reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2008

Witam,
Słoneczko świeci i aż energii więcej do pracy;-)

Madzik-głowa do góry:tak:Wszystko będzie dobrze:tak:
nik_i - ja ostatnio mam stresa w pracy bo boję się, że po macierzyńskim będą chcieli mnie zwolnić...Niby szef mówi, że nie ma takiej opcji ale w życiu różnie bywa. A najgorsze jest to, że najchętniej poszłabym już na zwolnienie bo jestem zmęczona tą pracą ale nie mogę zostawić chłopaków samych ( jestem jedyną osobą na całą Polskę). a jak teraz pójdę na zwolnienie, to będą musieli znaleźć kogoś na zastępstwo, przeszkolić i generalnie ja już nie będę im potrzebna:-(Więc pozostaje mi pracować praktycznie do listopada:-(Nie za fajnie to wygląda...A po macierzyńskim do roboty...Chyba, że mnie zwolnią...Mam tylko nadzieję, że rodzice pomogą mi z maleństwem. Przyszło nam żyć w takich czasach, że nie wyobrażam sobie utrzymania rodziny tylko z jednej wypłaty...
To możemy sobie rękę podać:dry: praca do końca, tylko ja się zajmuję tym w firmie, umowa nie określona i teoretycznie prezes mówi że nie ma możliwości żebym nie wrócila- niezależnie od wszystkiego niekture dokumenty w trakcie macierzyńskiego będą mi przywozić do weryfikacji a wdrazać nikogo tak dogłębnie nie chcę i tak to się kręci...:baffled:
Co do spacerków to oby przyszła wiosna szybko;-)
Anetka fajnie tak:tak: aż Wam zazdroszczę:zawstydzona/y:.
Martynaag oj szybko zleci czas do Sierpnia:tak: ja w zasadzie nie farbuję włosów ale dziewczyny już wcześniej pisały że nie mają z tym żadnych problemów, pewnie tylko te delikatniejsze farby wybierają:sorry2:
dombar Martynaag a kiedy będzie ten wyjątkowy dzień???

reklama
hej....
siedzę z olkiem na działce w lesie....odpoczywam....
dzisiaj mój mąż mi normalnie walnoł takim tekstem że szok, powiedział że teraz to juz widac że jestem w ciązy bo na twarzy robie sie brzydka....ale komplement...:szok::szok::szok:

witam. mam pytanie, babeczki czy w 23 tc II stopień dojrzałości łożyska i ułożenie dzidzi w pozycji poziomej miednicowej jest ok? :baffled:
dziś się dowiedziałam że będzie chyba córcia:-))
pozdrawiam

No to zafarbuje wloski skoro tak piszecie :)a jaka farbe polecacie ?
A co do daty slubu to jeszcze dokladnie nie wiem. W piatek odbieramy obraczki i idziemy do urzedu stanu cywilnego zaklepac jakis odpowiedni termin :)

No to zafarbuje wloski skoro tak piszecie :)a jaka farbe polecacie ?
A co do daty slubu to jeszcze dokladnie nie wiem. W piatek odbieramy obraczki i idziemy do urzedu stanu cywilnego zaklepac jakis odpowiedni termin :)

Ja robiłam u fryzjera więc farbowała mi tymi ich specyfikami. Będziesz piękna na ślubie:-), życzę powodzenia w urzędzie :-):-):-);-)

hej...
ja juz od rana piore
mam zamiar dzisiejszy dzien poswięcic mojemu synkowi , ale sterta brudnych rzeczy zmusiła mnie do włączenia frani- niestety ale w lesie nie mamy automatu:no:

maluchy w brzuszku od kilku dni rozszalały sie na maxa, aż mi sie brzuch trzesie...:-):-):-) Olusz tego jest najbardziej zadowolony i mówi że bliźniaki do niego pukaja.....

kurcze przy jednym dziecku w brzuchu było ciężko, a teraz to mi kregosłup tak daje znać ze szok, poza tym rok temu miałąm krakse samochodową i prpblem z prawym bartkiem i teraz gdy za długo pochodze to mnie tak napiernicza ze szok...

Witam, witam z deszczowego Zagłębia:-)

żanetko, no to muszę przyznać, że dają Ci w kość te maluszki:-DNawet nie wiesz ile bym dała, żeby móc wyjechać choć na kilka dni w takie miejsce jak ty...Niestety nie ma takiej opcji bo jak kończy się mój urlop to zaczyna męża...I nigdzie nie pojedziemy...:-(Ale z tego co piszesz to pracy Ci nie brakuje:-)
A jeśli chodzi o sympatyczne komplementy, to ostatnio mój kochany stwierdził, że jestem już taaaka duuuuuża:tak:

Wszytskim życzę miłego dnia:-)

Witam
U mnie straszna duchota, ale na deszczyk trzeba poczekać, na razie nie zapowiadają.
Co sądzicie o znieczuleniach (róznego typu) w trakcie porodu.
Ja byłam u lekarza i u mnie proponują
[FONT=georgia,times new roman,times,serif] 1. Epidural ( znieczulenie zewnatrzoponowe)
[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
-Bezbolesny porod
-umozliwia przeprowadzenie cesarskiego ciecia
-znieczulenie nie usypia dziecka
- bardzo przydatne w przypadku skomplikowanych porodow

Minusy:
-Bole glowy ( tylko niewielki procent kobiet je odczuwa )
-Bole kregoslupa – miejsce w ktorym wykonano naklucie mozesz odczuwac jeszcze kilka dni po porodzie
-Spadek cisnienia krwi ( Niebezpieczne dla dziecka, ktore jest jednak caly czas monitorowane)
- Wymioty
[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2. Gas and air (podtlenek azotu i tlen[/FONT]
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
- Bardzo pomocny w poczatkowej fazie porodu.
- Fakt , ze uzywasz go tylko w czasie skurczy sprawia, ze masz wieksza kotrole nad oddechem.
- Jest szybko wydalany z organizmu, nie wplywa na samopoczucie twojego dziecka.

Minusy:
-Moze byc ci niedobrze
- Wymioty

[/FONT] 3. Pethidine ( syntetyczny ekwiwalent morfiny)
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
- Dobrze usmierza bol
- Mozna go stosowac przy porodzie domowym ( przyniesiony przez polozna)
- Efekty uboczne maja zwykle chrakter krotkotrwaly

Minusy:
- Skurcze macicy moga ulec oslabieniu
- Wymioty
- Oddzialuje na dziecko ( moze spowodowac u niego sennosc oraz niekorzystnie wplynoc na jego oddychanie, niezdolnosc do pierwszego krzyku)
- moze miec wplyw na akcje serca dziecka ( lekarz uwaznie ja monitoruje przy podaniu leku)
-Dziala dopier po 10-20minutach.

[/FONT]4. Naturalne sposoby radzenia sobie z bolem:
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Akupunktura[/FONT]– zastosowanie nakluc moze zmniejszyc potrzebe stosowania innych srodkow przeciwbolowych.

Hipnoza- zastosowana podczas porodu , sklania do kontroli nieprzyjemnych doznan oraz prowadzi do uczucia zrelaksowania i stopniowej eliminacji bolo. Ostatnio bardzo popularna metoda i powszechni akceptowana w srodowiskach lekarskich.

Tens - maszyna do stymulacji wlokien nerwowych, tlumienie implulsow bolowych.

Masaz – majacy wplyw na wydzialanie sie endorfiny i zmniejszenie bolu. O masaz popros polozna, lub osobe towarzyczaca przy porodzie,

Oddychanie– prawidlowe oddychanie, dostosowane do rytmu skurczy znacznie zmniejsza nasilenie boli porodowych,

Ciepla woda – kapiel relaksuje, sprawia ze Twoje cialo sie rozluznia a Ty stajesz sie spokojniejsza. Dzieki temu macica moze efektywniej pracowac.

Powiedzcie co o tym sądzicie, bo ja jestem pelna obaw przed porodem bardzo boją sie bólu.:-(

Ostatnia edycja:
reklama
Tajchi, ja muszę przyznać, że panicznie boję się porodu i bólu:zawstydzona/y:Ale jak to mówi moja mama - To jest do przejścia;-)jeszcze nie zastanawiałam się nad tym wszystkim. Może warto już o tym pomyśleć...

Do góry