reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

a ja jak kicham zdarza mi sie czesto popuscic siku w ,majtki:zawstydzona/y:niesympatyczne uczuci i te ciagle podmywanie sie i zmienianie majtek:crazy:zawsze musze uwazac by nie popuscic...bleee....juz zaczelam podpaski nosic bo zaczyna to byc denerwujace:baffled:
mam to samo i to juz od dluższego czasu. Właściwie to od porodu po trochu ppopuszczałam przy większym wysiłu, no ale teraz to tragedia. Najgorzej jak wymiotuję, bo oprużniam wtedy cały pęcherz (mimo, że np wcale siku mi się nie chce), a że wymiotuję często i praktycznie wszędzie to jest to problem.
Polecam wkładki specjalnie na takie problemy TENA LADY. Są świetne. Występują w 9 stopnich chłonności (ja już muszę 7 nosić :-() i pochłaniają zapach. Więc nie ma problemu jak się zdazy gdzieś publicznie jest czas na znalezienie toalety. Niestety sa dośc drogie, bo kosztują 16 zł (może mniejsze mniej, nie wiem)

Trochę wystraszona jestem, bo od czwartku nie czuje, by maluch się ruszał :szok:
nie jestem pewna czy to przypadkiem nie jest normalne na tym etapie ciązy, bo to w sumie mmalutki groszek i może tylko delikatnie sobie pływa ??
Już się chciałam na usg wczesniej zapisać, ale niestety od rękki nikt mi nie zrobi. Najwcześniejszy termin za 2 tyg. A moja lekarka ma tylko echo do słuchania serca (nie pamiętam jak to sie nazywa). Tylko jak byłam ostatnio to mówiła, że jeszcze serca nie będzie słychać, bo to nie jest tak wrażliwe jak usg i nie wiem czy teraz to już będzie słychać. Wizytę mam w piatek... dopiero :-(

reklama
hej nie było mnie cały dzień ... bo jestem wściekła...:wściekła/y:
kumpel chyba złamał nogę... nie dość że musiałam go do szpitala zawieźć bo daleko... to jeszcze mój D musiał od 9 rano siedzieć w pracy i jeszcze nie wrócił:wściekła/y:
mają busy....
tak było gorąco.... i chciałam gdzieś sobie pojechać a tu lipa.... bo samej to się nie chce.... a w domu nie ma co siedzieć....:-(
normalnie nie wiedziałam co z sobą robić.... i jeszcze ta wielka ochota na "coś"
czego chyba nie znalazłam do tej pory bo wciąż mam na to ochotę...!!! :baffled:
a jak kicham to chyba czuję się normalnie.. bo0 nie zwróciłam na to szczególnej uwagi....

Weri jedna moja koleżanka ochrzciła dziecko pod warunkiem, że w kościele zobowiązała się, że w ciągu roku weźmie ślub, ale minęły już 3 lata ślubu nie ma, a Oliwka ochrzczona :tak:
Mozna ich w bambus robić, ale przy kolendzie prawią kazania o nie moralnym życiu.

Dziewczyny czy dokuczają Wam zatwardzenia? Bo mi tak:zawstydzona/y::-( masakra! Myślę, ze to przez Biofer-żelazo o zwiekszonym wchłanianiu, biorę 2 tabl. dziennie i może ono mi sie nie wchłania tylko przelatuje prze ze mnie :-(
Macie jakaś domową sprawdzona radę na moja dolegliwość? Bo to bardzo uciążliwe.

Kolorowych snów i do jutra :)

Madziek sok pomidorowy działa przeczyszczająco;-) możesz spróbować...

Moja siostrra ochrzciła dziecko a po tygodniu brała ślub ale ksiądz nic się nie czepiał że nie mają ślubu jeszcze
nawet nie pytał czy zamierzają ślubować :tak:

też go lubię ... piję ok 1 kartonik litrowy co drugi dzień:tak:
a jaknie to słyszałam jeszcze coś o suszonych śliwkach ale nie jestem pewna tak do końca...
no i jogurty activia ale też nie wiem czy w ciąży można je jeść.
mam nadzieję że \Ci przejdzie :tak:

Dziewczyny czy dokuczają Wam zatwardzenia? Bo mi tak:zawstydzona/y::-( masakra! Myślę, ze to przez Biofer-żelazo o zwiekszonym wchłanianiu, biorę 2 tabl. dziennie i może ono mi sie nie wchłania tylko przelatuje prze ze mnie :-(
Problem z przemianą materii miałam odkąd tylko pamięcią sięgnę. Metody? Śliwki w każdej postaci, jogurty, siemie lniane (rewelacja)
A co do żelaza, to znajoma opowiadała że miała wiecznie za niski poziom żelaza w ciąży, no i dopiero po jakimś czasie okazało się że to żelazo które przyjmowała w tabl powinna kwaśnym sokiem popijać - tzn jakiś pomarańczowy, grejfrutowy, porzeczkowy itd... że wtedy właśnie lepsze wchłanianie - niedobór ustąpił jej po 2-3tyg

Cześć dziewczynki,
tak dawno mnie nie było, że nie wiem od czego zacząć pisać.
Może tak: w połowie maja byliśmy z moim ukochanym mężusiem na kolejnym USG. Wyszło że to 14 tydzień plus 4 dni. Dzidzia była w miarę spokojna, ale jak dostała czkawki i zaczęła podskakiwać to nie mogliśmy wytrzymać ze śmiechu i radości. Pokazała nam ślicznie swoje serduszko, buźkę, a potem pupę i kręgosłup. Pani, która robiła USG powiedziała, ze dzidzia rozwija sie prawidłowo :)
Brzuszek już się ładnie zaokrągla. Zrobił się twardy i niestety dziś idę kupić nowe spodnie, bo wszystkie jakie mam mogę nosić tylko pod brzuchem, a że nie są specjalne ciążowe to na tyłku się wpinają a z przodu dziwnie się marszczą i wiszą.

26 maja moja dziecinka pierwszy raz mnie kopnęła i to dwa razy !!! Kopniaki to były takie prawdziwe kopniaki a nie tam pitu pitu. Raz jak wysiadałam wieczorkiem z autobusu. Aż mnie zgięło, bo to było takie zaskoczenie i dziwne uczucie. A drugi raz kiedy leżałam w łózku tego samego wieczoru. Wtedy kopnęła tak mocno, że aż krzyknęłam "ała", ale bardziej z radości niż z bólu :) Położna powiedziała, że mogę się przygotować powoli na regularne odczuwanie takich przyjemności. Ale póki co dzidzia sie tylko rusza delikatnie i czuję takie łaskotanie od środka.

27 maja miałam własnie wizytę u wspomnianej położnej. Jak wiadomo w Anglii lekarza to nawet przez całą ciążę można nie zobaczyć. Na wizycie posłuchałyśmy sobie bicia serduszka mojego maleństwa i tego jak oddycha. Musze przyznać, że płucka choć jeszcze nie do końca rozwinięte to bobas ma silne. Swoim oddychaniem zagluszał momentami dźwięk bijącego serca. Strasznie się wzruszyłam.

Ahh, nie mogę się już doczekać kiedy wezmę moja kruszynkę na rączki!!

26 czerwca mam kolejne USG. Beda szukać wad rozwojowych i wtedy poznamy też z mężusiem płeć naszej kruszynki. Mam cały czas przeczucie, że to będzie dziewczynka. Moja mama choć widzi mnie tylko na Skype powtarza to samo. :)

pozdrawiam Was cieplutko Ciężarówki :*

Czesc, mozesz cos wiecej napisac o tym badaniu tetna plodu, polozna ci badala bez usg? czy mialas razem z usg, bo ja mieszkam w Szkocji i tutaj sluzba zdrowia wyglada tak samo, mialam pierwsze usg w 13 tyg. i kolejne mam w 19 czyli 30 czerwca. W ta srode mam jednak godzinne spotkanie z polozna i zastanawiam sie, czy ona posiada taki detektor i moze mi dac posluchac serduszka dzidzi, uspokoilabym sie na kolejne kilka tyg. bo tak przezywam straszny niepokoj czy oby wszystko okej.

Ewelia nawet mi do glowy nie przyszlo ze moga nam odmowic chrztu ...:baffled: kurcze to sie zmartwilam ja bede brala slub jak dziecko bedzie mialo okolo 7 miesiecy przeciez to strasznie pozno na chrzest! moze odmawiali wam bo macie slub cywilny a dla nich to chyba wiekszy grzech niz zycie bez jakiegokolwiek slubu wiem ze to glupio brzmi a co jakbym byla samotnna panna bez faceta to by mi tez nie ochrzcili? moze powiem ze dziecko ojca nie ma no bo nie wiem juz:szok: bede musiala sie dowiedziec

Wg kosciola to nie ma znaczenia czy masz cywilny czy nie, wazne czy masz slub koscielny. Ja tez znam 3 przypadki i to w roznych miastach ze nie chcieli ksieza ochrzcic dziecka z tego powodu. W razie problemu wystarczy popytac ludzi, na pewno w ktorejs parafii znajdzie sie ksiadz ktory za ''co laska'' oplata zgodzi sie w drodze wyjatku:)
My mielismy koscielny od razu, ale to dlatego ze ja zawsze bylam strasznie wierzaca i zawsze marzylam o slubie koscielnym, nie wyobrazam soebie nawet samego cywilnego. To jednak indywidualna sprawa kazdego i rowniez sadze, ze nie powinno sie odmawiac dziecku przyjecia do kosiola tylko dlatego ze rodzice nie chca wziac koscielnego.

reklama
wiesz chcialaby pewnie od razu dziecko zobaczyc a nie czekac pare miesiecy zanim do polski polecimy ale nawet w polsce bym nie chciala zeby przez tydzien ktos do nas przychodzil nie wiem ttrudno jej cokolwiek odmowic nawet obiadu zawsze wyglada to tak:
Ona: to co przyjedziecie na obiad?
Ja: Nie dzisiaj bedziemy u mnie w domu na obiedzie a poza tym robimy to i to jedziemy tam i tam..
Ona: No to przyjedzcie na 13 okej? bedzie to i to na obiad....:wściekła/y:
zawsze to samo az mi sie nie chce do polski leciec w czerwcu ale bilety juz mamy:-(

Weri, moim zdaniem powinnas porozmawiac z tesciowa, a jesli ci ciezko popros meza zeby porozmawial. To naprawde wazne, zebys czula komfort w pierwszych dniach po urodzeniu dziecka i jesli z gory wiesz, ze jej wizyta mialaby powodowac dodatkowe nerwy, musisz jej jakos ten przyjazd wypersfadowac:) Delikatnie, powiedz jej ze nie wiesz jak sie bedziesz czula, ze chcialabym abyscie byli sami przez jakis czas po naordzinach, ze wezwiecie ja na pewno jesli bedziecie potrzebowac...
Do nas z kolei przyjezdza moja mamka, ale ja bardzo chce zeby przyjechala, sama ja o to poprosilam jak tylko dowiedzialam sie ze jestem w ciazy. Nie wyobrazam sobie, zeby jej przy mnie nie bylo w tak waznych dniach, potrzebuje jej wsparcia zwlaszcz tu, za granica gdzie nie mam zadnej innej rodziny. Chce zeby przyjechala przed porodem, bede mogla spedzic z nia troszke czasu bo strasznie tesknie...

Do góry