Witam
U mnie straszna duchota, ale na deszczyk trzeba poczekać, na razie nie zapowiadają.
Co sądzicie o znieczuleniach (róznego typu) w trakcie porodu.
Ja byłam u lekarza i u mnie proponują
[FONT=georgia,times new roman,times,serif] 1. Epidural ( znieczulenie zewnatrzoponowe)
[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
-Bezbolesny porod
-umozliwia przeprowadzenie cesarskiego ciecia
-znieczulenie nie usypia dziecka
- bardzo przydatne w przypadku skomplikowanych porodow
Minusy:
-Bole glowy ( tylko niewielki procent kobiet je odczuwa )
-Bole kregoslupa – miejsce w ktorym wykonano naklucie mozesz odczuwac jeszcze kilka dni po porodzie
-Spadek cisnienia krwi ( Niebezpieczne dla dziecka, ktore jest jednak caly czas monitorowane)
- Wymioty
[/FONT][FONT=georgia,times new roman,times,serif]2. Gas and air (podtlenek azotu i tlen[/FONT]
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
- Bardzo pomocny w poczatkowej fazie porodu.
- Fakt , ze uzywasz go tylko w czasie skurczy sprawia, ze masz wieksza kotrole nad oddechem.
- Jest szybko wydalany z organizmu, nie wplywa na samopoczucie twojego dziecka.
Minusy:
-Moze byc ci niedobrze
- Wymioty
[/FONT] 3. Pethidine ( syntetyczny ekwiwalent morfiny)
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Plusy:
- Dobrze usmierza bol
- Mozna go stosowac przy porodzie domowym ( przyniesiony przez polozna)
- Efekty uboczne maja zwykle chrakter krotkotrwaly
Minusy:
- Skurcze macicy moga ulec oslabieniu
- Wymioty
- Oddzialuje na dziecko ( moze spowodowac u niego sennosc oraz niekorzystnie wplynoc na jego oddychanie, niezdolnosc do pierwszego krzyku)
- moze miec wplyw na akcje serca dziecka ( lekarz uwaznie ja monitoruje przy podaniu leku)
-Dziala dopier po 10-20minutach.
[/FONT]4. Naturalne sposoby radzenia sobie z bolem:
[FONT=georgia,times new roman,times,serif]Akupunktura[/FONT]– zastosowanie nakluc moze zmniejszyc potrzebe stosowania innych srodkow przeciwbolowych.
Hipnoza- zastosowana podczas porodu , sklania do kontroli nieprzyjemnych doznan oraz prowadzi do uczucia zrelaksowania i stopniowej eliminacji bolo. Ostatnio bardzo popularna metoda i powszechni akceptowana w srodowiskach lekarskich.
Tens - maszyna do stymulacji wlokien nerwowych, tlumienie implulsow bolowych.
Masaz – majacy wplyw na wydzialanie sie endorfiny i zmniejszenie bolu. O masaz popros polozna, lub osobe towarzyczaca przy porodzie,
Oddychanie– prawidlowe oddychanie, dostosowane do rytmu skurczy znacznie zmniejsza nasilenie boli porodowych,
Ciepla woda – kapiel relaksuje, sprawia ze Twoje cialo sie rozluznia a Ty stajesz sie spokojniejsza. Dzieki temu macica moze efektywniej pracowac.
Powiedzcie co o tym sądzicie, bo ja jestem pelna obaw przed porodem bardzo boją sie bólu.:-(