidełka poleca się najlepiej dla dzieci siedzących. Jedynie Marsupi plus i ewentualnie Manduca i Ono są dla dzieci dobrze trzymających główkę. Od nosidła, które wstawiłaś różnią się szerokością panela. Te, które są polecane przeze mnie mają szeroki panel, który powoduje, że dziecko trzyma nóżki na tzw. fizjologiczną żabkę. W tym, które wstawiłaś panel jest za wąski. Więcej poczytasz sobie na forum: Chusty.info - chusty do noszenia dzieci i pokrewne tematy - Chustoforum - Strona główna

Ostatnia edycja:
angun jak jeszcze karmilam piersia to maly zjadal w 10 min i najadal sie tym na 3h. Jesli jest tak ze dziecko nadal chetnie ssa piers i slyszysz ze lyka mleczko to mozesz pozwolic dluzej jesc. wiecej zje to przerwy moze beda dluzsze ;)

ewa gratki za zabkowanie :-)
Propo tego co napisalas przypomnialo mi sie jak sasiad mowil ze jego starsza corka miala pierwszy ząbek dopiero kolo roku, a młodsza córka majac pół roku już miała podstawowy komplet (tj chyba po 8 na dole i górze.) Tak wiec nie ma regóły ;-)

reklama
niuniunia ser zolty jest bardzo ciezkostrawny z tego co slyszalam.

Kati duzo siły na teściową. ja ze swoja staram sie za duzo nie przebywac wtedy jest ok, bo inaczej to wrrr...!!!

Gola dużo zdrówka:)

Bryszka dzieci są roźne i niektóre nienawidzą leżenia na brzuszku. mój tez polezy chwilkę i jest ryk :)

asia ja wogole caly czas mam mniejsze bądź wieksze problemy z laktacja, ale narazie, przynajmniej na mnie, najlepiej działa pozytywne myslenie!! bywało juz tak że polozna mnie nastraszyla ze malo przybiera i dostawal maly butle, ale postanowilam sobie ze chce karmic to bede karmic i poswiecilam caly dzien na przystawianiu malego do piersi i uwierzylm w to ze mam mleko i sie udalo :)

Angun ja w nocy 20 - 25 minut, w dzien krocej ale zdecydowanie czesciej i czesto tez sie zdarza ze daje tylko z jednej

my juz po szczepieniu. moja mordka śpi, a ja lece zaraz cos do jedzonka szykować :)

Ostatnia edycja:
Do góry