reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

Cześć Dziewczyny!

Ja jestem właśnie po USG i razem z mężem nie możemy się nadziwić, że nasza Kropeczka jest tak ruchliwa :-)) Pokazała nam się z każdej strony! Piękna, zdrowa, aktywna i ma całe 93 mm :-))) Jestem bardzo szczęśliwa!!! Choć przyznam, że na USG szłam z ciężkim sercem, gdyż jak pisałam wcześniej moje plecy dają o sobie znać coraz bardziej. W weekend już prawie wcale nie chodziłam. Lekarka zdiagnozowała zapalenie nerek i mam antybiotyk. Mam nadzieję, że szybko mi pomoże, a Maleństwu nie zaszkodzi! Teraz chemii jak najmniej bym chciała brać. Niestety ból się zrobił nie do wytrzymania
Cieszę się, że wiedzą co ci jest, organizm dawał dobe sygnały że coś się dzieje. 93mm to już nie jest kropeczka,tylko kropek :), ale te nasze dzieciaczki rosną
Hmm, ja tez mam dzisiaj wizytę i już nie mogę sie doczekać, kiedy zobaczę maluszka, a i mam nadzieję, poznać płeć.
Ja też już się nie mogę doczekać wieści od Ciebie
Jaka ja jestem dzisiaj zdenerwowana. Wszystko mnie denerwuje, wszystko przeszkadza i sama nie wiem czego w ogóle ja chcę.
Tylko spokój Cię uratuje, to pewnie nerwy przed ślubem, będzie dobrze. Jeszcze pare dni i po wszystkim, jeszcze będziesz za tym tęskinić, nie długo masz usg., to sobie poczytam.
Lutówki się pokazały :-)
No, nie dawno myśmy były ostatnie... jak się czujesz? bliźniaki mocno dają w kość?

reklama
a do mnie wlasnei dosżło ze ja w połowie 5 miesiaca jestem szok !! :) jak to szybko leci hhehe :)

Ja to mam problem z przeliczaniem naszych tygodni na miesiące, ale z tego wszystkiego czego się naczytałam w ksiązkach i na forach trzymam się tego (to na czerwono to ja):
1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiąc - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

ja rowniez przyłańczam sie do tych bóli :p tez mam ale mysle ze to nic groźnego bardziej mnie meczą bóle w okolicy pępka jak juz najda nie moge nawet ruszyc sie na 1cm ani dotknac brzuszka tylko odczekac...

Ja to mam problem z przeliczaniem naszych tygodni na miesiące, ale z tego wszystkiego czego się naczytałam w ksiązkach i na forach trzymam się tego (to na czerwono to ja):
1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiąc - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

ja mam taki przelicznik
Pierwszy miesiąc to: 1- 4 tygodnia
Drugi miesiąc to; 5- 8 tygodnia
Trzeci miesiąc to: 9 - 13 tygodnia
Czwarty miesiąc to: 14 do 17 tygodnia
Piąty miesiąc to: 18 - 22 tygodnia
Szósty miesiąc to: 23 do 27 tygodnia
Siódmy miesiąc to: 28 do 31 tygodnia
Ósmy miesiąc to: 32 do 35 tygodnia
Dziewiąty miesiąc to: 36 do 40 tygodnia

i tego sie trzymam bo jak bede skalała po tych wsyztskich to zajoba dostane i sama w koncu nie bede wiedziala ktory to miesiac :p bo my to na tc przeliczamy a jak spotkam znajoma to sie pyta ktory to miesiac i sie jąkam bo zaczynam liczyc :) ja mam juz 19 wiec u mnie jak nic 5 wychodzi

Ja też wczoraj szkałam informacji jak przeliczac tygodnie na miesiące. I moje źródła pokrywają się z Etną.
Ja mam do was pytanie czy usg 4D (będę miec robione 17/06) robi się normalnie przez brzuch, czy dopochwowo? Koniecznie chcę zabrac męża a niechcę by dostał szoku :-D
Robię 4D bo w najbliższej okolicy nie ma 3D a robię to z własnej ciekawości, starałam się tylko termin wybrac mniej więcej w połowie ciąży.

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiąc - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

No to wkoncu zaliczam sie do 4miesiaca:-):-)

No to wkoncu zaliczam sie do 4miesiaca:-):-)
No to gratuluje, ja operuje tygodniami, ale dla najbliższy i znajomych to miesiące przemawiają do głowy. Ja długo rozpisywałam kiedy zaszłam w ciąże kiedy mam termin i też liczyłam miesiąc tak ok 4,5 tygodnia. To też nie jest tak do końca dobrze, ale ogólnie mi się wszystko zgadza.

Do maa821: taką książeczkę można nabyć chyba w każdej księgarni. Ja osobiście kupiłam w hurtowni ASKOT (z artykułami dla dzieciaczków) we Wrocławiu. Akurat oglądaliśmy ceny wózków z mężem i jak zobaczyłam Kubusia Puchatka na okładce - nie mogłam się powstrzymać :-) Takie widziałam również w Empik'u. Naprawdę super rzecz.

o rany! a po co aż tyle??żelazo, magnez, witaminy - ??? skoro wyniki masz dobre to jak? tak na wszelki wypadek? na dodatek zbliża sie lato i sezon na wszystkie pyszności, owocki, warzywka itd. czyli wszystko co dostarcza nam witamin i innych pierwiastków w sposób zdrowy i naturalny.
Rozumiem przyjmowanie tego gdy ktoś ma problemy, anemię, skurcze łydek itd., ale na zapas to bez sensu, przecież zwykłe witaminy to też wytwór chemiczny człowieka.
Ja bym zrobiła sobie pogawędkę z lekarzem po co tak faszerować pacjentki? niby nie zaszkodzi, ale nabija kasę koncernom farmaceutycznym :tak:
podejrzewam że jeślibym nie brała to wyniki miałabym z wizyty na wizytę gorsze, a teraz przynajmniej się poprawiają. Jakoś żelazo jest naprawdę trudno uzupełnić i taka ilość jaka jest potrzebna w ciąży dzieciaczkowi i mamie to z żywności raczej nie wystarcza. To też trzeba wziąść pod uwagę. Jakoś picie codziennie soku z buraków to nie dla mnie... teraz jedynie 2 wskaźniki mam za niskie w morfologi a poza tym jest ok. Więc podejrzewam że gdybym nie jadła to wszystkie by spadły. Podobno najbardziej obniża się morfologia po 24 tyg

reklama
Dziś mam wyjątkowo dobry dzień :-) Od dawna od rana bolały mnie plecy, z tego powodu nie przespałam też ostatnio ani jednej całej nocy, a dziś... duuuuuuużo lepiej :-) Chyba antybiotyk naprawdę zaczyna działać!
Co do tycia, to ja niestety sporo przytyłam. To dopiero 16 tc, a ja mam już 4-5 kg na plusie :-( Całe szczęście większość poszło w brzuszek :-) Teraz już naprawdę widać, że jestem w ciąży :-) Właśnie kupiłam pierwsze ciążowe spodnie. Ceny są straszne, ale powoli przestaję się w cokolwiek mieścić...
Szkoda tylko, że maluszka jeszcze nie czuję. Doczekać się nie mogę!

Powodzenia Dudziakowa! Na pewno się uda :-)

Do góry